Μια καινούργια έρευνα της εταιρείας Endeavor Greece προσπαθεί να αποτυπώσει την επιχειρηματικότητα και τους τρόπους δράσεις της στην περίοδο της κρίσης. Τα στοιχεία που προκύπτουν από την έρευνα είναι ότι, παρόλο που κάθε χρόνο ιδρύονται στην Ελλάδα περισσότερες από 40.000 νέες επιχειρήσεις, οι 9 στις 10 ακολουθούν ακόμα ένα μοντέλο απαρχαιωμένο που βασίζεται στην εσωστρέφεια και δεν είναι παραγωγικό, με τον τομέα της εστίασης και του εμπορίου ρούχων και παπουτσιών να κατέχει την πρωτιά. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο 1 στις 1000 επιχειρήσεις μπορεί να αναπτυχθεί και να προσφέρει απασχόληση σε σημαντικό αριθμό εργαζομένων.
Όσον αφορά στο προφίλ του επιτυχημένου επιχειρηματία, είναι ηλικιακά μεταξύ 25-45 χρόνων με ουσιαστική επαγγελματική πείρα, είναι συνειδητοποιημένος για την επιλογή του, αναζητά καινοτόμες ιδέες και χρηματοδότηση, αξιοποιεί τις γνώσεις του και δεν έχει εργαστεί ποτέ σε Δημόσιο φορέα. Τα σχέδια των επιχειρηματιών, βέβαια, φροντίζει να εμποδίζει το ελληνικό κράτος με την γραφειοκρατία και το ασταθές φορολογικό σύστημα. Γι’ αυτό, το 27% των νέων επιχειρηματιών σκέφτεται να μεταφέρει την έδρα των επιχειρήσεων του στο εξωτερικό. Το ελπιδοφόρο που προκύπτει από την έρευνα είναι ότι, παρά τα προβλήματα που υπάρχουν, αρκετοί νέοι επιχειρηματίες στρέφονται προς τον τουρισμό, ο οποίος προβλέπεται να εκτοξευτεί τα επόμενα χρόνια, αλλά και στην ενέργεια και στους τομείς της τεχνολογίας.
Μένει να δούμε πόσος χρόνος θα χρειαστεί ακόμα, ώστε οι νοοτροπίες του παρελθόντος που πάντα ήταν εχθρικές προς την επιχειρηματικότητα, να εκλείψουν και να δημιουργηθεί το κατάλληλο κλίμα για ιδέες, συνεργασίες και χρηματοδοτήσεις που μπορούν να στηριχθούν από ένα υγιές επιχειρηματικό περιβάλλον. Στην έρευνα της Endeavor Greece, γίνεται σαφές πως συντελούνται σημαντικές αλλαγές, ωστόσο δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί στην Ελλάδα η επιχειρηματική στροφή μεγάλης κλίμακας.