H παραμυθένια νεοκλασική βίλλα που δεν χάρηκε η οικογένεια του Πρόξενου,του Βαγγέλη Γεωργίου

1961456_682600731790633_1397071371_n

Ήταν από τους ισχυρότερους άνδρες στην κεντρική Ελλάδα την περίοδο εκείνη. Η περιουσία του απλωνόταν από την αυτοκρατορική Ρωσία, στην Λωζάννη της Ελβετίας, την Αθήνα και τον Βόλο. Οι ρίζες του πήγαιναν πίσω στην Ανακασιά της Μαγνησίας όπου και κει η οικογένειά του ήταν άρχοντες.

Στα τέλη του 19ου αιώνα ο Νικόλαος Κοντός ήταν πρόξενος της Ρωσίας στην Ελλάδα –αν και πρόσφατο δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας έχει άλλη άποψη θέλοντας τον Κοντό πρέσβη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στη Βιέννη. Εν πάση περιπτώσει ότι και να ισχύει ήταν διπλωμάτης ο άνθρωπος με αμύθητη περιουσία. Το σπίτι του στον Βόλο Το σπίτι του στον Βόλο θα το ζήλευε και Λονδρέζος λόρδος τραπεζίτης, αν και την δεκαετία του 1990, οι αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις βίασαν την σπάνια νεοκλασική αισθητική του κτηρίου.

Μια προσωπικότητα σαν τον Κοντό θα φρόντιζε και για μια εξίσου εντυπωσιακή θερινή κατοικία. Κάπου στα ανατολικά προάστια του Βόλου, στην δημοτική ενότητα των Λεχωνιών ήταν το κατάλληλο μέρος. Την δεκαετία του 1890, ανέθεσε στον πατέρα του ταλαντούχου ζωγράφου Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο, Εβαρίστο Ντε Κίρικο, να σχεδιάσει μια βίλα για να απολαμβάνει την θάλασσα μαζί με την γυναίκα του Περσεφόνη και τα 5 αγαπημένα του παιδιά, την Ελένη, την Κατίνα, την Θέλξη, την Αγγελική και τον μοναδικό του γιόκα Κωνσταντίνο.

Το πρωί της 10ης Απριλίου του 1896 η μπάντα του Βόλου έπαιζε αλλά δεν τα έλεγε καλά στους δημότες. Περνούσε από την κεντρική λεωφόρο της πόλης μαζί με τον Μητροπολίτη, τους τοπικούς άρχοντες, χιλιάδες κόσμου και όλοι αυτοί τραβούσαν για το… νεκροταφείο.

Ο έγκριτος συμπολίτης Νικόλαος Κοντός συνόδευε την κόρη του Κατινίτσα να αναπαυθεί εκεί που κανένας γονιός δεν θέλει για το παιδί του πριν την ώρα του. Η Κατίνα ήταν δευτερότοκη κόρη του Νίκου και της Περσεφόνης και ήταν μόλις 16 ετών. 13 μέρες πριν η Κατίνα είχε χάσει την μεγαλύτερη αδελφή της, την 18χρονη Ελένη η οποία τότε βρισκόταν στη Γενεύη της Ελβετίας. Οι δύο αδελφούλες ένα χρόνο πριν, το 1895, χάσανε τον αγαπημένο μικρό τους αδελφό Κωνσταντίνο «… προς διάσωσιν του οποίου» έγραφε τότε, η βολιώτικη εφημερίδα Αναμόρφωση « ουδαμώς η επιστήμη συνετέλεσε». Την ημέρα που ο Νικόλας και η γυναίκα του χάνανε το παιδί τους την Ελένη, ο Νικόλας κήδευε στην Αθήνα τον αδελφό του Αναστάσιο. Ποιός ορθολογικός νους θα μπορούσε να αντέξει στην ιδέα μιας οικογενειακής κατάρας ως ερμηνείας τέτοιας εξέλιξης;

1927186_682601448457228_1966652864_n

Το 1900 η πολυτελέστατη βίλα στα Λεχώνια θα ήταν έτοιμη για να ζήσει η οικογένεια Κοντού, αλλά δυστυχώς η οικογένεια θα είχε ξεκληριστεί. Μέσα σε αδιανόητα μικρό χρονικό διάστημα, χάθηκαν 3 παιδιά της οικογενείας και ο θείος τους. Σήμερα, 120 σχεδόν χρόνια μετά στο κοιμητήριο του Βόλου υπάρχει ένας απεριποίητος μεγάλος τάφος που τραβάει την προσοχή και ζορίζει το δέρμα: ένα μαρμάρινο τραπέζι και γύρω του καρφωμένες αιώνια μαρμάρινες επίσης καρέκλες φέροντας τα ονόματα και τις χρονολογίες του θανάτου στα γαλλικά: Κατίνα, Ελένη, Κωνσταντίνος. Μα πώς βρήκαν τέτοιο τέλος; Αφέθηκε τότε να διαρρεύσει η ιστορία ότι τα άτυχα παιδιά δηλητηριάστηκαν από σαμιαμίδι (μολυντήρι) που έπεσε μέσα στο γάλα τους. Βέβαια η ιστορία δεν έστεκε ούτε τότε και σίγουρα ούτε σήμερα. Αν ο θάνατος προήλθε από το πρωινό γάλα των παιδιών, τότε σίγουρα αυτό δεν ήταν μολυσμένο από τα μολυντήρια, καθότι απλούστατα, αυτά δεν αποτελούνε απειλή για τον άνθρωπο.

