Maraboo Scented Clothes, μια εμπειρία μόδας, της Κατερίνας Σταματελοπούλου

Η ελληνική μόδα μπορεί και το καταφέρνει να καινοτομεί. Η εταιρία Maraboo με έδρα την Πάτρα, κατασκευάζει ρούχα αρωματισμένα και συλλεκτικά, ενώ η τελευταία συλλογή έχει μια ακόμα καινοτομία, μιας και η επιλογή των υφασμάτων έγινε από εργοστάσια που υποστηρίζουν το Ίδρυμα Fair Wear Foundation, που προστατεύει το δικαίωμα στην εργασία, την ασφάλιση και τις σωστές συνθήκες διαβίωσης των εργαζομένων παγκοσμίως.

Maraboo_team_01
Αλεξία Παππά και Έφη Σιαΐνη

Στο τιμόνι της εταιρίας δυο πολύ δυναμικές γυναίκες, που δίνουν όλη την θετική τους ενέργεια, δημιουργώντας ρούχα για γυναίκες με international αισθητική όπως λένε, η Έφη Σιαΐνη και η Αλεξία Παππά. Η Έφη, είναι αρχιτέκτονας ιδιοκτήτρια της εταιρίας e-adeia.gr αλλά και της πρωτοποριακής υπηρεσίας eplans.gr, της πρώτης ελληνικής online πλατφόρμας έτοιμων αρχιτεκτονικών λύσεων. Έχει βραβευτεί στις εκδηλώσεις της παγκόσμιας εβδομάδας επιχειρηματικότητας, (GEW), με παρουσιάσεις επιχειρηματικών ιδεών σε Αθήνα και Πάτρα και διάκριση ανάμεσα στις δέκα καλύτερες του 2012, ενώ είναι ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος από το 2014, του Ελληνικού Συνδέσμου Νέων Επιχειρηματιών. Η Αλεξία, είναι φυσικοθεραπεύτρια και πτυχιούχος επαγγελματικού μακιγιάζ. Το 2000 δημιούργησε ιδιωτικό Εργαστήριο Φυσικοθεραπείας στην Πάτρα το οποίο διατηρεί ως και σήμερα. Είναι συνιδρυτής με τον σύζυγο της, του Tennis Club, On Court, στο Ρίο της Πάτρας, όπου έχει αναλάβει τις δημόσιες σχέσεις και την Οργάνωση εκδηλώσεων. Είναι ιδρυτικό μέλος του συνδέσμου Νέων επιχειρηματιών Δυτ. Ελλάδας.

Πότε ξεκίνησε την δραστηριότητα της η εταιρία Maraboo, από τι εμπνευστήκατε και πώς έγινε η επιλογή του ονόματος;
Αλεξία: Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, αγοράζω και φοράω t-shirts. Έχω άπειρα στη ντουλάπα μου, από τα πιο απλά καθημερινά λευκά t-shirts μέχρι και τα πιο high end branded.
Έφη: Εγώ από την άλλη, σπάνια έβρισκα κάποιο t-shirt με το οποίο να αισθάνομαι τέλεια τόσο σε σχέση με την ύφανση, το σχέδιο ή τη ραφή. Κανένα δεν ήταν το τέλειο tshirt. Έτσι μας ήρθε αυτή η τρελή ιδέα να φτιάξουμε το τέλειο t-shirt.

Ένα πρωί, βγάλαμε όλα τα t-shirts έξω από τις ντουλάπες και κάναμε μια λίστα με τα καλύτερα χαρακτηριστικά του καθενός. Τη ραφή, το κόψιμο, την ύφανση, τις στάμπες. Καταλήξαμε σε ένα κόψιμο που θα κολάκευε τις περισσότερες γυναίκες, θα αισθανόμασταν άνετα με αυτό και θα ήμασταν περήφανες να το δώσουμε και στις φίλες μας!

Ετσι λοιπόν ξεκίνησε η εταιρία, επίσημα, τον Απρίλιο του 2014. Από τα t-shirts περάσαμε στο luxury beachwear και στις elegant φούστες, προσεγγίζοντας ακόμα περισσότερο τη γυναίκα για την οποία σχεδιάζουμε! Το όνομα Maraboo το εμπευστήκαμε από τα φτερά marabou τα οποία χρησιμοποιούνται στην υψηλή ραπτική και δίνουν μια αίσθηση πολυτέλειας, ακριβώς όπως και τα ρούχα μας.

