Αγαπώ πολύ τις κρέμες από φρέσκα καλοκαιρινά φρούτα! Είναι τόσο μυρωδάτες, τόσο ζουμερές και λαχταριστές! Σχεδόν καλύτερες από ένα παγωτό. Αρκεί να μείνουν πολλές ώρες στο ψυγείο, για να «δέσουν» τα υλικά και να γίνουν πιο απολαυστικές. Τη συγκεκριμένη συνταγή την έχω φτιάξει με πολλά φρούτα, αλλά με το ροδάκινο είναι η αγαπημένη μου. Αυτό το φρούτο δίνει ένα υπέροχο, φωτεινό χρώμα στην κρέμα και ένα άρωμα μοναδικό! Αλλά το καλύτερο με αυτή τη συνταγή, είναι ο συνδυασμός της κρέμας με τον σιροπιαστό χαλβά. Τόσο αναπάντεχα νόστιμος! Σε κερδίζει από την πρώτη κουταλιά! Αυτή η έμπνευση μου ήρθε μια μέρα που ξύπνησα από μεσημεριανό ύπνο. Ξέρετε, από αυτούς τους ύπνους που κάνεις με τον καύσωνα, που όταν ξυπνάς δεν ξέρεις πού βρίσκεσαι και τι μέρα είναι! Ξύπνησα σαν χαμένη με μια μόνο σκέψη:
Κρέμα ροδάκινο σε βάση από σιμιγδαλένιο χαλβά
ΥΛΙΚΑ (σιμιγδαλένιος χαλβάς)
– 2 φλιτζάνια σιμιγδάλι χοντρό
– 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
– 4 φλιτζάνια νερό
– 2 φλιτζάνια ζάχαρη
– 1 φλιτζάνι μέλι
– Φλούδα λεμονιού και λάιμ
– Μερικά φύλλα λουίζας και δυόσμου (ποικιλίας mojito) ή μέντας
ΥΛΙΚΑ (κρέμα ροδάκινο)
– 300 γρ. πολτός ροδάκινου
– 1 ποτήρι φρέσκο γάλα
– 2 κουτ. σούπας ζάχαρη κρυσταλλική
– 2 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
– Λίγο ρούμι (προαιρετικά)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Για το χαλβά, βράζουμε σε μικρό κατσαρολάκι το σιρόπι, προσθέτοντας έπειτα όλα τα υλικά, ανακατεύοντας και αφήνουμε το για λίγο. Λίγο πριν βράσει το σιρόπι, ζεσταίνουμε σε μια φαρδιά κατσαρόλα το ελαιόλαδο και όταν «κάψει» ρίχνουμε το σιμιγδάλι, λίγο-λίγο, ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να γίνει χρυσαφί και να πιεί όλο το λάδι. Παράλληλα, αφαιρούμε από το σιρόπι με τρυπητή κουτάλα τα μυρωδικά και τις φλούδες και τα έχουμε αφήσει στην άκρη.
2. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από το μάτι και ρίχνουμε μέσα στο σιμιγδάλι σιγά-σιγά το σιρόπι, το οποίο βράζει για τουλάχιστον 5 λεπτά. Ανακατεύουμε συνεχώς καθώς ρίχνουμε το σιρόπι και αυτό θα αρχίσει να απορροφάται από το σιμιγδάλι. Προσθέτουμε τόσο σιρόπι, ώστε να μην κολυμπάει το σιμιγδάλι αλλά και να μην είναι πολύ σφιχτό, γιατί όσο κρυώνει σφίγγει ακόμα περισσότερο και ο χαλβάς θα βγει σκληρός. Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στο μάτι και βλέπουμε αν παίρνει κι άλλο σιρόπι, αλλιώς ανακατεύουμε λίγο ακόμα και βγάζουμε τον χαλβά από τη φωτιά. Ακουμπάμε την κατσαρόλα σε κρύα επιφάνεια και την σκεπάζουμε για 5 λεπτά με καθαρή πετσέτα. Έπειτα, μοιράζουμε από λίγο χαλβά στα μπολάκια που θα σερβίρουμε μαζί με την κρέμα. Πιέζουμε τον χαλβά στον πάτο του μπολ, ώστε να γίνει βάση. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και έπειτα τον βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να γίνει η κρέμα.
3. Για την κρέμα, ζεσταίνουμε το γάλα με τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ σε κατσαρολάκι και έπειτα ρίχνουμε τον πολτό ροδάκινου (από ξεφλουδισμένα ροδάκινα χτυπημένα στο μπλέντερ με λίγο γάλα), ανακατεύοντας συνεχώς με αβγοδάρτη. Είναι πολύ σημαντικό να ανακατεύουμε το μίγμα μέχρι να πήξει ελαφρά η κρέμα, γιατί κολλάει εύκολα στον πάτο και θα καταστραφεί. Επίσης σημαντικό είναι να φοράμε γάντι κουζίνας όσο ανακατεύουμε γιατί όταν η κρέμα αρχίζει να κοχλάζει, μπορεί να σας κάψει. Αφαιρέστε την κατσαρόλα από το μάτι, αφήστε 10 λεπτά την κρέμα σας να κρυώσει και μοιράστε τη στα μπολ, πάνω από τον χαλβά, αφού πρώτα τον έχετε νοτίσει με λίγο από το σιρόπι του*. Βάλτε τα μπολ στο ψυγείο για αρκετές ώρες να παγώσει καλά η κρέμα πριν σερβιριστεί.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ
Αν περισσέψει σιρόπι, ξαναρίχνουμε μέσα τις φλούδες και τα μυρωδικά και το βάζουμε στο ψυγείο, γιατί θα ξαναποτίσουμε τον χαλβά αν στεγνώσει, πριν ρίξουμε από πάνω την κρέμα. Ακόμα, το σιρόπι χρησιμεύει για να αρωματίσουμε φυσικά τις λεμονάδες μας, προσθέτοντας απλά 2 κουταλιές της σούπας από αυτό μέσα στο ποτήρι μας.