Αλέξανδρος Διδασκάλου: Σημαντικό το portfolio για τους νέους industrial designers

Δημοσιεύθηκε

flust.gr-industrial design

Ο Αλέξανδρος Διδασκάλου ήταν ο πρώτος ομιλητής στο forum industrial design @ the Aegean όπου με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο κατάφερε να μας βάλει από την πρώτη μέρα στον κόσμο του βιομηχανικού σχεδιασμού. Ceo της εταιρίας Designlab από το 2007, έχει συνεργαστεί επιτυχημένα με μεγάλες ελληνικές εταιρίες, ενώ συμμετέχει και σε διεθνή έργα.

Τι είναι το industrial design και πόσο πιστεύετε ότι οι Έλληνες και η ελληνική αγορά γνωρίζουν την σημασία του;

Το industrial design ή project design που είναι ένας πολύ συναφής τίτλος και σημαίνει το ίδιο πράγμα, είναι κάτι το όποιο ορίζει τον σχεδιασμό χρηστικών αντικειμένων δηλαδή αντικειμένων που ικανοποιούν κάποια χρηστική ανάγκη και τα οποία τα χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητα μας για να κάνουμε την ζωή μας ευκολότερη και για να καλύψουμε κάποια ανάγκη. Αυτό σημαίνει ότι το industrial design έχει ένα κομμάτι το όποιο είναι λειτουργικό, δηλαδή έχει να κάνει με το να γεννήσει κάποιος ιδέες για έναν καινούργιο τρόπο αντιμετώπισης μιας ανάγκης, αλλά έχει και ένα κομμάτι που αφορά στην υλοποίηση αυτής της ιδέας, αυτού του concept ώστε να μπορέσει αυτή η ιδέα να μετατραπεί σε ένα πραγματικό προϊόν ή να μπορεί να παραχθεί και να λειτουργήσει καλά σε κάθε περίπτωση.

Όσον αφορά στη γνώση και στην αντίληψη και στην συνείδηση των Ελλήνων επιχειρηματιών σε σχέση με το τι είναι industrial design και που μπορεί να είναι χρήσιμος ένας industrial designers και πώς μπορεί να τον «εκμεταλλευτεί» κάποιος, σίγουρα έχουν γίνει πάρα πολλά και θετικά βήματα προς την κατεύθυνση του να υπάρχει αυτή η γνώση πολύ περισσότερο διαδεδομένη ανάμεσα στους επιχειρηματίες. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι έχουμε φτάσει σε ένα σημείο ώστε να πούμε ότι ο βιομηχανικός σχεδιασμός είναι κάτι που όλοι ξέρουν αλλά βρισκόμαστε στην διαδικασία αυτή που όλοι όσοι ασχολούμαστε με αυτόν τον κλάδο να βοηθήσουμε να εκπαιδευτεί όλος αυτός ο επιχειρηματικός «κύκλος», αυτό το σύνολο των ανθρώπων που είναι μέρη αυτής της αλυσίδας που σημαίνει ότι γεννάω ιδέες δημιουργώ καινούργια προϊόντα άρα δημιουργώ καινοτομία, κάτι που είναι πάρα πολύ σημαντικό για τη χώρα μας αλλά και για όλη την Ευρώπη ώστε να μπορέσουμε να γίνουμε περισσότερο ανταγωνιστικοί από ότι είμαστε τώρα.

Τώρα ποιο συγκεκριμένα, πώς μπορεί να είναι χρήσιμος ένα industrial designers (βιομηχανικός σχεδιαστής); Mπορεί να είναι χρήσιμος ως ένας problem solver, ως ένας άνθρωπος ο οποίος μπορεί μεθοδικά να παρατηρήσει διαδικασίες, να διακρίνει μια ανάγκη ή ένα πρόβλημα που μπορεί να λυθεί καλύτερα από ότι μέχρι τώρα και να προτείνει λύσεις οι όποιες μπορεί να είναι με την μορφή ενός καινούργιου προϊόντος, μπορεί να είναι με την μορφή βελτιώσεων σε ένα υπάρχων προϊόν, ή μπορεί να είναι σε μορφή βελτιώσεων σε διαδικασίες ενός συστήματος το οποίο είναι κάτι που ακόμη λιγότερο ξέρουμε.

img1

Σε κάποιον νέο που ξεκινάει τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα στον χώρο αυτό ποιες πιστεύεις ότι είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει;

