Αγαπώ τόσο πολύ το φρεσκοψημένο σπιτικό ψωμί που δεν αγοράζω ποτέ απ’ έξω. Είναι πραγματικά πολύ εύκολο να έχω το δικό μου με απλές και σύντομες συνταγές! Γενικά, λατρεύω το ζύμωμα, είναι αγχολυτικό! Όμως συχνά προτιμώ να κάνω αλμυρές ζύμες και σπάνια επιχειρώ τις γλυκές συνταγές. Οπότε, αυτή τη φορά είπα να φτιάξω κάτι διαφορετικό! Η μυρωδιά που θα βγαίνει από τον φούρνο σου, η ικανοποίηση της παρέας σου από την αχνιστή ψίχα του, δεν συγκρίνονται με τίποτα.
Γλυκά ψωμάκια με άρωμα βανίλιας σε 3 διαφορετικές παραλλαγές!
Υλικά για τη ζύμη:
1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι ξερή μαγιά
200 γρ γάλα χλιαρό (αν δεν έχετε γάλα, ανακατέψτε 100γρ κρέμα γάλακτος με 100γρ νερό)
1 κοφτό κουτ. γλ. αλάτι
100γρ άχνη ζάχαρη
2 αβγά
150γρ. βιτάμ λιωμένο αλλά όχι καυτό
1 φακελάκι Βανιλέτα Alsa (1 είναι αρκετό γιατί έχει πραγματικά υπέροχο άρωμα)
Σε μια λεκανίτσα ρίχνετε τη μαγιά και προσθέτετε το γάλα χλιαρό, όσο πρέπει για να φουσκώσει η μαγιά. (πάντα στα ψωμιά θα δίνετε μεγάλη προσοχή στις θερμοκρασίες των υγρών γιατί μπορεί να καταστρέψουν το φούσκωμα. Βάλτε το δάχτυλό σας στο γάλα, το οποίο στην αρχή θα πρέπει να είναι χλιαρό αλλά στα 10” θα αρχίσει να σας καίει. Αυτή είναι η κατάλληλη θερμοκρασία). Ανακατέψτε ελαφρώς το μίγμα και αφήστε το στην άκρη, σε ένα ζεστό μέρος για 5 περίπου λεπτά, ώστε να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να φουσκώσει ελαφρώς. Προσθέτετε το βιτάμ λιωμένο στην ίδια περίπου θερμοκρασία με το γάλα και ανακατεύετε απλώς με έναν αβγοδάρτη. Ρίχνετε το αλάτι, τη ζάχαρη και τη βανίλια, ανακατεύετε και προσθέτετε τα αβγά. Όταν έχετε ένα ενιαίο μίγμα, ξεκινάτε να ρίχνετε σιγά-σιγά το αλεύρι μέχρι να αρχίσει το ζυμάρι να πλάθεται με τα χέρια. Ρίχνετε όσο αλεύρι χρειάζεται για να έχετε μια ζύμη μαλακιά που να μην κολλάει στα χέρια, αλλά με προσοχή να μην γίνει πολύ σκληρή. Ζυμώνετε ελαφρώς και αφήνετε στην άκρη τη λεκανίτσα, σε ζεστό μέρος, σκεπασμένη με μια πετσέτα για μισή ώρα, μέχρι να φουσκώσει το ζυμάρι.
Αλευρώνετε μια λεία, καθαρή επιφάνεια και χωρίζετε το ζυμάρι σας σε ίσα μέρη.
Τα ανοίγετε με τον πλάστη, δίνοντας το σχήμα της αρεσκείας σας, ανάλογα και με τη γέμιση που θέλετε να προσθέσετε. Δείτε παρακάτω τις ιδέες που δίνω:
Εδώ, έκοψα τη ζύμη με τη βοήθεια στρογγυλού κουπ-πατ, την έβαλα σε φορμάκια για ταρτάκια που έχουν βάθος και άφησα άλλα 30 λεπτά να φουσκώσει κι άλλο. Έπειτα, έκανα ένα βαθούλωμα στο κέντρο με το δάχτυλό μου, γέμισα με μερέντα και έψησα στους 180 βαθμούς για 20 περίπου λεπτά, μέχρι να ροδίσουν τα ψωμάκια. Δεν πρέπει να σκληρύνουν πολύ, γιατί ακόμα κι όταν τα βγάλετε από τον φούρνο, αυτά θα συνεχίσουν να σφίγγουν στο εσωτερικό και να “δένουν”.
Σε αυτή την περίπτωση, άνοιξα το ζυμάρι σε ορθογώνιο σχήμα, όχι πολύ παχύ κι έκοψα με ένα μαχαίρι 3 ίσες λωρίδες. Έπλεξα τις λωρίδες σε κοτσιδούλες και τύλιξα τις κοτσιδούλες για να έχω ένα χαριτωμένο στρογγυλό ψωμάκι. Άφησα πάλι το ζυμάρι να φουσκώσει άλλα 30 λεπτά και το άλειψα με ένα μίγμα λιωμένου βιτάμ μαζί με ζάχαρη και κανέλα. Έψησα κατά τον ίδιο τρόπο. Στο σερβίρισμα, αν επιθυμείτε, προσθέστε κι άλλη ζάχαρη ή κανέλα!!
Εδώ έχουμε τον γνωστό, αφράτο σαλίγκαρο και η γέμιση είναι σάλτσα φράουλας που είχε ξεμείνει στο ψυγείο μου και είχε πήξει αρκετά, σαν μαρμελάδα. Ανοίγουμε πάλι το ζυμάρι σε λεπτό πάχος και ορθογώνιο σχήμα, απλώνουμε τη μαρμελάδα, ρολλάρουμε και κόβουμε με ένα μαχαίρι κατά μήκος, ώστε να έχουμε μικρά ρολλάκια!!
Φυσικά, σε κάθε σχήμα, γεμίζουμε με τις γεύσεις της αρεσκείας μας και κάνουμε πειραματισμούς, μέχρι να πετύχουμε το ιδανικό για τον δικό μας ουρανίσκο! Μόλις κρυώσουν τα ψωμάκια σας, σκεπάστε τα με αλουμινόχαρτο για να διατηρήσουν το αφράτο εσωτερικό τους. Καταλαβαίνετε ότι δεν θα σας κρατήσουν φρέσκα για πάνω από 2 ημέρες, όπως άλλωστε ούτε τα ψωμιά του εμπορίου, παρόλο που έχουν συντηρητικά. Γι’ αυτό, επειδή στη δόση που σας δίνω, βγαίνουν αρκετά ψωμάκια, βγείτε και μοιράστε τα σε γείτονες και φίλους πριν χάσουν τη φρεσκάδα τους! Θα δείτε πολλά χαρούμενα πρόσωπα!