H πιο πιστή φιλική σχέση σώζει ζωές, της Μαριλένας Καραφώτη

Κάνοντας μόνη μου ένα μικρό τεστ σε φίλους και γνωστούς, κατέληξα στο πόσο εντυπωσιακό είναι, όταν ακούσει κάποιος τις λέξεις: «φίλος, αφοσίωση, πιστός», το πρώτο πράγμα που του έρχεται στο μυαλό να  είναι: «Σκύλος»! Ο – κατά γενική ομολογία – «πιο πιστός φίλος του ανθρώπου», έχει τόσες πολλές δυνατότητες και ιδιότητες, ώστε να γίνει κάποιες φορές και φύλακας Άγγελος.

Πλέον εκτός από παρέα στον καναπέ ή στο πάρκο, υπάρχουν σκύλοι που κυριολεκτικά σώζουν ζωές. Βοηθούν την αστυνομία ως ανιχνευτές εκρηκτικών ή την Πυροσβεστική για τον εντοπισμό αγνοουμένων, αλλά στη μεγαλύτερη πλειοψηφία τα σκυλιά με ειδική εκπαίδευση, χρησιμοποιούνται για να βοηθούν άτομα με ειδικές ανάγκες. Όλοι έχουν ακουστά για τους τετράποδους νοσοκόμους όπου γίνονται συνοδεία τυφλών και ατόμων με προβλήματα ακοής, ή ακόμη με την συντροφιά τους σε αυτιστικά παιδιά, βελτιώνουν το άγχος και την επιθετική συμπεριφορά που τυχόν παρουσιάζουν .

Η σημερινή πραγματικότητα στο εξωτερικό και τελευταία ανακάλυψη είναι, πως με ειδική εκπαίδευση υπάρχουν σκυλιά τα οποία αναγνωρίζουν την απότομη πτώση γλυκόζης στο αίμα και τίθενται στην υπηρεσία διαβητικών ατόμων. Σύμφωνα με επιστημονικά ευρήματα μάλιστα, οι σκύλοι έχουν τόσο μεγάλη δυνατότητα όσφρησης όπου μπορούν να αναγνωρίζουν κάποιους τύπους καρκίνου ή να ειδοποιούν σε περίπτωση που τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ενός ασθενούς που πάσχει από διαβήτη, φθάσουν σε απειλητικά για τη ζωή του επίπεδα. Ο διαβήτης Τύπου 1, γνωστός και ως διαβήτης των νεογνών, είναι μία χρόνια πάθηση όπου το πάγκρεας παράγει λιγότερη ή καθόλου ινσουλίνη, την ορμόνη που χρειάζεται για να μπορεί η ζάχαρη να μπαίνει στα κύτταρα και να παράγει ενέργεια. Παρά την έρευνα, δεν έχει βρεθεί ακόμα θεραπεία. Όμως υπάρχουν πολλές τέτοιες περιπτώσεις όπου τα «αντιδιαβητικά σκυλιά», χρησιμοποιούνται και ειδοποιούν τον ιδιοκτήτη τους ώστε να προλάβει υπογλυκαιμικό επεισόδιο. Οι ειδικοί εκπαιδεύουν τα σκυλιά να σκουντούν, να γλύφουν ή να κοιτάζουν επίμονα τον διαβητικό στην περίπτωση που έχουν αντιληφθεί ότι κινδυνεύει και με αυτόν τον τρόπο τον προτρέπουν να πάρει τα φάρμακα του.

Φυσικά όμως, ενώ αυτά τα σκυλιά έχουν μια καταπληκτική ικανότητα, αναμένουμε πολλά να μάθουμε ακόμη για το πόσο ευαίσθητα είναι στην ανίχνευση της υπογλυκαιμίας. Το σίγουρο όμως βρίσκεται στο γεγονός, πως ο σκύλος αποτελεί ένα μέτρο ασφάλειας που παρέχει περισσότερη ανεξαρτησία και ξεγνοιασιά, βελτιώνοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής του ασθενή.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, αξίζει στα πιο γλυκά τετράποδα, να συνδεθούν στο μυαλό μας και με τις λέξεις: «Μπορούν και σώζουν ζωές».

Published by

Μαριλένα Καραφώτη

Γεννήθηκε στην Μυτιλήνη το 1988. Φοίτησε στο 3ο Ενιαίο Λύκειο Μυτιλήνης (2006), Λέσβος. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών, Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών (Κατεύθυνση Γλωσσολογίας) όπου αποφοίτησε το 2011. Συμμετείχε στο Πρόγραμμα Erasmus University of Konstanz, Department of linguistics, KONSTANZ – ΓΕΡΜΑΝΙΑ μέχρι το Μάρτιο του 2010. Γνωρίζει Αγγλικά,Γερμανικά και Τούρκικα
Prev Είναι ένα start-up το νέο μεταπτυχιακό;
Next Η γενιά του 1995 ανάμεσα στην αποστήθιση και την αναζήτηση, της Χριστίνας Καλογεροπούλου