Φτάνουμε στο αγαπημένο μας νησί και θέλουμε να ανακαλύψουμε κάθε γωνιά του, μέσω θαλάσσης; Απλά χρησιμοποιούμε το κινητό μας, βρίσκουμε την εκδρομή που θέλουμε με το πλοίο που μας αρέσει και τα υπόλοιπα τα αφήνουμε στην Hopwave!
Η ομάδα της hopwave αποτελείται από το Γιώργο Πιλπιλίδη, CEO της εταιρίας, με υπόβαθρο μηχανικού λογισμικού και προυπηρεσία στη διαχείριση έργου σε web και mobile λύσεις, ως freelancer, υπεύθυνου για το business development και την επέκταση του δικτύου της hopwave, καθώς και το κομμάτι της επικοινωνίας, και το Γιώργο Σιάτρα, ο οποίος είναι επίσης έμπειρος στο λογισμικό και την ανάπτυξη εφαρμογών, ως CTO της εταιρείας, υπεύθυνου για το σχεδιασμό και τη διαχείριση της ροής εργασιών ανάπτυξης της πλατφόρμας της hopwave, σε web και mobile μορφή
Συναντήσαμε τον Γιώργο Πιλπιλίδη, στο Blue Growth of South Aegean στη Ρόδο, όπου παρουσίασε την εταιρία του και μας μίλησε με πολύ πάθος για την εμπειρία που μπορεί να προσφέρει σε κάθε ταξιδιώτη από όλο τον κόσμο η πλατφόρμα Hopwave.
Από πού εμπνεύστηκες για να δημιουργήσεις το hopwave και ποιος είναι ο στόχος της εταιρίας σου;
Το hopwave ξεκίνησε από εμένα και το συνεργάτη μου Γιώργο Σιάτρα, όταν είδαμε την αγορά του Τουρισμού μέσα από τα μάτια δύο προγραμματιστών, στα πλαίσια του επιχειρηματικού διαγωνισμού CruiseInn. Το πρόβλημα που εύκολα εντοπίσαμε ταξιδεύοντας στα ελληνικά νησιά ήταν η έλλειψη πληροφόρησης των ξένων επισκεπτών σχετικά με τις ημερήσιες εκδρομές που εξυπηρετούνται από τα μικρά καράβια (καΐκια, ξύλινα πειρατικά, παραδοσιακά, καταμαράν και γιοτ), και σε αυτό το πρόβλημα ακριβώς απαντά το hopwave. Στόχος μας είναι να προσφέρουμε μια ηλεκτρονική υπόσταση σε αυτά τα καράβια, να χαρτογραφήσουμε τη δραστηριότητά τους και να τους δώσουμε τη δυνατότητα να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους ηλεκτρονικά σε Έλληνες και ξένους επισκέπτες των ελληνικών νησιών, ενώ παράλληλα προσφέρουμε στους επισκέπτες υπηρεσίες για να ανακαλύψουν νέους προορισμούς και μοναδικές διαδρομές γύρω από το νησί που βρίσκονται και με λίγα taps στο smartphone τους να κάνουν κράτηση του εισιτηρίου τους για αυτά τα δρομολόγια.
Το hopwave έχει βραβευθεί στον διαγωνισμό Blue Growth, ποια είναι η εμπειρία σου από τον διαγωνισμό και ποιο είναι το σημαντικότερο στοιχείο που αποκόμισες;
Ο διαγωνισμός του Bluegrowth τον Ιανουάριο του 2016, όπου διακριθήκαμε με την πρώτη θέση, ήταν η αρχή του ταξιδιού του hopwave ως startup επιχείρηση. Μέσα από το πρόγραμμα των σεμιναρίων γύρω από τις νεοφυείς επιχειρήσεις κάναμε τα πρώτα μας βήματα και με τη βοήθεια των μεντόρων που μας συμβούλευαν για τις κινήσεις μας μπορέσαμε να συστήσουμε την επιχείρησή μας το Μάιο του 2016 και να καταφέρουμε να μετατρέψουμε την ιδέα μας σε μία βιώσιμη επιχείρηση. Το σημαντικότερο κομμάτι του προγράμματος πιστεύω πως ήταν η επαφή με μέντορες μέσα από το χώρο, τους οποίου συνεχίζουμε να συμβουλευόμαστε ακόμη και σήμερα.
