Lets play Cake, της Εμμανουέλας Κόκκαλη

Πριν λίγες μέρες μου ήρθε έτσι ξαφνικά να παίξω ένα παιχνίδι με τους φίλους μου στο facebook. Και δεν ξέρω τι είναι πιο υπέροχο. Ότι ανταποκρίθηκαν τόσοι πολλοί, ότι κατάφερα να μεταδώσω τη χαρά μου, ότι πρόσφερα νοστιμιά σε τόσα σπίτια, ότι ξεσήκωσα κόσμο να πάει σουπερμάρκετ να πάρει προμήθειες, ότι έλαβα τόσες απολαυστικές φωτογραφίες;!

unnamed

Έφτιαξα ένα υπέροχο κέικ γιαουρτιού. Το φτιάχνω χρόνια, αλλά το είχα ξεχάσει. Κυρίως γιατί στο σπίτι μου δε μπαίνουν συχνά γιαούρτια, δεν τα συμπαθώ. Όμως μου ήρθε στο μυαλό ξαφνικά, το έφτιαξα και το αρωμάτισα με τον αγαπημένο μου συνδυασμό για κέικ: μαστίχα-λεμόνι. Και την επόμενη μέρα, η φίλη Μαριθέα από το facebook μου ζήτησε μια συνταγή για κέικ. Κι αφού αυτή την είχα φρέσκια, την έδωσα. Εξάλλου, είναι μια συνταγή – εγγύηση. Τα κέικ γιαουρτιού είναι πάντα αφράτα, με τη σωστή υγρασία στο εσωτερικό και με μια υπέροχη οξύτητα στη γεύση.

Έφτιαξε, λοιπόν, το κέικ η Μαριθέα και ανέβασε φωτογραφία στο προφιλ της. Λίγες ώρες μετά, μου ζήτησε και η φίλη Αθανασία μια συνταγή για κέικ. Και της έδωσα την ίδια. Παρότρυνα φυσικά και τις δύο κοπέλες, να αρωματίσουν τα κέικ τους, όπως επιθυμούν! Μάλιστα, μιλώντας με την Αθανασία στο chat, το πήγαμε ένα βήμα παραπέρα. Τις πρότεινα να το κάνει δίπατο με μαρμελάδα στη μέση. Το κέικ γιαουρτιού είναι ιδανικό για κάτι τέτοιο, γιατί δεν είναι στεγνό και δεν χρειάζεται σιρόπιασμα.

Ε, μετά την κουβέντα με την Αθανασία, σκέφτηκα ότι αυτό πρέπει να γίνει το νέο νόστιμο παιχνίδι μου! Έτσι δημιούργησα το #letsplaycake και με ένα post στο προφίλ μου, προσκάλεσα όλους τους φίλους να παίξουν μαζί μου κέικ! Γιατί είχα τα κέφια μου, γιατί είχα μια καλή συνταγή, γιατί ξέρω ότι τα κέικ αρέσουν σε όλους και θα βρουν το παιχνίδι αυτό άκρως απολαυστικό.

Ήθελα το παιχνίδι μας να έχει ένα συγκεκριμένο ύφος και να μην αφορά σε όλα τα κέικ του κόσμου. Οπότε, ζήτησα από τους φίλους που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν, να μου στείλουν μήνυμα για να πάρουν τη συνταγή μου και κάναμε όλοι το ίδιο. Αλλά με τα αρώματά του ο καθένας. Έτσι, έχω σήμερα να σας δείξω σε ένα πεντανόστιμο κολλάζ με όλες τις συμμετοχές αλλά και να σας δώσω ιδέες για ξεχωριστές γεύσεις.

Ένα κέικ, πολλές γεύσεις, πολλά χαρούμενα πρόσωπα, πολλά μουγκρητά απόλαυσης, πολλές φωτογραφίες.

collage1

Για αρκετές ώρες μετά το ποστάρισμα, δεχόμουν μηνύματα από φίλες που ήθελαν τη συνταγή, δυστυχώς δεν είχα συμμετοχές από αγόρια και δυστυχώς δεν πρόλαβαν να τη φτιάξουν όλες μέχρι σήμερα. Έχουμε όμως τις πρώτες φωτογραφίες κι όποτε λάβω και τις επόμενες, θα κάνω κι άλλο κολλάζ!

