Ο Jeff Berwick υπόσχεται στους Κύπριους έναν κόσμο χωρίς κλειστές τράπεζες, κεντρικές τράπεζες που κουρεύουν τις καταθέσεις τους και όρια αναλήψεων που δεν καλύπτουν ούτε τις βασικές ανάγκες τους. Ο Καναδός επιχειρηματίας ετοιμάζεται να λειτουργήσει στην Κύπρο τα πρώτα ATMs του Bitcoin, του ιντερνετικού νομίσματος που αποτελεί μάλλον το μεγαλύτερο κερδισμένο αυτής της κρίσης.
Το Bitcoin, που μετρά τέσσερα χρόνια ζωής, είναι αποκλειστικά δημιούργημα του διαδικτύου. Οι υποστηρικτές του μιλούν για τη μεγαλύτερη εφεύρεση μετά το ίντερνετ. Η κυπριακή κρίση, που φέρνει τους καταθέτες και τους αποταμιευτές αντιμέτωπους με το χειρότερο πρόσωπο των κεντρικών τραπεζών, των κυβερνήσεων και των υπουργείων Οικονομικών, ενισχύει το Bitcoin και του δίνει τη μεγαλύτερη ευκαιρία στη σύντομη ύπαρξή του, να περάσει στην πραγματική οικονομία.
Είναι άγνωστο ποιος ή ποια το δημιούργησε.
Και αυτό γιατί το Bitcoin, το “εικονικό” νόμισμα που δημιουργήθηκε το 2009 από έναν προγραμματιστή γνωστό με το ψευδώνυμο Σατόσι Νακαμότο, δεν υπόκειται σε κανέναν κρατικό έλεγχο και δεν αφήνει πίσω του κανένα ίχνος. Η αξία του, ουσιαστικά, βασίζεται στην πίστη ανάμεσα σε όσους το αγοράζουν, καθώς το νόμισμα δεν υποστηρίζεται από καμία κεντρική αρχή.
Τώρα, ο Καναδός Berwick έρχεται να του δώσει σάρκα και οστά κατασκευάζοντας τα πρώτα ATMs του Bitcoin, που θα προσφέρουν τη δυνατότητα στους Κύπριους να ανταλλάσσουν τα χρήματά τους με Bitcoins χωρίς τη μεσολάβηση κάποιας τράπεζας, αλλά και να λαμβάνουν από το μηχάνημα μετρητά, δίνοντας ως αντάλλαγμα “εικονικά” νομίσματα.
Με την κυπριακή κρίση, το Bitcoin εκτινάχθηκε στα 95 δολάρια.
Ο Jeff Berwick, είναι ένας Καναδός επιχειρηματίας ο οποίος βλέπει μια ευκαιρία με το bitcoin. Iδρυτής της StockHouse.com και CEO της TDV Media. Ακτιβιστής, γνωστός για τις “αναρχικές” του απόψεις και την απέχθειά του προς τις κυβερνήσεις, ο 43χρονος επιχειρηματίας θεωρεί το Bitcoin την ιδανική λύση για την αντιμετώπιση καταστάσεων όπως αυτή εξελίσσεται στην Κύπρο. “Αν οι Κύπριοι είχαν αγοράσει Bitcoins με τις αποταμιεύσεις τους, θα είχαν σήμερα άμεση και απρόσκοπτη πρόσβαση στα κεφάλαια τους”, δήλωσε ο Berwick σε διεθνή μέσα.
Ενώ παλαιότερα το Bitcoin είχε αποκτήσει τη φήμη ενός “νομίσματος” που αγαπούν και χρησιμοποιούν οι hackers, πλέον αναγνωρίζεται από ορισμένες επιχειρήσεις (εστιατόρια, ξενοδοχεία και καταστήματα λιανικής πώλησης) σε όλο τον κόσμο, οι οποίες δέχονται τα “εικονικά” Bitcoins ως εναλλακτικό τρόπο πληρωμής.
“Πυραμίδα” ή επανάσταση;
Περισσότερα για το bitcoin και στο newmoney.gr