American Ντριμ, της Μαριλένας Καραφώτη

2951595150_c42fc666ba_b

Αμερική.  Το λες και γεμίζει το στόμα σου. Το λες και γεμίζει το κεφάλι σου.  Γεμίζει από όνειρα, ουρανοξύστες, τα πιο high class μπαράκια, τα πιο “in” εστιατόρια, από τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες που θα μπορούσαν να σου προσφέρουν οι πόλεις της. Ο επίγειος παράδεισος, «δε πλέις του μπη» (the place to be).

Εν έτει 2014, ο Έλληνας νέος αναγκάζεται να ακολουθήσει τον δρόμο των παππούδων του. Με τόσο ντόρο να γίνεται ακόμη, Νέα Υόρκη, Λος Άντζελες, Μαλιμπού, Καναδάς, Coca Cola. Βέβαια, αυτά είναι γενικότητες, διότι η Αμερική είναι ολόκληρη ήπειρος και φυσικά όλες οι πολιτείες και οι πόλεις της δεν είναι ίδιες. Μπορούμε να πάρουμε όμως σαν παράδειγμα το Μανχάταν και όλα αυτά που ακούω κατά καιρούς από φίλους και γνωστούς για το Αμερικάνικο όνειρο. Όπως ακριβώς το ’50, που άνθρωποι περιέγραφαν με λαμπρούς και γεμάτους μέλι χαρακτηρισμούς τη ζωή στις ΗΠΑ και τον Καναδά. «Στο ψωμί τους βάζουν βούτυρο!» έλεγαν στον ξυπόλητο έφηβο, και η οικογένεια αποχωριζόταν τους άντρες της.

 Αν πάρουμε, όμως, τα πράγματα απ’ την αρχή θα δούμε ότι οι άνθρωποι που πήραν τον δρόμο της ξενιτιάς, άφηναν πίσω μια πατρίδα που η γη της είχε «ζήσει» την εξευτελιστική ήττα από τους Τούρκους, τον Εθνικό Διχασμό, τους δύο Βαλκανικούς Πολέμους, τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, την αποτυχία της εκστρατείας κατάληψης της Άγκυρας (με συνέπεια τη Μικρασιατική Καταστροφή) και δύο Χρεοκοπίες. Στο σήμερα, όλοι ψαχνόμαστε εδώ στην «Ελλαδίτσα» για ευκαιρίες, οι πιο πολλοί βλαστημάμε για όλα αυτά που δεν μας παρέχονται, και που προφανώς κάπου αλλού δίνονται απλόχερα ή σχεδόν χαρίζονται.

Διάβασα μάλιστα κάπου : «Ναι θα έφευγα. Και ας ήταν γκρίζος  ο ουρανός, κι ας μην είχε θάλασσα. Το τίμημα που πληρώνουμε γι’ αυτόν τον γαλανό ουρανό είναι τεράστιο».  Εντάξει λοιπόν, φύγε, είναι μία σεβαστή άποψη και αυτή. Φύγε να μείνουν εδώ όσοι αγαπάνε τον τόπο τους, φύγε και πάρε μαζί σου και τη μιζέρια. Όχι προσωπικά εσύ που έγραψες αυτό το άρθρο, αλλά όλοι όσοι θεωρούν το τίμημα μεγάλο. Προσωπικά, δεν μπορώ χωρίς ήλιο, χωρίς θάλασσα δεν αναπνέω. Ούτε μπορώ να φαντάζομαι το «αύριο» καλύτερο μόνο μακριά απ’ τη πατρίδα μου.

Πως γίνεται να νιώσεις καλά, άλλωστε, σε έναν τόπο που όλη μέρα βρίζεις; Μπορεί να μην βρίζεις την Ελλάδα, αλλά τους Έλληνες. Οι άνθρωποι όμως δεν κάνουν τον τόπο; Το «Φεύγω» φαίνεται σαν η πιο εύκολη λύση. Υπάρχουν ωστόσο πολλοί παράγοντες που πρέπει να λάβεις υπόψη σου, ακόμη και το ότι η μετανάστευση στην Αμερική, αν δεν γίνει με πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις, ή πρόσληψη από αμερικανική εταιρεία ή γάμο, είναι σχεδόν αδύνατη. Χωρίς να φαντάζεσαι απλώς τους λαγούς και τα πετραχήλια, όπως τα σπίτια με τις πισίνες στη Σαντορίνη, που μόνο φαντάζονται όλοι οι μετανάστες που έρχονται στη δική μας χώρα.

 Η ξενιτιά  ήταν και είναι  σκληρή (σε όλα τα αλφάβητα, λένε),  ακόμη κι αν βλέπεις απ’ το παράθυρο σου το Εmpire State Building. Δεν υπάρχει κάποιο κουμπί που θα πατήσεις κι αμέσως θα φτιάξουν όλα, ούτε κάποιο αεροπλάνο με εισιτήριο για την ευτυχία. Την ευτυχία και την επιτυχία σου μπορείς να την φτιάξεις σε όποιο μέρος κι αν ζεις, χωρίς αυταπάτες ότι πάντα κάπου αλλού είναι καλύτερα. Μπορεί όντως στη χώρα μας τώρα να μην δίνονται αβέρτα οι ευκαιρίες, αλλά αν είσαι ξύπνιος κι επίμονος και υπομονετικός, μπορείς τις ευκαιρίες να τις δημιουργήσεις και μόνος σου. Προσπάθησε πρώτα λίγο, πιες και μια κόκα-κόλα δίπλα στη θάλασσα, και ελπίζω να σου περάσει.

Published by

Μαριλένα Καραφώτη

Γεννήθηκε στην Μυτιλήνη το 1988. Φοίτησε στο 3ο Ενιαίο Λύκειο Μυτιλήνης (2006), Λέσβος. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών, Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών (Κατεύθυνση Γλωσσολογίας) όπου αποφοίτησε το 2011. Συμμετείχε στο Πρόγραμμα Erasmus University of Konstanz, Department of linguistics, KONSTANZ – ΓΕΡΜΑΝΙΑ μέχρι το Μάρτιο του 2010. Γνωρίζει Αγγλικά,Γερμανικά και Τούρκικα
Prev Αστρολογικές προβλέψεις | 10 ως 16 Φεβρουαρίου 2014, από τον Πέρρη Κρητικό
Next Γιορτή, δώρα... έρωτας, της Εμμανουέλας Κόκκαλη