Diana Nyad: Μια γυναίκα μόνη κολυμπάει, της Σέβης Λουΐζου

Στις αρχές του μήνα, η 64χρονη Diana Nyad από το Los Angeles κολύμπησε 177 χιλιόμετρα από την Κούβα ως την Φλόριδα καταρρίπτοντας παγκόσμιο ρεκόρ. Ήταν η πέμπτη προσπάθειά της μέσα σε τριάντα χρόνια. Χρειάστηκε 53 ώρες για να φτάσει από την Κούβα στη Φλόριδα. Κυριολεκτικά πάλεψε με τα κύματα, τους δυνατούς ανέμους και την θαλάσσια ζωή, κατάπιε πολύ θαλασσινό νερό με αποτέλεσμα να αρρωστήσει αρκετές φορές. Ήταν η μόνη που κολύμπησε αυτήν τη διαδρομή χωρίς προστατευτικό κλουβί. Τι έχουν να πουν οι ειδικοί για αυτήν την περίπτωση;

Ο Benjamin Levine, καρδιολόγος με ειδίκευση στον αθλητισμό, μίλησε στην Christine Dell-Amore του National Geographic για το πώς γίνεται μια κολυμβήτρια σε αυτήν την ηλικία να καταφέρει να κολυμπήσει τόση μεγάλη απόσταση με τόσο αντίξοες συνθήκες. Εξήγησε, λοιπόν, ότι τέτοιου είδους δραστηριότητες απαιτούν χαμηλή ένταση αλλά μεγάλη αντοχή. Για παράδειγμα, η Diana Nyad κολύμπησε 177 χιλιόμετρα σε 53 ώρες, άρα 3,2 χιλιόμετρα την ώρα. Ήταν ένας απλός περίπατος, όχι μαραθώνιος. Η διαφορά του περιπάτου με την κολύμβηση έχει σχέση με τη βαρύτητα. Πιο συγκεκριμένα, όταν στεκόμαστε, το αίμα πηγαίνει προς τα πόδια λόγω της βαρύτητας. Αντίθετα, όταν είμαστε οριζοντιωμένοι αλλάζει η πίεση και περισσότερο αίμα πηγαίνει στην καρδιά. Το τελευταίο είναι καλό, επειδή η καρδιά είναι γεμάτη και αντλεί πολύ αίμα. Το αρνητικό είναι ότι η καρδιά μπορεί να κουραστεί και για αυτό το λόγο πρέπει να καθιερωθεί ένας ρυθμός. Το νερό είναι καλός αγωγός της θερμότητας και κατά τη διάρκεια μιας πολύωρης κολύμβησης απορροφάει τη θερμότητα του σώματος. Επομένως, υπάρχει κίνδυνος υποθερμίας. Το γεγονός ότι η Diana Nyad δε σταμάτησε, καθώς και το ειδικό μαγιό που φορούσε, βοήθησαν πολύ ώστε να διατηρήσει τη θερμοκρασία του σώματός της σε κανονικά επίπεδα και να μην παγώσει από το κρύο.

Άλλοι λόγοι που θα μπορούσαν να την αποτρέψουν να συνεχίσει ήταν η έλλειψη συγκέντρωσης και η έλλειψη ύπνου. Ο Benjamin Levine συνεχίζει, λέγοντας ότι η μικρή μυϊκή μάζα των χεριών κουράζεται πολύ περισσότερο από τους μεγάλους μύες της πλάτης. Επομένως, οι μύες των χεριών πρέπει να είναι πολύ καλά γυμνασμένοι. Αυτό χαρακτηρίζει έναν καλό κολυμβητή. Η Diana Nyad τα κατάφερε λόγω της πολύ καλής φυσικής της κατάστασης, παρόλο που είναι 64 ετών. Ο γιατρός παρομοιάζει το καρδιαγγειακό της σύστημα με ανθρώπου 40 ετών. Αθλείται πάρα πολλά χρόνια και έχει δείξει εκπληκτική αντοχή ως κολυμβήτρια. Είναι πειθαρχημένη και είχε βάλει στόχο να κολυμπήσει αυτή τη διαδρομή. Τέλος, ο καρδιολόγος τονίζει ότι η συστηματική άσκηση είναι προϋπόθεση καλής υγείας. Δε χρειάζεται να κολυμπήσει κάποιος από την Κούβα έως τη Φλόριδα, αλλά να βγαίνει έξω και να αθλείται συχνά. Οι γιατροί συνιστούν 20 λεπτά τρέξιμο 5 φορές την εβδομάδα για ένα υγιές σώμα.

S.Louizou_photoΗ Σέβη Λουΐζου σπούδασε Γλωσσολογία της Νοτιοανατολικής Μεσογείου στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και Υπολογιστική Γλωσσολογία στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ στη Σουηδία. Μιλάει 6 γλώσσες.

Published by

Editor-in-Chief

Με τη σημασία στο περιεχόμενο και την χρήσιμη πληροφορία, το flust.gr ασχολείται με ό,τι μπορεί να εμπνεύσει και να αλληλεπιδράσει με τους χρήστες που το επιλέγουν. Μέσα από ένα ευρύ φάσμα θεμάτων της καθημερινότητας από όλο τον κόσμο, μέσα από την τεχνολογία, την κοινωνική ζωή και τους ανθρώπους με θετική διάθεση και έμπνευση!
Prev Scarecrow, ένα app-game για να μάθουμε να τρώμε υγιεινά, από τα Chipotle's
Next Σταφύλια, η χαρά της ζωής!, της Εμμανουέλας Κόκκαλη