Μετρώντας ολημερίς κεραμίδια, της Κικής Τσακίρη

Δημοσιεύθηκε

Shaping the future of AI: Το ετήσιο συνέδριο του Digital World Summit Greece, στις 28 Μαΐου, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών

Shaping the future of AI: Το ετήσιο συνέδριο του Digital World Summit Greece, στις 28 Μαΐου, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών

Το Digital World Summit Greece, η εθνική πλατφόρμα διαλόγου για τη διακυβέρνηση των νέων τεχνολογιών που τελεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και του

Διαβάστε περισσότερα...

345522488_e981a10aa5_b

Είναι λιγότερο ή περισσότερο γνωστό ότι το κράτος εγκληματεί ασύστολα εις βάρος των ανθρώπων με αναπηρία.

Ενώ χορηγούνται και σήμερα αφειδώς διαφόρων ειδών φάρμακα, και συνταγογραφείται πληθώρα εξετάσεων, που τις περισσότερες φορές είναι άχρηστες, ό,τι προσφέρει ποιότητα και διευκολύνει τη ζωή των αναπήρων «τρώει πόρτα»!

Έχουμε ένα άθλιο σύστημα υγείας, που καταδικάζει ολικά ανάπηρους ανθρώπους να είναι ολημερίς καθηλωμένοι σ’ ένα κρεβάτι χωρίς δυνατότητα επικοινωνίας. Έμαθα πρόσφατα για την περίπτωση 45χρονης γυναίκας, ολικά ανάπηρης με πλήρη διαύγεια, πως έλεγε στην αδελφή της ότι δεν θυμάται πόσες φορές έχει μετρήσει τα κεραμίδια του απέναντι σπιτιού. Να είσαι μάνα δυο ανήλικων παιδιών, εγκλωβισμένη νύχτα-μέρα σ’ ένα κρεβάτι, και να μην σου παρέχεται ούτε κατ’ οίκον νοσηλεία, ούτε καν δυνατότητα επικοινωνίας μέσω της τεχνολογίας.

Σε αιτήματα αγοράς διοφθαλμικού μηχανήματος, από μένα αλλά και από άλλους ασθενείς, για την δυνατότητα να γράφουμε με τα μάτια, οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ γνωμάτευσαν ότι το συγκεκριμένο μηχάνημα δεν ανακουφίζει τον ασθενή.

Παρακολουθούσα τον Παπαδάκη να προσπαθεί να πείσει έναν ανεγκέφαλο καθηγητή πανεπιστημίου ότι είναι ρατσισμός να μην δέχονται στο τμήμα φυσικής τυφλούς και κινητικά ανάπηρους. Ο αστροφυσικός Steven Hawking είναι τυχερός που δεν γεννήθηκε στην Ελλάδα! Αναρωτιέμαι αν δικαιούμαστε την επιστροφή των ελγινείων μαρμάρων…
Στη Δανία, άνθρωπος ολικά ανάπηρος και καθηλωμένος, διδάσκει σε πανεπιστήμιο. Έχει προσωπικούς βοηθούς, δυνατότητα μεταφοράς και συμμετέχει στην κοινωνική ζωή της πόλης του.

Πρόσφατα, μια ομάδα ευρωβουλευτών ανέλαβε την συγκέντρωση υπογραφών από συναδέλφους τους για την παρακάτω δήλωση, ώστε να πιέσει για την προώθηση μιας ενιαίας πολιτικής για προσωπική βοήθεια και ανεξάρτητη διαβίωση.
Παραθέτω αυτούσια τη δήλωση. Τα στατιστικά της στοιχεία ας αφυπνίσουν συνειδήσεις, για μια συμβίωση με την διαφορετικότητα.

{16/01/2014}
ΓΡΑΠΤΗ ΔΗΛΩΣΗ

σύμφωνα με το άρθρο 123 του Κανονισμού

σχετικά με τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες

Inaki Irazabalbeitia Fernandez (Verts/ALE), Marisa Matias (GUE/NGL), Antolin Sanchez Presedo (S&D), Izaskun Bilbao Barandica (ALDE), Mark Demesmaeker (Verts/ALE), Jill Evans (Verts/ALE), Francois Alfonsi (Verts/ALE), Martina Anderson (GUE/NGL), Marie-Therese Sanchez-Schmid (PPE), Νικος Χρυσόγελος (Verts/ALE)

Λήξη προθεσμίας: {16/04/2014}

Γραπτή δήλωση, σύμφωνα με το άρθρο 123 του Κανονισμού του Κοινοβουλίου σχετικά με τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες[1]

1. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) το 10% των ατόμων παρουσιάζουν μια ελαφρά αναπηρία και το 4,5% σοβαρού τύπου αναπηρίες. Το 75% των ατόμων που εξαρτώνται από προσωπική υποστήριξη για τη συμμετοχή τους στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή εξαιρούνται από το κύριο ρεύμα της κοινωνίας. Υφίστανται διακρίσεις λόγω της λειτουργικής διαφορετικότητά τους (άτομα που υφίστανται διακρίσεις λόγω λειτουργικής διαφορετικότητας – PDFD).

2. Η Σύμβαση του ΟΗΕ του 2006 θεσπίζει το δικαίωμα όσον αφορά την προσωπική βοήθεια για ανεξάρτητη διαβίωση (Τμήμα 19).

3. Ένα δημόσιο σύστημα προσωπικής βοήθειας για άτομα που υφίστανται διακρίσεις λόγω της λειτουργικής διαφορετικότητάς τους παρέχει δικαιώματα, υποστηρίζει τον χρήστη κατάλληλα, αποτελεσματικά και βιώσιμα και εξοικονομεί 30% του κόστους της βοήθειας κατ’ οίκον.

4. Κάθε προσβολή της αξιοπρέπειας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι ασυγχώρητη.

5. Η Επιτροπή καλείται, ως εκ τούτου, να προωθήσει την ανεξάρτητη διαβίωση για τα άτομα PDFD, με πρότυπα όσον αφορά την προσωπική φροντίδα και την προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων που θα βασίζονται στις ανάγκες, ικανότητες και τις προσδοκίες τους ως πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

6. Η παρούσα δήλωση διαβιβάζεται, με μνεία των ονομάτων των προσυπογραφόντων, στην επιτροπή.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα
άρθρα