Η Μαρία έβαλε βανίλια και γάλα με στιγμιαίο καφέ φουντούκι, η Μαριθέα πορτοκάλι και βανίλια, η Αθανασία έβαλε πικραμύγδαλο και φουντούκια, η Ξένια και η Ασπασία το έκαναν χωρίς γλουτένη, η Αφροδίτη με λεμόνι και πικραμύγδαλο, η Χριστίνα με μοσχοκάρυδο και κακάο, η Χριστίνα με την κόρη της έβαλαν χυμό πορτοκάλι και ξύσμα περγαμόντο. Κι αυτό είναι μόνο η αρχή, το #letsplaycake ήρθε για να μείνει. Σύντομα θα έχω κι άλλη συνταγή και θα σας καλέσω να παίξουμε κέικ! Μην ξεχνάτε να ανεβάζετε και στο instagram τα αγαπημένα σας κεικ με αυτό το hashtag!

Κέικ γιαουρτιού με λεμόνι και μαστίχα

Υλικά:
1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό 2%
300γρ. Αλεύρι που φουσκώνει μόνο του ή για όλες τις χρήσεις μαζί με 1 κουτ. Σούπας κοφτή μπέικιν πάουντερ
χυμό από 1/2 λεμόνι
ξύσμα από 1 λεμόνι
2 σφηνάκια λικέρ μαστίχας ή κρυστάλλους μαστίχας κοπανισμένους
250 γρ. Ζάχαρη
150γρ. Βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
3 αβγά

Εκτέλεση:
Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη, μέχρι να ενωθούν. Χωρίς να σταματήσουμε το μίξερ, ρίχνουμε τα αβγά 1-1 και χτυπάμε καλά, μέχρι να έχουμε μια κρέμα. Ρίχνουμε ξύσμα και χυμό λεμονιού και τη μαστίχα, χτυπάμε λίγο ακόμα και σταματάμε το μίξερ. Ρίχνουμε αλεύρι λίγο-λίγο και ανακατεύουμε καλά με αβγοδάρτη. Ρίχνουμε το μίγμα σε βουτυρωμένο ή στρωμένο με λαδόκολα ταψάκι στρογγυλό. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο για 50 λεπτά, στους 180 βαθμούς και αέρα. Δεν ανοίγουμε τον φούρνο πριν τα 50 λεπτά. Αν δεν εχει ροδίσει καλά απ έξω, αφήστε το λίγα λεπτάκια ακόμα. Πριν ξεφορμάρετε, περιμένετε 10 λεπτά. Την επόμενη μέρα είναι ακόμα καλύτερο!

collagecake

Published by

Εμμανουέλα Κόκκαλη

Γράφει με μεγάλη χαρά κείμενα με συνταγές που η ίδια μαγείρευε καθημερινά στο σπίτι της.Ένα απόγευμα, τον Φεβρουάριο του 2010, καθώς διαβάζει ένα blog, ακολουθεί τα βήματα δημιουργίας ενός δικού της και βρίσκεται μπροστά σε μια χαρούμενη σελίδα με το όνομα Εating Αround, ένα blog φαγητού. Παράλληλα, δίνει κείμενα στο trome.gr, το lovecooking.gr και το lifezone.gr, το AthinoramaUmami.gr, το exostispress.gr και φυσικά στο Flust.gr. Μαγειρεύει επίσης στην εκπομπή Join Us του Σκαι και είναι ραδιοφωνική παραγωγός στο amagiradio.com
Prev Ασυνήθιστες… συνήθειες στους σύγχρονους ευρωπαϊκούς στρατούς, του Γιάννη Παγουλάτου
Next Στην Ατζέντα: συζητήσεις για προϋπολογισμό και κοινωνικά θέματα