Από την Αθήνα στον Πανορμίτη και στη Σύμη, της Χριστίνας Καλογεροπούλου

Δημοσιεύθηκε

Για να φτάσει κανείς στη Σύμη, πρέπει πρώτα να πάει στη Ρόδο και από εκεί να πάρει το πλοίο για το ξεχωριστό αυτό νησί των Δωδεκανήσων.

neil.wilson.prior@flickr.com

Πριν καν πατήσει το πόδι στο λιμάνι, μπορεί κανείς να δει να ξεπροβάλλουν τα πολύχρωμα, σαν από παραμύθι, σπιτάκια της, όλα – ευτυχώς – χτισμένα κατά τον ίδιο τρόπο, διατηρώντας έτσι τη γραφικότητα του νησιού. Το πλοίο, βέβαια, αρχικά πηγαίνει στη Μονή του Ταξιάρχου Μιχαήλ του Πανορμίτη. Πλήθος πιστών συρρέουν από όλη την Ελλάδα αλλά και ολόκληρο τον κόσμο για να προσκυνήσουν γεμάτοι κατάνυξη και δέος για την ομορφιά, όχι μόνο του μοναστηριού, αλλά και ολόκληρου του τοπίου όπου δεσπόζει το κτίσμα. Στο Μοναστήρι επίσης, για όσους επιθυμούν, υπάρχουν κελιά όπου μπορεί κανείς να φιλοξενηθεί και επιπλέον, υπάρχει πούλμαν το οποίο περνάει κάθε μισή ώρα για τη Σύμη.

Βέβαια, ο εκάστοτε επισκέπτης μπορεί να μην μείνει στον Πανορμίτη και να συνεχίσει το ταξίδι του με το πλοίο, ώστε να φτάσει στο χωριό της Σύμης, ένα κοσμοπολίτικο και ολοζώντανο χωριό. Τα μάτια όποιου αποφασίσει να κάνει αυτό το ταξίδι, αμέσως θα γεμίσουν με ολοζώντανες εικόνες. Τους καλοκαιρινούς μήνες, τουρίστες σουλατσάρουν εδώ κι εκεί, ιστιοφόρα, κυρίως από την Τουρκία που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής, βρίσκονται αραγμένα στο λιμάνι και ντόπιοι κάνουν τις καθημερινές τους εργασίες. Όποιος πάρει το δρόμο κατά μήκος του λιμανιού, θα περάσει από διάφορες ταβέρνες, σχεδόν όλες πάντα γεμάτες (τις απογευματινές ώρες, γιατί το μεσημέρι το νησί παραλύει και όλα είναι κλειστά μέχρι τις 6 το απόγευμα) και θα φτάσει μέχρι την παραλία ΝΟΣ (Ναυτικός Όμιλος Σύμης), την μοναδική που μπορείς να φτάσεις με τα πόδια. Μια οργανωμένη παραλία με ταβερνείο. Όποιος όμως θέλει να εξερευνήσει όλες τις παραλίες του νησιού, δεν έχει παρά να πάρει ένα από τα θαλάσσια ταξί και να πάει στις 6 παραλίες που υπάρχουν στην ανατολική πλευρά του νησιού.

