Η κλιματική κρίση τροφοδοτείται από τους πλούσιους
Η κλιματική κρίση τροφοδοτείται από τους πλούσιους

Δημοσιεύθηκε

Η έκθεση της Oxfam για την κλιματική κρίση αποκαλύπτει ένα σοβαρό και ανησυχητικό πρόβλημα όσον αφορά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου

Το γεγονός ότι το 1% των πλουσιότερων ανθρώπων ευθύνεται για ένα τόσο μεγάλο ποσοστό των παγκόσμιων εκπομπών καταδεικνύει την ανάγκη για άμεσες και δραστικές ενέργειες.

Πάνω από το 91% των θανάτων που προκλήθηκαν από καταστροφές που σχετίζονται με το κλίμα τα τελευταία 50 χρόνια σημειώθηκαν σε χώρες χαμηλού εισοδήματος.

Ο αριθμός των νεκρών μόνο από τις πλημμύρες είναι επτά φορές μεγαλύτερος σε τέτοιες χώρες. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι άτομα με χαμηλότερα εισοδήματα ζουν συχνά σε περιοχές όπως ξηρές κοίτες ποταμών ή κακώς προστατευμένες παράκτιες περιοχές που είναι επιρρεπείς σε πλημμύρες, θερμικό στρες και καταιγίδες.

Το 2022, η Δυτική Αφρική γνώρισε τεράστιες πλημμύρες που εκτόπισαν πάνω από 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους και κατέστρεψαν πάνω από 300.000 σπίτια.

Μέρος του προβλήματος. σύμφωνα με την  έκθεση, είναι ο πλούσιος τρόπος ζωής των υπερπλούσιων, ο οποίος περιλαμβάνει τη χρήση γιοτ που εκπέμπουν άνθρακα και ιδιωτικών τζετ. Ο Larry Ellison, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στην Αμερική, έχει αποτύπωμα άνθρακα κατανάλωσης που είναι 539 φορές μεγαλύτερο από αυτό του μέσου Αμερικανού

Κλιματική δικαιοσύνη

Η πρόκληση που προκύπτει είναι πώς θα επιτευχθεί η κλιματική δικαιοσύνη, δηλαδή η ισότητα στο ποιος πραγματικά επωφελείται και ποιος πληρώνει το κόστος της κλιματικής αλλαγής.

Η πρόταση επιβολής ειδικού φόρου σε όσους κάνουν πάνω από δέκα πτήσεις τον χρόνο είναι μια ενδιαφέρουσα ιδέα, καθώς επισημαίνει τη συσχέτιση μεταξύ της κλιματικής επιβάρυνσης και των καθημερινών συνηθειών του αφρού πληθυσμού.

Επίσης, η πρόταση για φόρο σε επενδύσεις που δεν είναι οικολογικές είναι μια κίνηση προς την κατεύθυνση της προώθησης της υπευθυνότητας στον τομέα των επενδύσεων.

Παράλληλα, πρέπει να υπενθυμιστεί ότι η κλιματική κρίση πρέπει να αντιμετωπιστεί ως παγκόσμια πρόκληση, όπου όλοι οι παράγοντες, περιλαμβανομένων των κυβερνήσεων και των επιχειρήσεων, έχουν ρόλο να παίξουν.

Οι πλούσιοι έχουν επιπλέον ευθύνες, αλλά είναι απαραίτητη μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που θα περιλαμβάνει όλα τα κοινωνικά στρώματα και τις γεωγραφικές περιοχές.

Είναι σαφές ότι η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης απαιτεί συντονισμένες προσπάθειες σε πολλά επίπεδα – εθνικά, διεθνή, κοινωνικά και ατομικά.

Είναι επίσης σημαντικό να εφαρμοστούν και να στηριχτούν πολιτικές που προωθούν τη βιώσιμη κατανάλωση και παραγωγή, καθώς και να ενθαρρυνθεί η έρευνα και η ανάπτυξη σε τομείς που συμβάλλουν στην αειφορία του περιβάλλοντος.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα
άρθρα