Συναισθηματική ταινία επιστημονικής φαντασίας, ή κοινωνικό σχόλιο για την τεχνολογική μανία της εποχής; Είναι μια γλυκανάλατη κομεντί, ή μια βαθιά ανάλυση στο αδιέξοδο που οδηγείται η ανθρώπινη φύση με την αλόγιστη χρήση της τεχνολογίας; Ομολογώ ότι αυτή η ταινία με δίχασε. Λοιπόν, ο Spike Jonze μετά από το Being John Malkovich τράβηξε την προσοχή μου. Πάντα διαπραγματεύεται περίεργα θέματα, τα αναλύει όμως με απλό σκεπτικό και σε αφήνει να αποφασίσεις μόνος σου αν αυτό που είδες είναι μια ατελείωτη μπούρδα ή κάτι το διαφορετικό. Εδώ, λοιπόν, βρισκόμαστε σε ένα μέλλον που η τεχνολογία έχει φτάσει σε επίπεδο ανάπτυξης συναισθημάτων και δεν διστάζει να παίρνει και πρωτοβουλίες.
Ο Θεόδωρος (Theodore ok), είναι ένας… «ολίγον συναισθηματικός» να το πεις; «Φλώρος» να το πεις; Τέλος πάντων, ένας ντροπαλός νέος, του οποίου η σύντροφος τον άφησε (καταλαβαίνεις μετά από λίγο γιατί) και, όντας ρομαντικός, έχει πέσει σε μια ιδιάζουσα κατάθλιψη και ψάχνει διέξοδο. Την βρίσκει σ΄ ένα νέο λειτουργικό πρόγραμμα που υπόσχεται συντροφικότητα. Πράγματι, ξαφνιάζεται ο νέος από το πόσο άρτια λειτουργεί αυτό το πρόγραμμα και αφήνεται συναισθηματικά στις ευκολίες που του προσφέρει. Έτσι ξεκινάει η πιο περίεργη σχέση που έχει κινηματογραφηθεί ποτέ, μεταξύ ανθρώπου και προγράμματος.
Δεν είναι τόσο αστεία τα πράγματα, όσο σας τα αναλύω, καθώς είναι γεγονός ότι PC, Pads, Smartphones και Social Media σε κάνουν κανονικό Sociopath, κινηματογραφώντας και ποστάροντας τη ζωή που θα ήθελες να ζεις, ενώ βολεύεσαι με την ιδέα ότι οι άλλοι νομίζουν ότι τη ζεις. Οτιδήποτε Social μέσω τεχνολογίας παύει να είναι social. Και αν ξεπεράσεις το επιδερμικό love story της ταινίας, καταλαβαίνεις ότι η κεντρική ιδέα είναι η μοναξιά που υπάρχει γύρω σου, όσο και να την καμουφλάρεις. Βέβαια, αναλύεται η σχέση ιδιότροπου ανθρώπου και όχι μιας μάζας διαφορετικών χαρακτήρων. Γενικά, δεν νομίζω ότι η ανθρωπότητα θα φτάσει σε επίπεδο να καλύπτει όλες τις λειτουργικές της ανάγκες μέσω μιας οθόνης. Για παράδειγμα…. Το σεξ! Είναι ποτέ δυνατόν το cyber sex να βγάλει από τη μέση το κανονικό σεξ; Τα ίδια είδαμε στο Demolition Man, όπου η Sandra Bullock ήθελε να κάνει σεξ με τον Stallone μέσω ακουστικών. Άρπαξε τον, κοπελάρα μου! Να δεις τι μαλακία είναι το Cyber Sex! Επίσης, αναλύεται μια σχέση μεταξύ του Theodore και του προγράμματος λίγο δουλική. Samantha (που είναι το όνομα του προγράμματος) κάνε αυτό, Samantha κάνε το άλλο… Αν πω εγώ στην σύντροφό μου «κάνε αυτό», θα μου πει «φτιάχτο μόνος σου και βούλωνε» και θα ‘χει δίκιο! Εφόσον το πρόγραμμα είναι απίκο σε όλα τα θέλω του Theodore, κανονικά ο Theodore θα το κερατώσει με άλλο πρόγραμμα εν ριπή οφθαλμού!
Καταλήγω ότι η κεντρική ιδέα είναι μοναδική, και άξια λόγου και μπράβο! Αλλά νομίζω ότι, αν βλέπαμε ένα δοκίμιο της σχέσης όλων των ανθρώπων με την τεχνολογία και τις προεκτάσεις της, θα ήταν πιο ενδιαφέρον. Τέλος, θα πω τούτο… Ρε Joaquin Phoenix, πλάκα μας κάνεις που ήθελες να παρατήσεις την κινηματογραφική σου καριέρα;; Είσαι αστείρευτο ταλέντο με μέλλον αντιστρόφως ανάλογο από το μέλλον του πρωταγωνιστή με το PC του!