Την εποχή των θανάτων η επιστήμη δεν πίστευε ότι η ασθένεια της φυματίωσης ήταν όμοια για τα βοοειδή και τους ανθρώπους, αποκλείοντας έτσι, το ενδεχόμενο να θεωρείται το μολυσμένο γάλα ως θανατηφόρα πηγή μόλυνσης. Ωστόσο, χιλιάδες θάνατοι είχαν προέλθει λόγω γάλακτος καθώς η διαδικασία της παστερίωσης είχε ανακαλυφθεί πολύ αργότερα. Όταν πέθανε η Ελένη, το 1896, βρισκόταν στη Γενεύη όπου υπήρχαν πολυτελή σανατόρια για φυματικούς ώστε να γλιτώσει από την θανατηφόρα εκείνη αρρώστια. Για όσους είχαν να διαθέσουν πολλά φράγκα τα καλά σανατόρια προσέφεραν υψηλού επιπέδου φροντίδα και συνεχή ιατρική παρακολούθηση παρέχοντας «φρέσκο αέρα» και άριστες συνθήκες υγιεινής. Η Ελένη όμως θα συμπεριλαμβανόταν στο 50% των ασθενών που θα πέθαιναν σε 5 έτη –το αργότερο- από την στιγμή της εισαγωγής. Η φυματίωση σκότωσε τον 1 έτους Κωνσταντίνο και την 15χρονη Κατίνα ενώ προσέβαλλε και την Θέλξη η οποία ευτυχώς διέφυγε τον κίνδυνο θάνατο σε νεαρή ηλικία. Δεν ήταν δυνατόν να γίνει γνωστό ότι τα παιδιά τους είχαν φυματίωση, καθότι μια τέτοια μολυσματική αρρώστια είχε τόσο αρνητικές κοινωνικά προεκτάσεις, που όμοιες είχε μόνο η λέπρα. Τα ταμπού της εποχής επέβαλλαν ένα ψέμα: το μολυσμένο μολυντήρι.

1617782_682599355124104_424940248_o

Το 1903 απεβίωσε και ο πανίσχυρος πατέρας των άτυχων παιδιών Νικόλας αφήνοντας πίσω τη γυναίκα του με τις δύο κόρες τους, Αγγελική και Θέλξη. Η ζωντανή «νεκρή» μάνα Περσεφόνη έκανε δωρεά μισού εκατομμυρίου δραχμών –τεράστιου ποσού για την εποχή- στο νοσοκομείο του Βόλου για τους φυματικούς. Το θανατικό που είχε πέσει στην Βολιώτικη αυτή φαμίλια ήταν τέτοιο, που δεν είχαν όρεξη για την βίλα τους την οποία και εγκατέλειψαν για πολλά χρόνια. Τελικά, το 1920 η κληρονόμος Θέλξη πούλησε την εξοχική κατοικία στα Άνω Λεχώνια σε κάποιον Αλπάκη.

Η επιφάνεια του χτισμένου από πέτρα και πορσελάνη αρχοντικού ξεπερνάει τα 820 τ.μ ενώ το οικόπεδο που βρίσκεται είναι 1802,36 τ.μ. κήπους, βεράντες, κιόσκια και σιντριβάνια με δυο πανύψηλους φοίνικες να σε καλωσορίζουν στην κεντρική είσοδο. Διαθέτει 14 δωμάτια, 3 λουτρά, κουζίνες, σάλα και τουαλέτες στο ισόγειο. Όλα αυτά βέβαια ετοιμόρροπα.

Παρά το μέγεθός της η βίλλα του Κοντού στα Άνω Λεχώνια δεν στέγασε ποτέ ολόκληρη την πολύτεκνη οικογένεια του Νικόλα και της Περσεφόνης και έτσι η ζάμπλουτη φαμίλια φτώχυνε ακαριαία.

Published by

Βαγγέλης Γεωργίου

O Βαγγέλης Γεωργίου είναι ερευνητής δημοσιογράφος. Είναι δημιουργός του ιστότοπου δημόσιας διανόησης greeklish.info. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Ιστορία (Πάντειο Παν/μιο), Δημοσιογραφία στο Εργαστήρι Δημοσιογραφίας ενώ είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών. Έχει εργαστεί στο Ινστιτούτο Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών και αργότερα στην τηλεόραση (εκπομπή "Πρωταγωνιστές"). Είναι αρχισυντάκτης στο slpress.gr του Σταύρου Λυγερού.
Prev Δεν είναι απλές μουτζούρες, μαμά! της Μαριλένας Καραφώτη
Next Η σύνδεση των σκέψεων - των συναισθημάτων - της συμπεριφοράς, της Φλώρας Χατζημανώλη