It’s All Greek On Me: Μια άλλη διάσταση στην ελληνική μόδα, της Κατερίνας Σταματελοπούλου

Η Ρένα Χαλκιά από το χώρο του marketing και η Μάγδα Μαυρίδου από το χώρο της αρχιτεκτονικής αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα brand που να προάγει την ελληνικότητα. Σε μια κοινή τους βραδινή έξοδο, το Μάϊο του 2014, πίνοντας κρασάκι, όπως λένε, είχαν την ιδέα του «It’s All Greek On Me” και την ξεκίνησαν αμέσως! Μια κολεξιόν από γυναικείες τσάντες, με ελληνικά μοτίβα, από ελληνικά υλικά, με σύγχρονη προσέγγιση και οπτική. Μιας και οι δύο είναι Θεσσαλονικιές η έδρα της εταιρείας βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη.

Η τσάντα κατέχει σημαντική θέση στην γκαρνταρόμπα κάθε γυναίκας και θα λέγαμε ότι αποτελεί φετίχ για πολλές γυναίκες. Τι διαφορετικό έρχεται να προσφέρει η κολεξιόν “Its All Greek On Me”;
Σκοπός μας δεν ήτανε να κάνουμε άλλο ένα brand για τσάντες. Υπάρχουν σίγουρα πολλά. Σκοπός μας ήτανε να μεταφέρουμε σε καθημερινά, χρηστικά αντικείμενα (ξεκινώντας από τις τσάντες) μηνύματα ελληνικότητας, να αναδείξουμε τα υφάσματα που ακόμα παράγονται στην Ελλάδα, να δείξουμε πως οι τεχνίτες της Ελλάδας μπορούν να συναγωνιστούν σε ποιότητα αυτούς του εξωτερικού και φυσικά να αναδείξουμε την πλούσια ελληνική παράδοση σε σχέδια και μοτίβα, όχι αντιγράφοντάς την αλλά παρουσιάζοντάς την προσαρμοσμένη στη σύγχρονη αισθητική.

Χρησιμοποιείτε στίχους του Ελύτη στα σχέδια σας… ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να περάσετε με αυτό;
Ότι η Ελλάδα πέρα από την εικόνα, τα πλούσια ελληνικά σχέδια και μοτίβα, έχει και πλούσιο «λόγο» να αναδείξει.

It's All Greek On Me Summer Collection 2015
It’s All Greek On Me Summer Collection 2015

Πόσο σημαντικό είναι ένα ελληνικό brand να κατασκευάζεται και στην Ελλάδα;
Στις μέρες μας που κλείνουν καθημερινά επιχειρήσεις, που μένουν άνεργοι καταξιωμένοι τεχνίτες, που η πλούσια κλωστοϋφαντουργία και βυρσοδεψία που για πάρα πολλά χρόνια άνθιζαν στην Ελλάδα έχουν πλέον εκλείψει, είναι εξαιρετικά σημαντικό να μπορέσουμε να ενισχύσουμε ότι απέμεινε και να επαναφέρουμε σιγά σιγά αυτό που χάθηκε.

Συμμετείχατε στην έκθεση Greek Brand New μαζί με 22 άλλες εταιρίες όπου πρωταγωνιστής ήταν η νέα ελληνική αισθητική. Ποια ήταν η εμπειρία σας από την έκθεση;
Η έκθεση ήταν μια σημαντική εμπειρία και ένα εξαιρετικό πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αλλαγής μιας νοοτροπίας για το τι είναι «Ελληνικό» όσον αφορά το design και την αισθητική. Ήταν εκπληκτικό να ανακαλύπτει κάποιος όλες αυτές τις εταιρείες που κάνουν εξαιρετική δουλειά η οποία εμπνέεται από την ελληνικότητα αλλά μπορεί συγχρόνως να σταθεί στον παγκόσμιο χώρο του design αποφεύγοντας το παρωχημένο ελληνικό σχέδιο όπως μέχρι σήμερα εκφραζόταν μέσα από το ελληνικό σουβενίρ της «λαϊκής τέχνης».

Επίσης, η έκθεση είχε και ένα άλλο πολύ σημαντικό στοιχείο γιατί οργανώθηκε με τη συλλογική προσπάθεια όλων των αυτών εταιρειών χωρίς δηλαδή να υπάρχει ένας ανώτερος φορέας, κάτι που αποδεικνύει για άλλη μια φορά την δυναμική των ομάδων και δη αυτών που έχουν διάθεση, μεράκι, όρεξη για να αλλάξουν τα καθεστηκώτα πράγματα.

It's All Greek On Me Summer Collection 2015
It’s All Greek On Me Summer Collection 2015

Που μπορούμε να βρούμε τις τσάντες “Its all Greek On Me”;
Μπορείτε να τις βρείτε στο e-shop του site μας www.itsallgreekonme.com καθώς και σε επιλεγμένα καταστήματα σε όλη την Ελλάδα.

Ποια είναι τα σχέδια της εταιρίας σας για το επόμενο διάστημα; Θα δούμε τις τσάντες σας και στο εξωτερικό;
Στις 27-30 Μαρτίου θα συμμετάσχουμε στο Athens Exclusive Designers Week, το οποίο για πρώτη φορά φέτος φιλοξενεί ειδικό τμήμα για αξεσουάρ μόδας. Επίσης, ξεκινάμε τις ετοιμασίες μας για την επόμενη συλλογή Φθινόπωρο/Χειμώνας 2015 και σίγουρα στα σχέδια μας είναι να δούμε το brand στο εξωτερικό στο προσεχές μέλλον.

Published by

Κατερίνα Σταματελοπούλου

Σπούδασε Marketing, Αποτελεσματική Διοίκηση Επιχειρήσεων και Οργανισμών (MBA), Marketing and Communication Management, Marketing Research & Social Media Analytics. Εμπνευστής και chief editor του flust.gr. Είναι Brand & Communications Strategist.
Prev Ειδική Επιτροπή: πόσο θα βαρύνουν τα ξεκαθαρίσματα των φορολογικών συμφωνιών των ευνοημένων;
Next Στον επόμενο τόνο, θα είναι ‘’Τετάρτη 04:45’’, του Πάνου Λιάκου