H Organic Islands και η χρυσή συνεργασία, της Εμμανουέλας Κόκκαλη

Aγαπώ τη δουλειά μου, και το λέω ξανά και ξανά, για πολλούς λόγους, αλλά ένας βασικός είναι γιατί μου δίνει τη δυνατότητα να δοκιμάζω πρώτη κάποια προϊόντα, πολύ πριν βγουν στην αγορά. Πολλά από αυτά τα βλέπω στην πορεία να πηγαίνουν πολύ καλά σε πωλήσεις, να τα αγαπάει ο κόσμος και να τα αναζητά παντού και χαίρομαι ιδιαίτερα. Κυρίως γιατί έχω ζήσει από κοντά την αγωνία και τον κόπο του δημιουργού.

flust.gr-organics

Κάποια μάλιστα είναι τόσο καλά που παίρνουν και βραβεία, όπως έγινε με τo καινοτόμο Βοτανικό Λουκούμι της Organic Islands, που ενθουσίασε τους κριτές στα Great Taste Awards 2014, τον μεγαλύτερο και πιο έγκυρο στον κόσμο διαγωνισμό γεύσης και ποιότητας με πάνω από 400 κριτές και 50 ημέρες τυφλής γευσιγνωσίας. Το λουκούμι με γεύση φλισκούνι απέσπασε 3 χρυσά αστέρια ενώ με 1 χρυσό αστέρι τιμήθηκε το λουκούμι δενδρολίβανο.

Τα Βοτανικά λουκούμια είναι μέρος της σειράς «Synergy» της Οrganic Islands, κυκλοφορούν σε τέσσερις γεύσεις (φλισκούνι, δενδρολίβανο, λεβάντα και φασκόμηλο) και είναι ένα προϊόν συνέργειας της Organic Islands με την Bariamis Sweets.

Πριν σας αποκαλύψω περισσότερα για την Organic Islands, θα ήθελα να σταθώ λίγο στις γεύσεις που δοκίμασα. Το φλισκούνι είναι ένα βότανο που, κυρίως εμείς οι Αθηναίοι, δεν γνωρίζουμε πολύ καλά. Εγώ τυγχάνει να το γνωρίζω και μάλιστα το απολαμβάνω τα τελευταία χρόνια ως αφέψημα. Έχει ιδιαίτερο άρωμα, δεν θα φανταζόμουν ποτέ να το βάλω σε γλυκά, αλλά το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό. Με κάθε ένα λουκουμάκι νιώθεις πιο κοντά στη φύση. Το ξεχώρισα από την αρχή, μαζί με τη λεβάντα. Άλλο πράγμα η λεβάντα. Σε κάθε μπουκιά νιώθεις σα να είσαι ξαπλωμένος σ’ένα λιβάδι με χιλιάδες δροσερές λεβάντες να σε γαργαλάνε! Με το χέρι στην καρδιά σας λέω πως μπορώ να φάω ένα βάζο λουκούμια στην καθισιά μου. Δεν το ελέγχω. Το δενδρολίβανο από την άλλη ίσως σε διχάσει, μπορεί να χρειαστεί να φας μισό βάζο για να καταλάβεις αν σου αρέσει πραγματικά. Πάντως, ανεξαρτήτως γεύσης, που είναι και λίγο-πολύ θέμα γούστου, καταλαβαίνεις ότι έχεις να κάνεις με ένα εξαιρετικής ποιότητας προϊόν, από κάθε άποψη.

Η Organic Islands, η πρώτη εταιρεία καλλιέργειας και παραγωγής πιστοποιημένων οργανικών αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, βρίσκεται στη Νάξο και ιδρύθηκε το 2010 από τον Νίκο Χατζηανδρέου, Ναξιώτη κατά το ήμισυ. Οι καλλιέργειες ξεκίνησαν με το μελισσόχορτο σε ένα μικρό χωριό, το Σαγκρί, όπου βρίσκονται και τα κτήματα της επιχείρησης. Το κλίμα της Νάξου και η σύσταση του εδάφους της είναι ιδανικός τόπος για την καλλιέργεια οργανικών φυτών, με αποτέλεσμα ένα προϊόν υψηλής ποιότητας, πλούσιο σε αιθέρια έλαια με χαρακτηριστική γεύση και άρωμα. Σήμερα, η Organic Islands καλλιεργεί 8 διαφορετικά είδη βοτάνων και οι εκτάσεις της μεγαλώνουν σημαντικά, με στόχο τα τέλη του 2015 να προσεγγίσουν τα 100.000τ.μ.

flust.gr-organics

Ο κ. Χατζηανδρέου απάντησε σε μερικές ερωτήσεις μου, γιατί το σημαντικότερο είναι να μιλάς και να ακούς τον δημιουργό. Τον ευχαριστώ πολύ.

Πώς προέκυψε η ιδέα για καλλιέργεια βοτάνων; Είχατε ασχοληθεί ξανά στο παρελθόν με καλλιέργειες;
Η ιδέα προέκυψε μετά από αρκετή έρευνα και διάβασμα με σκοπό την αξιοποίηση κάποιων κτημάτων που υπήρχαν στο νησί και τη δημιουργία μιας καλλιέργειας με ενδιαφέρον και προοπτικές ανάπτυξης. Τα βότανα είναι μια επιλογή που αξιοποιεί πλήρως τις ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής (μεγάλη ηλιοφάνεια, έλλειψη βροχοπτώσεων, άνεμος) καθώς και τα χαρακτηριστικά των εδαφών των νησιών (εδάφη χαμηλή παραγωγικότητας, μικρές εκτάσεις σε σκαλοπάτια, κλπ).