[metaslider id=21968]

Ποιος σχεδιάζει την κολεξιόν και που γίνεται η παραγωγή των ρούχων;
Ξεκινήσαμε, αντίθετα με όλες τις οδηγίες, σχεδιάζοντας το όνομα και το logo του brand. Θέλαμε ένα luxury clean look, που να μπορεί να γίνει pattern. Μας άρεσε από την αρχή το κυκλικό σχήμα που έχει μια υποψία αγκαλιάς και μέσα του περιέχει το λουλούδι με τα τέσσερα πέταλα. Το λογότυπο μας έχει καθαρό και συμμετρικό σχήμα, είναι ευανάγνωστο και αποτυπώνεται εύκολα.

Το concept των σχεδίων, η επιλογή του πατρόν, τα υφάσματα και τα χρώματα αποφασίζονται από κοινού τόσο με βάση τη φιλοσοφία της εταιρίας όσο και τις διεθνείς τάσεις. Βασική προϋπόθεση είναι πλέον τα ρούχα μας να κατασκευάζονται και να επεξεργάζονται στην Ελλάδα. Θα ήταν πιο εύκολο και πιο οικονομικό να κατασκευάζουμε στην Κίνα, όμως είναι πολύ σημαντικό τα προϊόντα μας να στηρίζουν την ελληνική οικονομία. Ζούμε στην Ελλάδα και θέλουμε να δημιουργούμε εδώ. H Ελλάδα έχει πολύ μεγάλη παράδοση τόσο στην κλωστοϋφαντουργία όσο και στην ραφή. Δύο δεκαετίες πριν, η Ελλάδα συναγωνιζόταν τη Γαλλία και την Ισπανία στην ποιότητα ραφής, στο φινίρισμα του ρούχου αλλά και στην τιμή κατασκευής. Παρ όλη την απαξίωση που έχουμε υποστεί σαν έθνος τα τελευταία χρόνια, εμείς πιστεύουμε πως ο Ελληνικός πολιτισμός και το Ελληνικό πνεύμα μπορεί να εμπνεύσει κάθε άνθρωπο, είτε γνωρίζει την Ελληνική ιστορία είτε όχι. Θέλουμε να ενσωματώσουμε το Ελληνικό στοιχείο στο καθημερινό ρούχο, όχι μόνο του Έλληνα αλλά και του Ευρωπαίου και του Αμερικάνου καταναλωτή.

Σε ποιο τύπο γυναίκας απευθύνεται  η εταιρία και ποια είναι η φιλοσοφία της;
Η γυναίκα που μας εμπνέει έχει international αισθητική, είναι σικ και δίνει ιδιαίτερη σημασία στην ποιότητα και στη λεπτομέρεια. Είναι η γυναίκα που θέλει να ξεχωρίζει από τη μάζα και να αισθάνεται μοναδική με τα ρούχα που φοράει. Τα ρούχα μας είναι συλλεκτικά με όλη τη σημασία της λέξης καθώς ποτέ δεν παράγουμε περισσότερα από 30 κομμάτια σε κάθε σχέδιο, το οποίο βέβαια δεν επαναλαμβάνεται. Η φιλοσοφία μας είναι να μην κάνουμε εκπτώσεις στην ποιότητα, στην κατασκευή και στα υλικά. Για του λόγου το αληθές στην τελευταία μας συλλογή, επιλέξαμε τα υφάσματα μας να προέρχονται από εργοστάσια που υποστηρίζουν το Ίδρυμα Fair Wear Foundation, που προστατεύει το δικαίωμα στην εργασία, την ασφάλιση και τις σωστές συνθήκες διαβίωσης των εργαζομένων παγκοσμίως. Ο στόχος μας είναι να παρέχουμε ποιοτικά συλλεκτικά ρούχα, με σεβασμό στον άνθρωπο, σε όποιο σημείο του κόσμου και να φθάνουν.

[metaslider id=21965]

Τι σημαίνει scented clothes και από πού εμπνευστήκατε για αυτό το concept ρούχων;
Scented clothes σημαίνει αρωματισμένα ρούχα. Αυτό σημαίνει πως τα ρούχα μας φτάνουν αρωματισμένα στους παραλήπτες τους και έτοιμα να τα φορέσουν και να τα ευχαριστηθούν από την πρώτη στιγμή! Η επιλογή μας να αρωματίζονται τα ρούχα, μετά τη ραφή, οφείλεται στην επιθυμία μας ο τελικός καταναλωτής να βιώνει ολόκληρη την εμπειρία Maraboo, με τη συμμετοχή τριών από τις πέντε αισθήσεις! Όραση, αφή και όσφρηση!

