Η Ολομέλεια της ΕΕ για: Εμβόλια, σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ και δικαίωμα αποσύνδεσης
Η Ολομέλεια της ΕΕ για: Εμβόλια, σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ και δικαίωμα αποσύνδεσης

Δημοσιεύθηκε

Περισσότερη διαφάνεια για τη διάθεση των εμβολίων Covid-19 ζήτησαν οι ευρωβουλευτές κατά τη διάρκεια της πρόσφατης ολομέλειας.

Επίσης, πρότειναν έναν νόμο που να επιβάλλει το δικαίωμα αποσύνδεσης των ευρωπαίων εργαζομένων. Ενώ υποστήριξε ως θεμελιώδες δικαίωμα την πρόσβαση σε επαρκή στέγαση. Όσον αφορά την εξωτερική πολιτική, τα μέλη χαιρέτισαν την έναρξη μιας νέας εποχής στις σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ με τα εγκαίνια του Τζο Μπάιντεν. Τέλος, προέτρεψαν την επέκταση κυρώσεων σε Ρώσους αξιωματούχους που εμπλέκονται στη φυλάκιση του Alexei Navalny.

Συγκεκριμένα:

Εμβόλια για τον covid-19

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι περισσότεροι ευρωβουλευτές εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην κοινή προσέγγιση της ΕΕ για τον εμβολιασμό. Ωστόσο, ζήτησαν περισσότερη αλληλεγγύη και διαφάνεια όσον αφορά τις συμβάσεις με φαρμακευτικές εταιρείες.

Σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ

Οι ευρωβουλευτές συζήτησαν την πολιτική κατάσταση στις ΗΠΑ και χαιρέτισαν την ορκωμοσία του νέου προέδρου Τζο Μπάιντεν. Αυτή είναι μια ευκαιρία για την ΕΕ και τις ΗΠΑ να ενισχύσουν περαιτέρω τις σχέσεις και να αντιμετωπίσουν κοινές προκλήσεις, ανέφεραν οι ευρωβουλευτές.

Alexei Navalny

Οι ευρωβουλευτές επέκριναν τη σύλληψη του Ρώσου ηγέτη της αντιπολίτευσης Alexei Navalny και ζήτησαν πρόσθετες κυρώσεις της ΕΕ έναντι της Ρωσίας σε συζήτηση στην Ολομέλεια την Τρίτη και ψήφισμα που εγκρίθηκε την Πέμπτη.

Δικαίωμα αποσύνδεσης

Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να υποχρεούνται να απαντούν σε κλήσεις, μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή μηνύματα που σχετίζονται με την εργασία εκτός των ωρών εργασίας. Το ψήφισμα καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει νομοθεσία που να προστατεύει το δικαίωμα αποσύνδεσης.

Πορτογαλική Προεδρία

Η Πορτογαλία ανέλαβε την εκ περιτροπής Προεδρία του Συμβουλίου στις αρχές του έτους. Ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα είπε στους ευρωβουλευτές ότι η προεδρία της χώρας του θα προσπαθήσει να σημειώσει πρόοδο με την εκστρατεία εμβολιασμού κατά του Covid-19 και με την οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη από την πανδημία.

Οικονομική κατοικία

Η προσιτή και αξιοπρεπής στέγαση πρέπει να είναι θεμελιώδες δικαίωμα για όλους, εκτελεστή μέσω νομοθεσίας, σύμφωνα με ψήφισμα που εγκρίθηκε την Πέμπτη. Οι αξιοπρεπείς κατοικίες πρέπει να έχουν πρόσβαση σε καθαρό και υψηλής ποιότητας πόσιμο νερό, επαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής, καθώς και σύνδεση με δίκτυα αποχέτευσης και νερού.

Καταπολέμηση της φτώχειας

Το Κοινοβούλιο ενέκρινε την Πέμπτη, τη χρήση πρόσθετων πόρων μετά τον Covid-19 για τρόφιμα και άλλη βασική βοήθεια για όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Οι προσαρμοσμένοι κανόνες για το Ταμείο για την Ευρωπαϊκή Βοήθεια στους Απόρους (FEAD) διασφαλίζουν ότι η υποστήριξη θα συνεχιστεί το 2021 και το 2022.

Τεχνητή νοημοσύνη

Το Κοινοβούλιο ενέκρινε κατευθυντήριες γραμμές για τη στρατιωτική και πολιτική χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης μετά την πρόσφατη έγκριση προτάσεων για τη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης σε θέματα ηθικής, ευθύνης και πνευματικής ιδιοκτησίας. Οι ευρωβουλευτές πιστεύουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα πρέπει να υπόκειται σε ανθρώπινο έλεγχο και ότι θανατηφόρα αυτόνομα οπλικά συστήματα θα πρέπει να απαγορεύονται.

Ισότητα των φύλων

Οι ευρωβουλευτές ζήτησαν νέα μέτρα για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και τη μείωση του χάσματος στις αμοιβές μεταξύ των δύο φύλων, την εξάλειψη των ανισοτήτων λόγω φύλου που σχετίζονται με την κρίση Covid-19 και τη βελτίωση της ένταξης των γυναικών στον ψηφιακό τομέα.

Η εξωτερική πολιτική και η πολιτική ασφάλειας της ΕΕ

Η ΕΕ πρέπει να είναι σε θέση να υπερασπιστεί τα συμφέροντα και τις αξίες της και να προωθήσει μια διεθνή τάξη βασισμένη σε κανόνες που εγγυάται την πολυμέρεια, τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτό ανέφεραν οι ευρωβουλευτές στην ετήσια αναθεώρησή τους για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική της ΕΕ. Σε ξεχωριστή έκθεση, εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι αυταρχικά καθεστώτα σε όλο τον κόσμο είχαν χρησιμοποιήσει την πανδημία Covid-19 για να καταστείλουν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Φορολογικοί παράδεισοι

Η μαύρη λίστα των φορολογικών παραδείσων της ΕΕ είναι αναποτελεσματική και μπερδεμένη και δεν ανταποκρίνεται πλήρως στις δυνατότητές της, ανέφεραν ευρωβουλευτές σε ψήφισμα που προτείνει βελτιώσεις στο σύστημα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα
άρθρα