Αντί-YOLO, της Μαριλένας Καραφώτη

Δημοσιεύθηκε

7684077336_535899ac3e

Ανέκαθεν πίστευα πως δεν λέγεσαι «άνθρωπος», αν πραγματικά είσαι ευχαριστημένος με όσα έχεις. Και σου αρκούν. Με λίγα λόγια, το ανικανοποίητο λένε, είναι βαθιά ριζωμένο στον άνθρωπο. Ένα μότο, (μια καλή και καινούργια δικαιολογία δηλαδή) ανακαλύφθηκε προσφάτως. Yolo λένε οι μικροί σοφοί της γενιάς μου, ή αλλιώς You Only Live Once (Ζεις μόνο μία φορά). Και σπάνε τα μούτρα τους σε ντουβάρια.

Η ένσταση μου δεν βρίσκεται όμως εκεί. Τα δικά του τα μούτρα ο καθένας έχει και πρέπει να έχει, το δικαίωμα να τα κάνει ό, τι θέλει. Χωρίς περιορισμούς το «ό, τι θέλει». Αλλά στην πραγματικότητα, πόσες φορές κάνει κάποιος τα μούτρα του κιμά, χωρίς να έχει αντίκτυπο σε τρίτους; Το 99% των ανθρώπων έχουν είτε οικογένεια, είτε κάποιους φίλους, είτε ένα σύντροφο, είτε και τα τρία από αυτά. Είτε ένα σκύλο. Εξαιρώ τους ορκισμένους μοναχούς στα βουνά και μόνο τους απόλυτα μοναχούς (με τα πολύ μακριά γένια, 40 περίπου κιλά), όχι δηλαδή αυτούς στα Μετέωρα που περνάνε μέλι-γάλα. Και καταλήγω στο ότι, όλοι εμείς οι υπόλοιποι, εκτός από το μια ζωή την έχουμε κι αν δεν την γλεντήσουμε… έχουμε όντως μια ζωή που δεν είμαστε μόνοι, άρα δεν μπορούμε να την ζούμε, μόνο, λες και δεν υπάρχει αύριο. Σαν ευκαιρία να τα αποκτήσουμε όλα τώρα, με όποιο το κόστος. Άρα, να τα κάνουμε παράλληλα όλα τώρα, να τα κάνουμε όλα… της Πόπης. Δεν εννοώ φυσικά το να μην πάρεις ναρκωτικά επειδή η μαμά σου θα στενοχωρηθεί, δική σου και μία είναι η ζωή, οπότε, εάν είσαι τόσο ηλίθιος κάν’ το. Εκεί κάπου διαχωρίζεται η όρεξη για τη ζωή με την αυτοκαταστροφική ανευθυνότητα. Απλά να, σε κάτι τέτοιες περιπτώσεις, με μότο «Yolo μωρέ θα δοκιμάσω!»,(ωσότου να ενώσουμε το ανθρώπινο DNA με το γατίσιο) μετά δεν θα έχεις καμία ζωή, καλό;

Δηλαδή, το αρχικό όριο του Yolo υποδεικνύεται από τον βαθμό επικινδυνότητας και μετέπειτα, μεγάλη σημασία έχει η ειλικρινής αυτοκριτική των κινήτρων σου . Παράδειγμα, ναι, να πας να ζήσεις στην Αφρική, αν έχεις βρει το σκοπό της ύπαρξης σου εκεί και yolo, να αφήσεις γένια αν θες, οικογένεια και φίλους πίσω, ναι. Όταν όμως μαζέψεις τα κουβαδάκια σου για άλλη παραλία, κάν’ το πχ όχι με τα χρήματα του μπαμπά σου, όχι τραβώντας και κάποιον άλλο (που δε θέλει να σε χάσει) σαν συνοδοιπόρο, και να πάρεις και τον σκύλο σου μαζί (αυτόν μην τολμήσεις και τον παρατήσεις ποτέ και πουθενά).

Σε αυτό που με βρίσκεις σύμφωνη είναι πως η ζωή κυλάει γρήγορα και πρέπει να τη ζούμε καλά, στο Carpe Diem της υπόθεσης, χωρίς να επιβαρύνουμε το κάρμα μας. Με γέλια, ταξίδια*, έρωτα, και Yala (You always live again)!Δηλαδή να περνάμε καλά, ποιοτικά, να μην αφήνουμε στιγμές και ευκαιρίες χαμένες, χωρίς να χρειάζεται οι επιλογές μας να επιβαρύνουν άλλους.

*Υποσημείωση : Εξαίρεση αποτελεί το ότι η ζωή είναι μικρή και μία, για να μην μπαίνουμε στ’ αεροπλάνα μπαμπά.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα
άρθρα