Οι Ελληνίδες στηρίζουν τους Έλληνες σχεδιαστές τα τελευταία χρόνια. Έχει αλλάξει το στυλ της Ελληνίδας λόγω της οικονομικής κρίσης και τι ζητάει περισσότερο στην εποχή μας όσον αφορά την εμφάνιση της;
Τα τελευταία χρόνια, πράγματι οι Ελληνίδες, έχουν κάνει στροφή προς κάποια ελληνικά premium fashion brands διεθνών προδιαγραφών. Οι νέοι Έλληνες σχεδιαστές που ταξιδεύουν, εμπνέονται και δημιουργούν με όραμα, τυγχάνουν μεγάλης ανταπόκρισης από τις Ελληνίδες fashionistas. Αυτό, φυσικά δεν είναι καθόλου τυχαίο. Συμβαίνει γιατί οι Ελληνίδες trend setter ήταν, είναι και θα είναι πάντα κομψές, δίνουν μεγάλη σημασία στην ποιότητα και το φινίρισμα του ρούχου και γιατί υπάρχουν ελληνικά premium fashion brands που ανταγωνίζονται επάξια, αντίστοιχα international brands. Ακόμα και στην περίοδο της κρίσης, η Ελληνίδα βρίσκει έξυπνους τρόπους να ντύνεται χωρίς να βγαίνει εκτός προϋπολογισμού. Αγοράζοντας δύο-τρία trendy κομμάτια, ανάλογα με το στυλ της και συνδυάζοντας τα με all time classic ρούχα που ήδη διαθέτει.

Τι σημαίνει μόδα και στυλ για σας;
Αλεξία: Μόδα σημαίνει να ονειρεύεσαι και να κάνεις τους άλλους να ονειρεύονται μέσα από τις δημιουργίες σου. Η μόδα αλλάζει… Το στυλ μένει αναλλοίωτο. Σε χαρακτηρίζει… Κάθε γυναίκα πρέπει να είναι κομψή, υπέροχη και να ξέρει ποια είναι, τι θέλει και τι της ταιριάζει.

Έφη: Μόδα είναι οι τάσεις που κυριαρχούν σε κάθε τομέα της ζωής μας, από το ντύσιμο, την συμπεριφορά ακόμα και την επικοινωνία μεταξύ μας. Η μόδα, δημιουργείται από τους trend setter και διαδίδεται από τους early adopters εισχωρώντας σιγά σιγά μέσα στην αγορά. Το στυλ όμως, το έχει έμφυτο κάθε άνθρωπος, είναι ο τρόπος που δέχεται τη μόδα και την οικειοποιείται, είτε αυτό λέγεται, city chic είτε boho είτε romantic ή ακόμα και gothic.

Ποιες είναι οι συμβουλές μόδας και τα tips που θα προτείνατε για τον χειμώνα;
Φέτος, η μόδα θέλει τη γυναίκα elegant full dressed, αυτό σημαίνει μακρυά μανίκια, μακριές φούστες και γενικά full lenth ρούχα. Η τονισμένη μέση, τα αραχνοΰφαντα υφάσματα, τα μάλλινα και κασμίρ cover ups σε αποχρώσεις του δάσους, όπως το κυπαρισσί, το ruby red και το midnight blue, κάνουν δυναμική εμφάνιση φέτος. Τα εμπριμέ κυμαίνονται σε καρώ και floral designs, με πάντα επίκαιρο το άσπρο μαύρο.

Shop on line  www.maraboo.eu

Published by

Κατερίνα Σταματελοπούλου

Σπούδασε Marketing, Αποτελεσματική Διοίκηση Επιχειρήσεων και Οργανισμών (MBA), Marketing and Communication Management, Marketing Research & Social Media Analytics. Εμπνευστής και chief editor του flust.gr. Είναι Brand & Communications Strategist.
Prev Αστρολογικές προβλέψεις|19 ως 25 Οκτ 2015, από τον Πέρρη Κρητικό
Next Αρχιτεκτονικές συναντήσεις για τη νέα γενιά Ελλήνων αρχιτεκτόνων