Machete kills Machete, του Νίκου Χατζηκάλφα

machete-kills-theatrical-poster

Για να κάνουμε τις συστάσεις, ο Machete είναι ο Chuck Norris από το Μεξικό! Αυτό. Το concept ξεκίνησε σαν αστείο, όταν o Rodriguez εμφάνισε ένα trailer πριν τον τραγελαφικό Planet Terror, δείχνοντας ένα ήρωα επαναστάτη, με τη σκατόφατσα του Danny Trejo, να πετσοκόβει με κάθε είδους λεπίδα ό,τι κυκλοφορεί σε απόσταση κάτω των τριών cm… εκτός κι αν είναι γένους θηλυκού. Το συγκεκριμένο trailer είχε την ανταπόκριση που του άξιζε, όποτε γυρίστηκε το πρώτο Machete. Αν στη τριλογία των El Mariachi ο Rodriguez φλέρταρε με την b-movies αισθητική, στα Machete αυτή η αισθητική γίνεται αυτοσκοπός.

Γενικότερα, σε αυτού του είδους τον κινηματογράφο, όπου σκοπός είναι η έκπληξη του θεατή και η ένοχη απόλαυση, δεν χρειάζεται να δεις τις ταινίες για να καταλάβεις αν σ’ αρέσουν, ή για να γράψεις μια κριτική. Ξέρεις ακριβώς τι θα δεις, κι αν νομίζεις ότι θα δεις την «Αβάσταχτη Ελαφρότητα του Είναι Νο2» τότε θα απογοητευτείς λίγο. Υπερβολές επί υπερβολών παρελαύνουν μπροστά στην οθόνη σου, κάνοντας τα splatter τύπου Tarantino να μοιάζουν με την «Αβάσταχτη Ελαφρότητα του Είναι Νο1»! Ένας σοβαρός λόγος που τα B-movies έχουν επιτυχία, εκτός του ότι προσθέτουν γεύση στα σκουπίδια που επιβάλλεται να τρως βλέποντας τις, είναι ότι στηρίζονται λίγο σε μια αληθοφάνεια… Όχι πως θα κάνεις εσύ αυτά που βλέπεις, αλλά μπορεί πράγματι να υπάρχει κάπου στο Mexico ο Machete και ανατινάζει ουρανοξύστες με μία ματιά.

Πρωταγωνιστής της ταινίας είναι ο Danny Trejo, μια Cult φιγούρα που ορίζει την έννοια της σκατόφατσας. Κοντός, μακρυμάλλης με μουστάκα, 69χρονος που τρέχει πιο αργά από τη σκιά του και μιλάει λιγότερο από κομπάρσο σε Βραζιλιάνικη σαπουνόπερα. Παρόλα αυτά, το Background life story είναι αυτό που τον κάνει ζωντανό θρύλο. Έχοντας περάσει συνολικά 11 χρόνια στη φυλακή, ως αρχηγός συμμορίας στο Mexico, από τα 20 του κατέληξε να βγάζει το ψωμάκι του σε στημένους αγώνες box και κομπαρσιλίκια για λίγα δολάρια. Τον ανακάλυψε ο Rodriguez στο Desperado και μάλιστα βγήκαν και ξαδέρφια! Από τότε τον ανακάλυψε όλος ο Rodrigo-Ταραντινικός κόσμος όπως ακριβώς του άξιζε.

Το Machete kills δεν καινοτομεί πουθενα. Το σενάριο κλασικά προσχηματικό, ο Machete αντιμετωπίζει έναν έμπορο όπλων, που συνεργάζεται με έναν «κακό» που είναι 3πλη ή 4πλη προσωπικότητα και θέλει να πάει στο διάστημα, αφού πρώτα καταστρέψει τον κόσμο, και να γυρίσει μετά και να είναι ο απόλυτος άρχοντας. Τι δεν κατάλαβες; Όλος ο χαβαλές γίνεται με το cast που μοιάζει με φάρσα, αφου παίζoυν οι Charlie Sheen, η Michelle Rodrigeuz, o Mel Gibson, ο Cooba Gooding Jr, η Jessica Alba, o Antonio Banderas, η Lady Gaga και άλλοι άσχετοι μεταξύ τους! Επίσης, ομολογουμένως ευφάνταστος ο τρόπος που σωριάζονται τα πτώματα στην πορεία του Machete προς το διάστημα. Το ίδιο αστείο συνεχίζει ο Rodriguez πριν την έναρξη τις ταινίας, καθώς μας εμφανίζει ένα trailer από την τρίτη ταινία του Machete με γενικό τίτλο «Machete kills again…in Space!» η οποία, αν κρίνουμε από την εισπρακτική πορεία της δεύτερης δεν νομίζω να γυριστεί. Ωστόσο, ένα ακόμα επεισόδιο της σειράς θα θέλαμε να το δούμε, έστω και απευθείας σε DVD.

Published by

Νίκος Χατζηκάλφας

Ο καημένος ο Μιχαλάκης ο Jackson δεν ήξερε ότι την μέρα που έκανε πάταγο με τον Billie jean θα γεννιόταν στην Αθήνα, ο απόλυτος πολέμιος των απανταχού φλώρων. Μεγαλώνοντας με Ιταλικά και βιολί ευτυχώς κατάλαβα γύρω στα 20 ότι όλα είναι σχετικά και το θεαθήναι είναι το αγαπημένο σπορ των ανθρώπων. Τελείωσα τη σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών στα 7 χρόνια όπως όφειλα σαν γνήσιος Έλληνας φοιτητής Πολυτεχνείου. Κατά τη διάρκεια των σπουδών ασχολήθηκα με το ραδιόφωνο του Πολυτεχνείου που έπαιζα έντεχνα σε μια μουσική περίοδο που πολύ θα ήθελα να ξεχάσω.
Prev Αστρολογικές προβλέψεις | 25 Νοεμβρίου – 1 Δεκεμβρίου, από τον Πέρρη Κρητικό
Next Aleria, η υψηλή αισθητική συναντά τη γεύση, της Εμμανουέλας Κόκκαλη