Μια pop star βρίσκεται στις αίθουσες του δικαστηρίου – κι αυτό κάνει το γύρο του διαδικτύου. Θα φαινόταν ως ένα τυπικό headline «κίτρινου» περιοδικού. Η περίπτωση της 28χρονης Kesha Sebert, όμως, φέρνει στο προσκήνιο ένα θέμα για το οποίο πολλοί σιωπούν – το θέμα του βιασμού.
Οι περισσότεροι θα τη γνωρίζετε από το Tik Tok, εκείνο το χορευτικό μπιτάκι που έπαιζε στις διαφημίσεις και στο ραδιόφωνο, πίσω, στο 2010. Το Tik Tok, όπως κι ένα μεγάλο μέρος των κομματιών της, έχουν γραφθεί από τον παραγωγό Dr. Luke. Ο παραγωγός αυτός την ανέδειξε. Θα μπορούσαμε να πούμε, όμως, ότι κι ο ίδιος την κατέστρεψε.
Στις αρχές του 2014, η τραγουδίστρια εξέφρασε δημόσια ότι ο Dr. Luke την κακοποιούσε. Έκανε λόγο για σεξουαλική παρενόχληση, βία κι εκμετάλλευση της συνεργασίας τους, ενώ ανέφερε το περιστατικό όπου ο παραγωγός σχολίασε για το σώμα της ότι μοιάζει με ψυγείο, οδηγώντας την σε μια σειρά διατροφικών διαταραχών. Κύριο αίτημα της ν’ αποδεσμευτεί από τη δισκογραφική του εταιρεία, η οποία ανήκει στη Sony. Το δικαστήριο, που έλαβε χώρα πρόσφατα, έκρινε ότι η τραγουδίστρια δε μπορεί να σπάσει το συμβόλαιο της, με μόνη παραχώρηση το να μπορεί να ηχογραφεί χωρίς τον Dr. Luke.
Το θέμα αυτό της Kesha δε θα πρέπει να εξεταστεί ως μια υπόθεση που έχει ως στόχο να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον των media. Όπως προαναφέρθηκε, επαναφέρει το θέμα του βιασμού. Η απόφαση δε του δικαστηρίου είναι μια περίπτωση παράβλεψης της σοβαρότητας του θέματος, έναντι των χρημάτων.
Και δεν είναι μόνο μια υπόθεση μιας pop star. Χιλιάδες γυναίκες παγκοσμίως πέφτουν θύματα βιασμού κι οι περισσότερες από αυτές δεν έχουν τα χρήματα για δικηγόρο, ούτε την ψυχική αντοχή να μιλήσουν έστω γι’ αυτό. Κι ίσως να μην έχουν ένα ολόκληρο συμβόλαιο με δισκογραφική εταιρεία πίσω τους, όμως δεν είναι και λίγες οι φορές που η κοινωνία παριστάνει το δικαστή, κρίνοντας τες ως υπεύθυνες για το βιασμό τους. Οι προτροπές του «να μη ντύνεσαι πρόστυχα» και το υπεροπτικό βλέμμα του «ας πρόσεχες» είναι δείγματα μιας λάθος κοινωνικής λογικής, που καταλήγει να τις στιγματίσει περισσότερο.
Και δεν είναι μόνο οι περιπτώσεις βιασμού των ενήλικων γυναικών ή των ανήλικων κοριτσιών. Κι οι άνδρες βιάζονται, σε μικρότερο, αλλά όχι αμελητέο ποσοστό. Χαρακτηριστική για το θέμα είναι η μαρτυρία του ηθοποιού Shia Le Beouf, το 2014, όταν υποστήριξε ότι μια γυναίκα προσπάθησε να του σκίσει τα ρούχα και να τον βιάσει.
Αξίζει ν’ αναφερθεί ότι υπάρχει ήδη αρκετή ευαισθητοποίηση στο θέμα αυτό, η οποία έχει ξεκινήσει να εισβάλει στο σύμπαν της ποπ κουλτούρας. Το Νοέμβριο, που μας πέρασε, η Lady Gaga κυκλοφόρησε το κομμάτι Till It Happens To You, το οποίο, σύμφωνα με την ίδια, είναι αφιερωμένο στα θύματα του βιασμού. Εκείνη, όπως και μια πληθώρα διασήμων, εξέφρασαν δημόσια την υποστήριξή τους ως προς την Kesha, ανάμεσα τους η Arianna Grande, η Kelly Clarkson κι οι The Veronicas.
Ας ελπίσουμε, λοιπόν, ότι η συγκεκριμένη υπόθεση θα πάρει άλλη τροπή, πιο δίκαιη για την Kesha. Κι ας ελπίσουμε ότι μια ημέρα η κουλτούρα του βιασμού θ’ αποτελεί ένα μακρινό παρελθόν – και για διάσημους, και για άσημους.