Προηγούμενη ενασχόληση με τις καλλιέργειες δεν υπήρχε. Αγάπη για τη γη και τα φυτά υπήρχε μόνο και διάθεση για μάθηση. Πριν την ενασχόληση με τη γη (και τη μετακόμιση μας στη Νάξο) δούλευα σε πολυεθνικές εταιρείες συμβούλων επιχειρήσεων και έχω πτυχίο και μεταπτυχιακό σε πολιτικές επιστήμες.

Πώς προέκυψε η συνεργασία με την εταιρεία Bariamis Sweets; Θα προχωρήσει δημιουργώντας κι άλλες γεύσεις;                                                                                              
Η συνεργασία είναι γενικότερα για μας μια βασική αρχή λειτουργίας καθώς θεωρούμε ότι έτσι μπορούν οι μικρές ελληνικές εταιρείες να αναπτυχθούν, βοηθώντας η μια την άλλη. Επίσης βασική αρχή για μας είναι η αναζήτηση νέων πρωτοπόρων εφαρμογών των βοτάνων ειδικά στη γαστρονομία και η Bariamis Sweets αμέσως δέχτηκε να πειραματιστεί μαζί μας και να συμβάλει με την τεχνογνωσία της σε αυτή την ιδέα που είχαμε. Ήδη έχουμε συζητήσει τη δημιουργία νέων γεύσεων και πολύ σύντομα θα ξεκινήσουν οι νέες δοκιμές.

Θα θέλατε να μπείτε περισσότερο στην αγορά τροφίμων ή/και ποτών, συνεργαζόμενος και με άλλους παραγωγούς;                                                         
Φυσικά και μας ενδιαφέρουν οι συνεργασίες και με άλλους παραγωγούς. Ήδη υπάρχουν κάποιες ιδέες για πιθανά προϊόντα και συνεργασίες και είμαι σίγουρος ότι σύντομα θα υλοποιηθούν κάποιες και θα προκύψουν και νέες.

Τι είδους μαγαζιά τροφοδοτείτε κυρίως; Κινείστε ή έχετε σκοπό να κινηθείτε και στον χώρο της μαζικής εστίασης;      
Αυτή τη στιγμή τροφοδοτούμε κυρίως μικρά μαγαζιά, παραδοσιακά παντοπωλεία και delis. Πρόσφατα ξεκινήσαμε και μια εστιασμένη συνεργασία με τα ΑΒ Βασιλόπουλος, ενώ φυσικά συνεχίζουμε και τη συνεργασία μας με την Κορρές Φυσικά Προϊόντα. Στην αγορά των εστιατορίων δεν έχουμε κάνει κάποια κίνηση ακόμα καθώς δεν έχουμε δημιουργήσει κατάλληλες συσκευασίες για την αγορά αυτή αλλά και γιατί η παραγωγή μας είναι ακόμα περιορισμένη. Δοκιμάσαμε όμως φέτος να κάνουμε ένα πρώτο άνοιγμα στην αγορά των ξενοδοχείων την οποία θα συνεχίσουμε και του χρόνου και θα την ενισχύσουμε και με νέο προϊόντα.

Σε ποιές περιοχές βρίσκουμε τα προϊόντα σας και σε ποια σημεία πώλησης;
Τα καταστήματα που συνεργαζόμαστε βρίσκονται κυρίως στις Κυκλάδες και την Αττική αλλά έχουμε ξεκινήσει να τοποθετούμαστε και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Όλα τα σημεία διάθεσης των προϊόντων μας μπορεί να τα βρει κανείς στην ιστοσελίδα της εταιρείας www.organicislands.gr

Υπάρχει στήριξη από τοπικούς φορείς της Νάξου;
Η κύρια στήριξη που έχουμε λάβει σε τοπικό επίπεδο από φορείς είναι από το Επιμελητήριο Κυκλάδων.

*H Organic Islands θα μας απασχολήσει κι άλλη φορά στο μέλλον γιατί η σειρά “Synergy” περιλαμβάνει πολύ περισσότερα πράγματα που δεν χωρούν σε ένα κείμενο.

Published by

Εμμανουέλα Κόκκαλη

Γράφει με μεγάλη χαρά κείμενα με συνταγές που η ίδια μαγείρευε καθημερινά στο σπίτι της.Ένα απόγευμα, τον Φεβρουάριο του 2010, καθώς διαβάζει ένα blog, ακολουθεί τα βήματα δημιουργίας ενός δικού της και βρίσκεται μπροστά σε μια χαρούμενη σελίδα με το όνομα Εating Αround, ένα blog φαγητού. Παράλληλα, δίνει κείμενα στο trome.gr, το lovecooking.gr και το lifezone.gr, το AthinoramaUmami.gr, το exostispress.gr και φυσικά στο Flust.gr. Μαγειρεύει επίσης στην εκπομπή Join Us του Σκαι και είναι ραδιοφωνική παραγωγός στο amagiradio.com
Prev Οι πλούσιες Νύχτες χρειάζονται... πρόγραμμα, της Χριστίνας Καλογεροπούλου
Next Οι δύο λευκοφορεμένοι εβραίοι που προσκύνησε ο Χίτλερ, του Βαγγέλη Γεωργίου