Όχι στη σπατάλη τροφίμων για καλύτερη ζωή, από την wwf

Δημοσιεύθηκε

wasteeeΚι όμως σε μια περίοδο παγκόσμιας ύφεσης και μάλιστα εδώ και αρκετά χρόνια, υπάρχουν 1,3 δις τόνοι τροφής που καταλήγουν παγκοσμίως στα σκουπίδια, τη στιγμή που 868 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από ασιτία, σε ολόκληρο τον πλανήτη. Η σπατάλη τροφίμων είναι σε τεράστια ποσοστά και σύμφωνα με έρευνες κάθε Ευρωπαίος σπαταλάει 179 κιλά τροφής που συνεπάγεται 590 ευρώ ανά νοικοκυριό.

Οι κοινωνικές ανισότητες καθώς και οι σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στον προϋπολογισμό των νοικοκυριών, οδήγησαν το πρόγραμμα «Καλύτερη Ζωή» του WWF Ελλάς να ανοίξει στις 5 Δεκεμβρίου και μέχρι τέλος Ιανουαρίου τον φάκελο: «Σπατάλη Τροφίμων», παρέχοντας πρακτικές συμβουλές και κινητοποιώντας τους πολίτες προς όφελος της κοινωνικής αλληλεγγύης και του οικογενειακού προϋπολογισμού.

Στον φάκελο του προγράμματος «Καλύτερη Ζωή», προβάλλεται και η έρευνα κοινής γνώμης της Public Issue – την πρώτη στην Ελλάδα για το συγκεκριμένο θέμα – όπου αναφέρεται ότι το 37% των Ελλήνων σπαταλάει φαγητό τουλάχιστον 1-2 φορές τον μήνα, με τους νέους από 18 -34 ετών να πετάνε τη μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού. Στον αντίποδα, οι ηλικίες άνω των 55 πετούν ελάχιστα τρόφιμα. Άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία της ερευνας που δείχνουν την έκταση του προβλήματος είναι ότι  το 20% των συμπολιτών πηγαίνει για ψώνια χωρίς να έχει σημειώσει από πριν αυτά που χρειάζεται, ενώ το 17% δεν καταναλώνει τις επόμενες μέρες το φαγητό που περίσσεψε. Ένα ακόμη πολύ ενδιαφέρον στοιχείο που προκύπτει από την έρευνα είναι ότι μόλις το 8% των συμπολιτών μας κάνει κομποστοποίηση. Η «Καλύτερη Ζωή» προσκαλεί τους παραγωγούς, τους διανομείς τροφίμων και τους πολίτες να περιορίσουν τη σπατάλη τροφίμων μέσα από μικρές πρακτικές που φέρνουν μεγάλο όφελος στο περιβάλλον, την οικονομία, τον συνάνθρωπο και την κοινωνία εν γένει, σχολιάζει ο Αχιλλέας Πληθάρας, υπεύθυνος του προγράμματος «Καλύτερη Ζωή» με συνεργάτη στην προσπάθεια την ομάδα ΜΠΟΡΟΥΜΕ που δικτυώνει αυτούς που ζητούν τρόφιμα με αυτούς που μπορούν να τα διαθέσουν.

Στις 19 Δεκεμβρίου τρεις ειδικοί στο θέμα της σπατάλης τροφίμων, ο Ηλίας Μαμαλάκης, διάσημος σεφ, ο Αλέξανδρος Θεοδωρίδης, συνιδρυτής του ΜΠΟΡΟΥΜΕ και ο Κων/νος Αμπελιώτης, Αν.Καθηγήτης στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, θα βρίσκονται στο studio του garage TV για να απαντήσουν ζωντανά στις ερωτήσεις του κοινού.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα
άρθρα