Η πιο μακρινή λέγεται Μαραθούντα, σε απόσταση περίπου 40-45 λεπτών, με ένα εισιτήριο των 12 ευρώ. Αναλόγως πού θέλει κανείς να πάει, το ποσό μειώνεται. Οι πιο κοντινές παραλίες είναι εκείνες της Αγίας Μαρίνας και του Αγίου Νικολάου, που το εισιτήριο κοστίζει περίπου 9 ευρώ. Δύο οργανωμένες παραλίες, με ταβέρνα και πεντακάθαρα νερά. Η πιο εντυπωσιακή όμως, είναι μάλλον αυτή του Αϊ-Γιώργη. Μια παραλία παντελώς απομονωμένη με τροπικά νερά και άμμο. Δεν θα έπρεπε κανένας επισκέπτης να τη χάσει, όμως θα πρέπει οπωσδήποτε να έχει προνοήσει να πάρει μαζί του νερό. Τέλος, υπάρχει και η παραλία Νανού, μια εξίσου όμορφη παραλία, ανάμεσα στην Αγία Μαρίνα και τη Μαραθούντα, αλλά και η παραλία Πεδί, στην οποία βρίσκεται και ο ομώνυμος οικισμός. Εάν έπρεπε να διαλέξω μία παραλία ως καλύτερη, αυτή σίγουρα θα ήταν ο Άγιος Γεώργιος. Παρόλα αυτά, εάν έχετε χρόνο, καλό θα ήταν να τις επισκεφθείτε όλες. Όσοι είναι λάτρεις της ανάπαυλας που προσφέρουν οι παραλίες, μπορούν να ξεκινήσουν το πρωί και να φεύγουν από τη μία παραλία και να πηγαίνουν σε άλλη (με το ίδιο εισιτήριο). Προσοχή όμως, το τελευταίο καραβάκι γυρίζει στις 6.15, οπότε νυχτερινό μπάνιο δεν μπορείτε να κάνετε στις εν λόγω παραλίες εάν δεν έχετε δικό σας σκάφος.

Για το βράδυ, υπάρχουν υπέροχα μέρη για φαγητό. Θα ξεχώριζα το «Θόλο», πριν την παραλία ΝΟΣ. Το σέρβις είναι εξαιρετικό, τα πιάτα ολόφρεσκα και η τοποθεσία ιδανική, ακριβώς πάνω από τη θάλασσα. Οι τιμές είναι πολύ καλές, εάν σκεφτούμε πως η Σύμη είναι γενικά ακριβό νησί. Δύο άτομα τρώνε χορταστικά με 40-45 ευρώ. Καλό είναι βέβαια, εάν αποφασίσετε να πάτε, να πάρετε τηλέφωνο και να κλείσετε τραπέζι πάνω από τη θάλασσα γιατί μπορεί να βρεθείτε προ εκπλήξεως από τα reserve τραπέζια. Επιπλέον, υπάρχει και το εστιατόριο «Μύθος», ένα πολύ καλό εστιατόριο σε ταράτσα από την αντίθετη πλευρά του Θόλου. Οι τιμές είναι λιγάκι τσιμπημένες (γύρω στα 60 ευρώ τα 2 άτομα) μα δικαιολογημένα, υπολογίζοντας την ποιότητα του φαγητού και του χώρου.

Στη Σύμη υπάρχουν καταλύματα για όλες τις τσέπες. Το πιο πολυτελές ξενοδοχείο ονομάζεται Iapetos Village. Βέβαια, ο χώρος είναι εξαιρετικός δίχως καμία αμφιβολία. Τα διαμερίσματα Maravelia Apartments που είναι σε απόσταση αναπνοής από το λιμάνι, είναι μια πολύ οικονομική επιλογή και ταυτόχρονα εξαιρετική. Μη διστάσετε να ρωτήσετε ό,τι θέλετε τον κ.Βαγγέλη, ο οποίος είναι διατεθειμένος να σας δωρίσει απλόχερα τις προτάσεις του και να σας κάνει εκτενή παρουσίαση της Σύμης.

Τέλος, αυτό που δεν θα πρέπει να ξεχάσετε είναι πως το νερό της βρύσης, όπως σε πολλά άλλα νησιά, δεν είναι πόσιμο. Επίσης, μπορείτε πολύ εύκολα να αφιερώσετε μία από τις μέρες σας σε μια βόλτα στο Marmaris της Τουρκίας που απέχει μόλις μια ώρα από τη Ρόδο.

Η Σύμη ενδείκνυται για καλοκαιρινές διακοπές αλλά και για φθινοπωρινές. Λόγω της απανεμιάς του νησιού και των μεγάλων θερμοκρασιών της, μπορεί κανείς να κάνει μπάνιο μέχρι και αρχές Οκτωβρίου. Βέβαια, τους υπόλοιπους φθινοπωρινούς μήνες, όπως και τους χειμερινούς, κυριαρχεί η απόλυτη ηρεμία. Γι’ αυτό προτιμήστε την τους καλοκαιρινούς μήνες, και δεν θα χάσετε.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα
άρθρα