Γυναίκες σύμβολα: H Όπρα και οι άλλες, της Μαγδαληνής Τσουρδιού

Δημοσιεύθηκε

Τι δήλωσαν οι ελληνικές επιχειρήσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, Κατερίνα Σταματελοπούλου

Τι δήλωσαν οι ελληνικές επιχειρήσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό

Παρότι υπάρχει αξιοσημείωτη πρόοδος των ελληνικών επιχειρήσεων ως προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους, οι επιχειρήσεις πρέπει να επικεντρωθούν στην εκπαίδευση των εργαζομένων, την καλύτερη αξιοποίηση

Διαβάστε περισσότερα...

Είναι διάσημες. Τις συναντάμε καθημερινά στην τηλεόραση, αγοράζουμε τα προϊόντα τους, διαβάζουμε τα βιβλία τους. Πόσοι όμως ξέρουμε την πραγματική τους ιστορία; Από πού ξεκίνησαν, πού έφτασαν και πώς μπόρεσαν να γίνουν οι πιο σπουδαίες γυναίκες του πλανήτη, με μεγάλη επιρροή η καθεμία στο χώρο της.

Την ονόμασαν «Η Βασίλισσα της Τηλεόρασης». Η εκπομπές της τρελαίνουν τα μηχανάκια της αμερικάνικης AGB και είναι ιδιαίτερα αγαπητή στον κόσμο χάρη στο μεγάλο φιλανθρωπικό της έργο. Ο λόγος για την Όπρα Γουίνφρεϊ. Γεννήθηκε στο Μισισίπι από ανύπαντρους έφηβους γονείς, μητέρα υπηρέτρια και πατέρα στρατιώτη. Μεγαλώνοντας με τη γιαγιά της, στα έξι της χρόνια μετακόμισε με τη μητέρα της στο Μιλγουόκι, όπου βίωσε όλες τις μορφές κακοποίησης. Εφτά χρόνια αργότερα, το έσκασε και πήγε να ζήσει με τον αυστηρό πατέρα της, ο οποίος της επέβαλε να διαβάζει και να μορφώνεται συνεχώς. Φοίτησε στο πανεπιστήμιο του Τεννεσί, προσλήφθηκε σε ένα τηλεοπτικό κανάλι και έγινε η πρώτη γυναίκα τηλεπαρουσιαστής και η πρώτη μαύρη παρουσιαστής του Νάσβιλ. Το 1983 παρουσίασε μια ημίωρη εκπομπή με αναπάντεχα μεγάλη θεαματικότητα, η οποία μεταδιδόταν σε όλη τη χώρα μέχρι το 2011. Ήταν, μάλιστα, η εκπομπή με τη μεγαλύτερη τηλεθέαση στην ιστορία της τηλεόρασης. Όλοι μιλούσαν και συνεχίζουν ακόμα να μιλάνε, για το φαινόμενο Όπρα, την πρώτη Αφροαμερικανή που από φτωχοκόριτσο έγινε παραγωγός, παρουσιάστρια και δισεκατομμυριούχος.

Τη δεύτερη γυναίκα τη γνωρίζουμε από τα χαρακτηριστικά αρώματά της, τα ρούχα, τις τσάντες και τα παπούτσια της. Την αποκαλούσαν «ιέρεια του στυλ». Η Γκαμπριέλ Σανέλ, μετά το θάνατο της μητέρας της, μεγάλωσε σ’ ένα ορφανοτροφείο όπου ανατράφηκε με αυστηρές αρχές από καλόγριες. Στα 18 της έγινε ράφτρα και κατασκευάστρια καπέλων. Για να μπορέσει να ανταπεξέλθει, έπιασε δουλειά σ’ ένα καμπαρέ με το ψευδώνυμο Κοκό. Αργότερα, το 1913, άνοιξε ένα μαγαζί καπέλων, ενώ παράλληλα σχεδίαζε ρούχα σύμφωνα με τη μόδα εκείνης της εποχής. Σιγά σιγά απέκτησε προσβάσεις στην υψηλή κοινωνία και το 1919 η καριέρα της απογειώνεται με το άρωμα Chanel No. 5, ένα μπουκάλι του οποίου πουλιέται μέχρι σήμερα κάθε 30 δευτερόλεπτα. Το περιοδικό «Time» την κατατάσσει (μόνο εκείνη από το χώρο της) ανάμεσα στους 100 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στον 20 αιώνα. Η γυναίκα σύμβολο της κομψότητας και του στιλ φεύγει από τη ζωή το 1971 στη Λωζάννη, σε ηλικία 87 ετών.

