Mypefkos: Οι παρέες γράφουν ιστορία… και δημιουργούν προορισμούς, της Κατερίνας Σταματελοπούλου.

Οι Πεύκοι είναι ένας σχετικά νέος τουριστικός προορισμός. Βρίσκεται στην περιοχή της Λίνδου, περίπου 50 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης της Ρόδου. Μικρός σε έκταση αλλά με απαράμιλλη φυσική ομορφιά, ένας οικισμός γεμάτος πεύκα, εξού και το όνομα, καταγάλανα νερά μέσα σε ένα φυσικό κόλπο όπου αρκετές φορές επισκέπτονται ακόμα και οι χελώνες καρέτα καρέτα αλλά και ένα άγριο τοπίο λόγω του τεράστιου βράχου που βρίσκεται ακριβώς πίσω από τον οικισμό. Τα τελευταία χρόνια αποτελεί πόλο έλξης πολλών επισκεπτών από όλα τα μέρη του κόσμου, μάλιστα, οι περισσότεροι, περίπου το 70%,  επισκέπτονται τους Πεύκους κάθε χρόνο για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Άτιτλο

Ήταν πριν 4 χρόνια όταν μια παρέα επαγγελματιών πίνοντας τον καφέ τους συζητούσαν για τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν στην περιοχή τους. Την παρέα αποτελούσαν οι: Παναγιώτης Ιωαννίδης, Κώστας Μιγκός, Παναγιώτης Κούρος, Στέφανος Παλλάς, Κούρος Εμμανουήλ, Κώστας Κελεπέρας, Φίλιππος Μαστροσαββάκης, Χαράλαμπος Κελεπέρας, Παναγιώτης Κρητικός. Γέννημα θρέμμα όλοι Ροδίτες, από την περιοχή της γνωστής σε όλους Λίνδου, έχουν τις επιχειρήσεις τους στους Πεύκους και τα προβλήματα ήταν πολλά όσον αφορά τις βασικές υποδομές του οικισμού, πράγμα που δημιουργούσε τεράστιο πρόβλημα στην καλή παροχή τουριστικών υπηρεσιών. Η απόφαση να δημιουργήσουν μια ομάδα που θα πάρει την κατάσταση στα χέρια της ήταν ομόφωνη. Έτσι δημιουργήθηκε η ομάδα mypefkos!

Το επόμενο βήμα ήταν να πείσουν τους 170 περίπου επιχειρηματίες της περιοχής να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να συνεισφέρουν σε αυτή την προσπάθεια. Κάπως έτσι δημιουργήθηκε το «πευκόσημο» όπως το λένε στην περιοχή. Αν αναλογιστεί κανείς ότι ήδη οι κάτοικοι αλλά και οι επιχειρήσεις φορολογούνται με δημοτικά και άλλα τέλη για τις υποδομές, το «πευκόσημο» ήρθε να επιβαρύνει επιπλέον, παρότι σε σύγκριση με τα κρατικά τέλη είναι παρά πολύ μικρό, μόλις 70 ευρώ τον χρόνο! Τελικά όμως, όπως φαίνεται, με καλή διαχείριση, με δημιουργικότητα και με την συνεργασία όλων, το «πευκόσημο» κατάφερε να λύσει πολλά προβλήματα. Στα 4 χρόνια δημιουργίας του mypefkos έχουν δαπανηθεί πάνω από 130.000 ευρώ για έργα στην περιοχή μέσα από αυτή την ιδιωτική πρωτοβουλία!

Ήδη το mypefkos έχει επαναδημιουργηθεί σαν μια Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση δίνοντας μια άλλη δυναμική και εξέλιξη σε αυτή την προσπάθεια. Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση είναι ένας αστικός συνεταιρισμός με κοινωνικό σκοπό την επιδίωξη του συλλογικού οφέλους και την εξυπηρέτηση γενικότερων κοινωνικών συμφερόντων. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλοί από τους επισκέπτες των Πευκών έχουν συνεισφέρει στην προσπάθεια του mypefkos προσφέροντας χρηματικά ποσά για αναπλάσεις και υποδομές στον οικισμό, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να δηλώσουν την υποστήριξη και την αγάπη τους.

Στην ενότητα BIZ Update κάναμε ένα μικρό αφιέρωμα στον όμορφο οικισμό των Πευκών αλλά και στην δημιουργική ομάδα της ΚΟΙΝΣΕΠ mypefkos, όπου μέλη της μίλησαν για την προσπάθεια ανάδειξης του οικισμού τους ως έναν ποιοτικό και προσιτό προορισμό για όλους!

Μάθετε τα πάντα για τους Πεύκους εδώ και στην σελίδα τους στο facebook

Published by

Κατερίνα Σταματελοπούλου

Σπούδασε Marketing, Αποτελεσματική Διοίκηση Επιχειρήσεων και Οργανισμών (MBA), Marketing and Communication Management, Marketing Research & Social Media Analytics. Εμπνευστής και chief editor του flust.gr. Είναι Brand & Communications Strategist.
Prev Studdle: Μια ελληνική εφαρμογή… για φοιτητές! της Χριστίνας Καλογεροπούλου
Next Αστρολογικές προβλέψεις|22 έως 28 Ιουνίου, από τον Πέρρη Κρητικό