MaziChef στην Γαλλική Πρεσβεία στην Αθήνα, της Χριστίνας Καλογεροπούλου

Στο πλαίσιο του “Goût de France – Good France 2019”, μίας ιδιαίτερης εκδήλωσης γαλλικής γαστρονομίας, που λαμβάνει χώρα σε 5 ηπείρους και πάνω από 150 χώρες, για 5η συνεχή χρονιά, διοργανώθηκε ο τελικός του διαγωνισμού MaziChef για το καλύτερο ελληνικό εκλέρ, στην Γαλλική Πρεσβεία της Ελλάδας, και το flust.gr βρέθηκε εκεί. Το εκλέρ στα γαλλικά σημαίνει αστραπή, καθώς οι «εκλεροφάγοι» τα τρώνε πολύ γρήγορα, σαν αστραπή!

Μετά από τέσσερις γύρους σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Χανιά, οι φιναλίστ από την κάθε πόλη κλήθηκαν να ετοιμάσουν 600 εκλέρ στις κουζίνες της Πρεσβείας της Γαλλίας, υπό την επίβλεψη της κριτικής επιτροπής και να τα προσφέρουν το ίδιο βράδυ στο κοινό, το οποίο δοκίμαζε κι εν τέλει ψήφιζε το αγαπημένο του. Ο πρόεδρος της επιτροπής ήταν ο Jean-Marie Hoffmann, ο σεφ της ίδιας της Γαλλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα, επίτιμος πρόεδρος ο Fabien Cocheteux, σεφ ζαχαροπλαστικής στο Μέγαρο των Ηλυσίων και η ίδια η επιτροπή απαρτιζόταν από 12 διακεκριμένους Έλληνες και Γάλλους σεφ, ειδήμονες στον χώρο της γαλλικής γαστρονομίας. Κάθε καλεσμένος, δοκίμαζε τα δύο αλμυρά και τα δύο γλυκά εκλέρ, που του προσφέρονταν, και από τις ψήφους του κοινού σε συνδυασμό με 50 πόντους που έδινε η επιτροπή, ανακηρυσσόταν ο νικητής.

Ο Παναγιώτης Κατάκης, νικητής από τα Χανιά, ετοίμασε εκλέρ με λευκή σοκολάτα, αυγοτάραχο και τζελ λεμόνι, η Λίζα Μάτσα, νικήτρια από την Αθήνα, ετοίμασε εκλέρ με ρυζόγαλο μαστίχα Χίου και μανταρίνι, ο Λάζαρος Πολίτης, νικητής από την Πάτρα, ετοίμασε εκλέρ με μους φέτα και χαλούμι, χωριάτικο φύλλο, χαμομήλι και ζελέ μαυροδάφνη, κι ο Κωνσταντίνος Τσενεκίδης, νικητής από τη Θεσσαλονίκη, ετοίμασε εκλέρ με γιαούρτι, φιστίκι Αιγίνης, μέλι από το Άγιο Όρος και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

Ο Πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα Christophe Chantepy παρουσίασε τη βραδιά και μετά από περίπου δύο ώρες γευσιγνωσίας, αφού εκτός από τα εκλέρ, βρίσκονταν και διάφορα εστιατόρια, αλλά και κάβες, με εξαιρετικές επιλογές, ανακοίνωσε τη μεγάλη νικήτρια, τη Λίζα Μάτσα. Λίγο αργότερα βρήκαμε τον κύριο Chantepy στον κήπο της Πρεσβείας και μας είπε πως ο λόγος της επιλογής αυτής ήταν το ότι βρήκαν το εκλέρ της Λίζας Μάτσα, δευτεροετής φοιτήτριας της μαγειρικής σχολής Le Monde, «το πιο «τρυφερό» από τα άλλα τρία». Δεύτερο βραβείο δόθηκε στον Κωνσταντίνο Τσενεκίδη, τρίτο στον Παναγιώτη Κατάκη και τέταρτο στον Λάζαρο Πολίτη.

Μία πολύ όμορφη βραδιά που γιόρτασε μία από τις πιο γευστικές και -προσωπικά- αγαπημένες κουζίνες, τη Γαλλική, όπου καθετί ακόμα και στην πιο απλή συνταγή, από την επιλογή των υλικών ως και την τελική υλοποίησή της, έχει τη σημασία του.

 

Published by

Χριστίνα Καλογεροπούλου

Γεννήθηκε ένα ανοιξιάτικο πρωινό του Μαΐου. Ήταν 5 χρόνια πριν τη νέα χιλιετία. Αποφοίτησε από την Ελληνογερμανική Αγωγή και προσώρας φοιτά –προσπαθεί τουλάχιστον- στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, στο τμήμα Φιλοσοφίας , Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας. Μιλάει στα Αγγλικά, στα Γερμανικά και στα Γαλλικά. Λατρεύει τη λογοτεχνία, τον κινηματογράφο, τα ταξίδια και το κόκκινο κρασί. Τα υπόλοιπα, μέσα από την πένα της.
Prev Keep Aegean Blue, στη μεγαλύτερη αποστολή καθαρισμού βυθών και παραλιών
Next Το φαινόμενο Ντουμπρόβνικ ως σκηνικό της πιο δημοφιλούς σειράς