Θετικό αν θέλετε αν θέλουμε είναι ότι ο κλάδος δεν είναι πάρα πολύ διευρυμένος στην Ελλάδα άρα δεν υπάρχει ακόμα πάρα πολύς μεγάλος ανταγωνισμός. Αυτό όμως στην ουσία είναι κάτι θεωρητικό γιατί ενώ υπάρχουνε πολλές ανάγκες τις οποίες θα μπορούσανε να καλύψουν οι βιομηχανικοί σχεδιαστές αυτές οι ανάγκες δεν είναι αναγνωρισμένες από τους επιχειρηματίες. Άρα, υπάρχει πολύς κόσμος που νιώθει ότι κάποιος πρέπει να τον βοηθήσει να προχωρήσει κάποιες ιδέες που έχει, σε νέα προϊόντα σε νέες υπηρεσίες σε κάτι καινούργιο το όποιο μπορεί να εκμεταλλευτεί αλλά δεν ξέρει που να απευθυνθεί. Αυτή είναι μια πρόκληση που την έχουν και οι νέοι αλλά και οι παλαιότεροι designers, δηλ στο να μπορέσουν να πουν να επικοινωνήσουν να διαδώσουν το τι μπορούν να κάνουν.

Από εκεί και πέρα ένα άλλο αν θέλετε ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της ελληνικής αγοράς σε σχέση με όλα αυτά που είναι γύρω από την ανάπτυξη νέων προϊόντων και σχεδιασμού νέων προϊόντων είναι ότι οι επιχειρήσεις δεν είναι ακόμη πολύ μεγάλες όπως είναι στην Ευρώπη και στην Αμερική ώστε να έχουνε ήδη ένα τμήμα ανάπτυξης προϊόντων. Αυτό σημαίνει ότι ο industrial designer καλείται να καλύψει και πέρα από το δημιουργικό κομμάτι ενός project, ενός έργου, και το κομμάτι της ανάπτυξης αυτού, για να συμπληρώσει αν θέλετε το κενό απέναντι στην επιχείρηση για να μπορέσει να βοηθήσει να γίνουν όλα αυτά τα στάδια και οι δράσεις που χρειάζονται για να ολοκληρωθεί ένα προϊόν και να βγει στην παραγωγή.

Αυτό πρακτικά σημαίνει για τους νέους designers και είναι η συμβουλή μου, περισσότερη δουλειά ώστε να μάθουν όσα περισσότερα πράγματα μπορούν και όχι μόνο θεωρητικά ως προς τις διαδικασίες, αλλά και πρακτικά τα «εργαλεία» που χρησιμοποιεί ένας σχεδιαστής για να μπορέσει να σχεδιάσει ένα προϊόν, το οποίο μπορεί να είναι ένα software ή να είναι μια μεθοδολογία και μπορεί να μην είναι άμεσα του αντικειμένου του βιομηχανικού σχεδιασμού αλλά να έχει σχέση με marketing με project manager ή με άλλα πράγματα, αλλά που είναι χρήσιμο να τα ξέρει έστω και ως ένα σημείο για να μπορέσει να επικοινωνήσει καλύτερα με τον πελάτη.

yplug3-580X360

Τι θα συμβούλευες τους φοιτητές αλλά και τους αποφοίτους του τμήματος βιομηχανικού σχεδιασμού;

Όταν βγαίνει ένας επαγγελματίας designer αλλά και οποιουδήποτε άλλου κλάδου, πρέπει να πείσει αυτόν που έχει απέναντι του να ολοκληρώσει το έργο που του ζητήθηκε. Eάν δεν έχει κάποια προηγούμενη εμπειρία να δείξει, είναι πολύ δύσκολο να εμπνεύσει εμπιστοσύνη σε αυτόν που καλείται να τον πληρώσει για να φέρει σε πέρας αυτό το έργο. Μια λύση σε αυτό, είναι σαφώς το portfolio που έχουν, ο φάκελος με τα έργα που έχουν από την περίοδο των σπουδών τους να είναι όσο πιο πλήρης μπορούν και διευρυμένα και σε λεπτομέρεια και σε ποικιλία. Nα προσπαθήσουν από ιδέες δικές τους να ξεκινήσουν και να σχεδιάσουν ένα προϊόν και να το κατασκευάσουν. Εάν το κάνουν αυτό, θα δούνε πάρα πολλά στάδια τα οποία μπορεί να μη τα είχαν σκεφτεί, σκεπτόμενοι μόνο, το δημιουργικό κομμάτι. Μπορεί να ακούγονται πιο πεζά πιο προσγειωμένα αλλά είναι πάρα πολύ σημαντικά για να αναπτύξουν περισσότερη εμπειρία και να προβλέψουνε διάφορα θέματα που έχουν να κάνουν με χρόνους, με κόστη, ώστε να μπορούν να μιλήσουν με τον πελάτη σε άλλη βάση με καλύτερη σιγουριά και αυτοπεποίθηση και έτσι να μπορέσουν να προβλέψουν και από αυτά που τους ζητάει ένας πελάτης, τι θα προκύψει και φυσικά έτσι να τον πείσουν και ευκολότερα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα
άρθρα