Η ιστορία μέσα από τα τραγούδια, του Γιάννη Παγουλάτου

Δημοσιεύθηκε

Πώς το φεγγάρι θα προστατέψει τη βιοποικιλότητα της γης

Πώς το φεγγάρι θα προστατέψει τη βιοποικιλότητα της γης

Η προστασία της βιοποικιλότητας της Γης είναι πιο κρίσιμη από ποτέ. Μια νέα έρευνα προτείνει την κρυογονική διατήρηση βιολογικού υλικού στους σκιασμένους κρατήρες του φεγγαριού.

Διαβάστε περισσότερα...

Για αρκετούς η ιστορία είναι μια ενδιαφέρουσα επιστήμη. Για κάποιους άλλους, απλώς ένα ακόμα βαρετό μάθημα. Υπήρχαν όμως κι εκείνοι για τους οποίους η ιστορία και τα γεγονότα της αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης, που οδήγησε στην σύνθεση γνωστών τραγουδιών της σύγχρονης μουσικής.

Το «Enola Gay», τραγούδι των Βρετανών OMD που κυκλοφόρησε το 1980, δεν έχει να κάνει με την ομοφυλοφιλία, όπως ίσως θα νόμιζε κάποιος, αλλά με τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο τίτλος του αναφέρεται στο αμερικανικό βομβαρδιστικό τύπου Β-29 που έριξε την πρώτη ατομική βόμβα στην Χιροσίμα. Ο πιλότος του, Πωλ Τίμπετς, είχε δώσει στο αεροσκάφος το οποίο χειριζόταν, το όνομα της μητέρας του, Ενόλα Γκέι Τίμπετς. Οι στίχοι κάνουν λόγο και για ένα Little Boy, κωδικό όνομα της πρώτης εκείνης ατομικής βόμβας και όχι κάποιο πραγματικό μικρό αγόρι.

«Buffalo Soldiers», δηλαδή «στρατιώτες βίσωνες», αποκαλούνταν οι πρώτοι μαύροι άνδρες του αμερικανικού ιππικού, από τους Ινδιάνους αντιπάλους τους. Ήταν ένα τιμητικό παρωνύμιο που υποδήλωνε ότι οι συγκεκριμένοι ιππείς είχαν την αντοχή, την επιμονή και την μαχητικότητα ενός βίσωνα. Σε αυτούς τους άνδρες αναφέρεται το τραγούδι «Buffalo Soldier» του Bob Marley και του συγκροτήματός του, των Wailers , που ηχογραφήθηκε το 1980 και κυκλοφόρησε το 1983. Στους στίχους του η σκληρή ζωή εκείνων των στρατιωτών και οι δυσκολίες που αντιμετώπιζαν παραλληλίζονται με τον αγώνα των μαύρων για ισότητα στην σύγχρονη εποχή.

Το τραγούδι «Trooper» των Iron Maiden έχει ως θέμα του τον Κριμαϊκό Πόλεμο του 1853-1856, δηλαδή την σύγκρουση ανάμεσα στην Βρετανία, την Γαλλία και την Τουρκία, από την μία πλευρά, και την Ρωσία από την άλλη. Οι στίχοι περιγράφουν μέσα από τα μάτια ενός Βρετανού ιππέα την περίφημη επέλαση της ελαφράς ταξιαρχίας, κατά την μάχη της Μπαλακλάβα. Εξαιτίας μιας ασαφούς διαταγής που δεν ερμηνεύθηκε σωστά, το βρετανικό ελαφρύ ιππικό αναγκάστηκε να προελάσει σε μία πεδιάδα η οποία ήταν περικυκλωμένη από το ρωσικό πυροβολικό. Αποτέλεσμα αυτής της ηρωικής αλλά αυτοκτονικής ενέργειας ήταν ο ουσιαστικός αφανισμός της ελαφράς ταξιαρχίας. Το τραγούδι κυκλοφόρησε το 1983 και ο τίτλος του σημαίνει «στρατιώτης του ιππικού» στα αγγλικά.

Το «Sunday Bloody Sunday» το οποίο κυκλοφόρησε το 1983, είναι ένα κλασσικό πλέον τραγούδι των U2. Οι στίχοι του αναφέρονται στα γεγονότα που συνέβησαν στο Ντέρρυ της Βορείου Ιρλανδίας την Κυριακή, 30 Ιανουαρίου 1972. Την ημέρα εκείνη είχε διοργανωθεί μια πορεία διαμαρτυρίας, εναντίον της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Βόρεια Ιρλανδία από τις βρετανικές αρχές. Η συμμετοχή του κόσμου ήταν μεγάλη και οι συγκεντρωμένοι διαδήλωναν ειρηνικά. Παρόλα αυτά, οι Βρετανοί αλεξιπτωτιστές που παρακολουθούσαν την πορεία άνοιξαν πυρ κατά του πλήθους, σκοτώνοντας 14 άτομα και τραυματίζοντας περισσότερα. Από τότε η ημέρα εκείνη ονομάστηκε «ματωμένη Κυριακή», όπως άλλωστε και το εν λόγω τραγούδι. Αξίζει να σημειωθεί ότι με τον ίδιο τίτλο και με θέμα το ίδιο γεγονός, έχει συνθέσει τραγούδι και ο Τζων Λένον, το οποίο κυκλοφόρησε το 1972. Αν και προηγήθηκε χρονολογικά όμως, δεν είναι τόσο γνωστό όσο το μεταγενέστερο των U2.

Το 1988 κυκλοφόρησε το τραγούδι «Gimme Hope Joanna», (δώσε μου ελπίδα, Τζοάννα) του Eddy Grant, μουσικού και τραγουδιστή από την Βρετανική Γουιάνα. Ήταν μια μεγάλη χορευτική επιτυχία της δεκαετίας του ’80, ενώ στην Ελλάδα διασκευάστηκε από τον Πασχάλη με τίτλο «Τζοάννα σ’ αγαπώ». Παρά την εύθυμη μελωδία του όμως, το τραγούδι δεν αναφέρεται σε κάτι ευχάριστο. Θέμα του είναι το ανελεύθερο καθεστώς το οποίο επικρατούσε τότε στην Νότια Αφρική και η καταπίεση του μαύρου πληθυσμού από την λευκή μειονότητα, που κυβερνούσε την χώρα. Η Joanna των στίχων δεν είναι κάποια γυναίκα, αλλά το Γιοχάνεσμπουργκ, η μεγαλύτερη πόλη της Νοτίου Αφρικής, που συμβόλιζε την άρχουσα τάξη των λευκών. Η εύθυμη μελωδία του τραγουδιού εκφράζει την ελπίδα ότι αυτό το βάναυσο καθεστώς σύντομα θα ανατραπεί, πράγμα το οποίο συνέβη λίγα χρόνια αργότερα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα
άρθρα