Η τελευταία γυναίκα του αφιερώματος είναι γνωστή παγκοσμίως σε μικρούς και μεγάλους. Έγινε δισεκατομμυριούχος από τη συγγραφή ενός μυθιστορήματος που μεταφέρθηκε στις κινηματογραφικές αίθουσες και έσπασε τα ταμεία. Η Τζόαν Ρόουλινγκ, η συγγραφέας του μικρού μάγου Χάρι Πότερ. Το 1990, η Τζόαν Ρόουλινγκ σ’ ένα ταξίδι με τρένο είχε την ιδέα της συγγραφής ενός βιβλίου με θέμα ένα σχολείο για μάγους. Η απώλεια της μητέρας της την ίδια εποχή τη φέρνει πιο κοντά με τη συγγραφή του εν λόγω βιβλίου, και τότε ήταν που γεννήθηκε ο Χάρι Πότερ. Δυο χρόνια μετά μετακόμισε στην Πορτογαλία, παντρεύτηκε έναν δημοσιογράφο, απέκτησε ένα κοριτσάκι και χώρισε τον ίδιο χρόνο. Επέστρεψε στο Εδιμβούργο χωρίς δουλειά, χωρίς χρήματα, ανήμπορη με κλινική κατάθλιψη. Με χρήματα από την πρόνοια τελείωσε το πρώτο βιβλίο της σειράς «Χάρι Πότερ». 12 εκδοτικοί οίκοι απέρριψαν την ιδέα της και ένα χρόνο μετά εκδόθηκε από ένα μικρό αγγλικό οίκο, βραβεύτηκε και γνώρισε τεράστια επιτυχία. Ο «Χάρι Πότερ» έγινε εκδοτικό φαινόμενο. Η γυναίκα που ζούσε με λεφτά από την πρόνοια, με την πίστη, την επιμονή και την υπομονή της, είναι η πρώτη συγγραφέας στον κόσμο που έγινε δισεκατομμυριούχος από τα βιβλία της.

Μια από αυτές τις γυναίκες μπορεί να είσαι κι εσύ. Όλες εμείς. Τα κοριτσάκια, οι έφηβες, οι νέες και οι ώριμες γυναίκες που καθημερινά προσπαθούμε για το όνειρό μας. Εμείς που, παρόλο που δεν το ξέρουμε, περιτριγυριζόμαστε από ηρωίδες. Τη μαμά και τη γιαγιά, τη δασκάλα και τη γειτόνισσα, τη φίλη και τη συμμαθήτρια. Κοίτα γύρω σου και θα δεις σπουδαίες γυναίκες που μπορεί να μην υπάρχουν στο Wikipedia, ή να μην έχει γράψει το «Time» γι’ αυτές, αλλά είναι εκεί, δίπλα σου ζώντας για το όνειρο. Δεν πρέπει να έχεις κερδίσει Νόμπελ, ή να έχεις ταξιδέψει στο φεγγάρι για να θεωρείς τον εαυτό σου μια από αυτές. Γιατί απλά, είσαι μια από αυτές. Πρέπει μόνο να έχεις το πείσμα, το θάρρος και την υπομονή να συνεχίσεις να προσπαθείς για την «Ιθάκη» σου, παρά τα προβλήματα, τις αντιξοότητες και τις κακουχίες. Γιατί τα πάντα ξεκινάνε από ένα όραμα…. Μην ξεχάσεις ποτέ την «Ιθάκη» σου…

Ακολουθήστε μας στο Google News

Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα
άρθρα