Συμμετείχες στην παρουσίαση του Blue Growth of South Aegean στη Ρόδο παρουσιάζοντας την επιχείρηση σου, τι πιστεύεις ότι μπορεί να προσφέρει σε μια αμιγώς τουριστική αγορά ο διαγωνισμός Blue Growth;
Το Bluegrowth επικεντρώνεται στη γαλάζια ανάπτυξη, δηλαδή τις δράσεις και τις επιχειρήσεις που «βρέχονται» από θάλασσα. Από τη βαριά θαλάσσια βιομηχανία της χώρας στον τομέα τις ναυτιλίας έως και τις επιμέρους υπηρεσίες στον κλάδο του τουρισμού, το Bluegrowth of South Aegean στη Ρόδο, ανέδειξε πως οι νεοφυείς επιχειρήσεις μπορούν να τονώσουν την οικονομία της χώρας και να φέρουν καινοτομία σε κλάδους που μέχρι τώρα προσεγγίζονταν περισσότερο με πιο «παραδοσιακούς» τρόπους. Ο κλάδος του τουρισμού και γενικά το Travel Tech industry της Ελλάδας χωράει πολλές καινοτόμες δράσεις και είναι σημαντικό να υπάρχουν φορείς να τις υποστηρίζουν και να τις ενισχύουν.
Ποιο μήνυμα θέλεις να δώσεις στους νέους που έχουν σκοπό να δημιουργήσουν μια επιχείρηση και σε ποιους τομείς πιστεύεις ότι πρέπει να δώσουν μεγάλη σημασία ώστε η ιδέα τους να αναπτυχθεί σε μια καινοτόμο επιχείρηση;
Είναι πολλά αυτά που θα ήθελα να πω στους νέους που έχουν όραμα και στόχο να κάνουν τη δική τους επιχείρηση και να απαντήσουν με έναν καινοτόμο τρόπο, στις ανάγκες της αγοράς που θα ήθελαν να δραστηριοποιηθούν. Κυριότερο νομίζω είναι, να μη φοβηθούν να δοκιμάσουν και ακόμα καλύτερα να μη φοβηθούν να αποτύχουν πολλαπλά μέχρι να φτάσουν το στόχο τους. Η επιμονή είναι το σημαντικότερο χαρακτηριστικό μιας ομάδας και η ομάδα είναι ο πιο δυνατός πυλώνας μιας νεοφυούς επιχείρησης. Ξεκινάς απαραίτητα μικρός και με λίγα άτομα, οπότε αυτά τα άτομα πρέπει δεμένα να μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες μια πραγματικής επιχείρησης και όχι απλά μιας ιδέας. Από μια ιδέα ξεκινάς, την μετατρέπεις σε όραμα και στόχο για όλη την ομάδα και μόνο τότε μπορείς να αντιληφθείς τι είναι επιχείρηση. Έχοντας διώξει το φόβο στα πρώτα βήματα και έχοντας δημιουργήσει μια δυνατή ομάδα, το επόμενο βήμα και το πιο σημαντικό είναι να φτάσει η υπηρεσία σου να απαντά σε κάποια πραγματική ανάγκη της αγοράς, και αυτό μόνο η ίδια η αγορά μπορεί να στο πει. Όταν φτάσεις σε αυτό που λέμε product-market fit, τότε είναι σημαντικό να εξετάσεις τα ενδεχόμενα εισόδου κάποιου επενδυτή εφόσον υπάρχει η ανάγκη, χωρίς να ξεχνάς πως τα καλύτερα «λεφτά» έρχονται από τον ίδιο τον πελάτη σου. Στόχος είναι οι επενδυτές να ενισχύουν την επέκταση “scale up” μιας επιχείρησης και όχι μόνο τη βιωσιμότητα αυτής.