“Illusive Stool” και βραβείο Red Dot για τον Λευτέρη Τσαμπικάκη, της Κατερίνας Σταματελοπούλου

Ο Λευτέρης Τσαμπικάκης είναι Βιομηχανικός Σχεδιαστής. Αποφοίτησε από το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου το 2013 και η διπλωματική του εργασία αφορούσε την πρόταση για σχεδιασμό ευέλικτου και προσιτού συστήματος επίπλωσης για χρήστες που αλλάζουν συχνά κατοικία. Συμμετείχε στο Forum Industrial Designers @ The Aegean όπου με άλλους απόφοιτους παρουσίασαν διάφορα project τους ενώ συμμετείχε και εθελοντικά στη διοργάνωση του Forum. Δημιουργικός, δραστήριος και βραβευμένος ήδη 2 φορές αυτό το καλοκαίρι, με το νέο του project “Illusive Stool”, συμμετείχε επίσης, με άλλους product designers, στην έκθεση Weaving Evolution στο TEDx Academy 2015 στο Μέγαρο Μουσικής.

Πρόσφατα βραβεύτηκες με το βραβείο Red Dot award 2015 για το project σου Illusive Stool. Τι είναι το βραβείο και τι προοπτικές ανοίγονται για σένα μέσα από αυτό;
Τα βραβεία Red Dot είναι ένας από τους μεγαλύτερους διεθνείς διαγωνισμούς design που εδρεύει στη Σιγκαπούρη. Το project μου διακρίθηκε με το βραβείο Red Dot Honourable Mention στην κατηγορία Design Concept. Με αυτό μου δίνεται η ευκαιρία να προβάλλω το σχέδιο μου και γενικά τη δουλειά μου σε παγκόσμιο επίπεδο μέσα από τις υπηρεσίες προώθησης που παρέχονται από τον διαγωνισμό. Το ίδιο project είχε βραβευτεί πριν μερικούς μήνες και με το Bronze ’A Design Award, ένας άλλος διεθνής διαγωνισμός με έδρα την Ιταλία.

Από πού εμπνεύστηκες για το Illusive Stool και ποια είναι τα διαφορετικά στοιχεία που το κάνουν να ξεχωρίζει;
Η αρχική έμπνευση ήρθε από τον χώρο της κβαντομηχανικής και πιο συγκεκριμένα, από τις εικονογραφήσεις που δείχνουν τις τροχιές των ηλεκτρονίων γύρω από τον πυρήνα του ατόμου αλλά και την έννοια illusive, που σημαίνει απατηλό.

Αποτελείται από ένα συνδυασμό βασικών γεωμετρικών σχημάτων τα οποία δημιουργούν μια δομή που δίνει την εντύπωση μιας παγωμένης κίνησης, σαν να έχει σταματήσει ο χρόνος. Παρατηρώντας το, μπορεί να δώσει την εντύπωση ενός ημισφαιρίου, τροχιών ή δρεπανιών, η οποία εξαρτάται από την οπτική γωνία αλλά και από τον ίδιο τον παρατηρητή.

Ήταν ένα αυτόβουλο project που στόχος ήταν να ξεπεραστεί το αρχέτυπο σχήμα ενός τόσο απλού και συνηθισμένου αντικειμένου και να εξερευνηθούν νέες δυνατότητες, χρησιμοποιώντας όμως παραδοσιακά υλικά και κοινές μεθόδους παραγωγής.

Illusive Stool

Συμμετείχες με άλλους product designers στην έκθεση Weaving Evolution στο TEDx Academy 2015, τι παρουσιάσατε εκεί και τι είναι το “Design Thinking”.
Το θέμα που επιλέχθηκε ήταν η επαναπροσέγγιση των μελλοντικών παραγωγικών δυνατοτήτων μιας μονάδας βιοτεχνικής παραγωγής, της νηματουργίας ΜΕΝΤΗΣ που λειτουργεί από το 1867 και σήμερα ανήκει στο Μουσείο Μπενάκη. Οι προτάσεις που παρουσιάσθηκαν, δημιουργήθηκαν σε μια σειρά workshops που έγιναν το καλοκαίρι του 2015 και φιλοξενήθηκαν από το Πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη, στην οδό Πειραιώς. Την επιμέλεια του project και τον εκθεσιακό σχεδιασμό ανέλαβε ο designer κ. Δημήτρης Σκουρογιάννης.

Στόχος μας ήταν να δείξουμε πως μέσα από το Design Thinking μπορούν οι υπάρχουσες παραγωγικές εταιρίες να οδηγηθούν σε μελλοντική αξιοποίηση εφαρμογών-προσεγγίσεων, που δεν εξερευνήθηκαν ποτέ ή που κανείς δεν σκέφτηκε να συνδυάσει μεταξύ τους και να υποδείξουμε πρωτότυπες διαδρομές, που μπορεί να υποστηρίξουν ουσιαστικά την αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Το Design Thinking είναι μια μεθοδολογία αντιμετώπισης προβλημάτων και επίτευξης στόχων που προέρχεται από τον χώρο του design αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί από οποιοδήποτε άλλο επάγγελμα ή επιχείρηση ώστε να επιτύχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Ουσιαστικά, είναι ένας τρόπος σκέψης, μια προσέγγιση που μας βοηθάει να επιλύσουμε προβλήματα και να ανακαλύψουμε νέες ευκαιρίες.

Ποια είναι τα σχέδια σου για το μέλλον;
Δυστυχώς, η κατάσταση που επικρατεί αυτή την περίοδο στην χώρα μας δεν μας επιτρέπει να κάνουμε μεγαλεπήβολα σχέδια για το μέλλον. Στόχος μου είναι απλά να συνεχίσω να σχεδιάζω, να ολοκληρώσω κάποια project που είναι σε εξέλιξη και να κάνω νέες συνεργασίες.

*Όλες οι δημιουργίες του Λευτέρη Τσαμπικάκη στη σελίδα του στο Facebook

Published by

Κατερίνα Σταματελοπούλου

Σπούδασε Marketing, Αποτελεσματική Διοίκηση Επιχειρήσεων και Οργανισμών (MBA), Marketing and Communication Management, Marketing Research & Social Media Analytics. Εμπνευστής και chief editor του flust.gr. Είναι Brand & Communications Strategist.
Prev Η Ploos Design σχεδιάζει, ταξιδεύει και μας φιλεύει, της Κατερίνας Σταματελοπούλου
Next 1ο Athens Startup and Business Network Cluster