9 εξωφρενικές ιστορικές απαντήσεις πολιτικών, του Βαγγέλη Γεωργίου

1. Μπέτμαν Χόλβεγκ

Μετά την δολοφονία διαδόχου του θρόνου της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας από Σέρβους επαναστάτες η Γερμανία όχι μόνο δεν μεσολάβησε για να ηρεμήσει τα πνεύματα μεταξύ Σερβίας και Αυστροουγγαρίας αλλά ο Γερμανός καγκελάριος Bethmann-Hollweg ενθάρρυνε όσο κανείς τους Αυστριακούς να κηρύξουν τον πόλεμο στο μικρό σερβικό βασίλειο κατορθώνοντας να συμπαρασύρει μέσω στρατιωτικών συμφωνιών όλη την Ευρώπη να συμμετάσχει στην κλιμακούμενη σύγκρουση. Αφού ο πόλεμος διήρκεσε 4 χρόνια, κόστισε την ζωή σε 18,6 εκατομμύρια ανθρώπους, εξαφάνισε αυτοκρατορίες, γέννησε το Σοβιετικό κράτος και όλα τα συναφή, κάνανε την απλή ερώτηση στον Μπέτμαν Χόλβεγκ «Πως άρχισε ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος». Εκείνος σήκωσε τα χέρια του ψηλά και απάντησε «μακάρι να ‘ξερα».

2. Κωνσταντίνος Καραμανλής

Την δεκαετία του 1970 διαβεβαίωνε τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι οι Έλληνες και είναι και αισθάνονται Ευρωπαίοι και ότι ανήκουν στους Δυτικούς. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, εκ των πιο αμόρφωτων Ελλήνων Πρωθυπουργών, μετά την ένταξη της Ελλάδος στην ΕΟΚ το γύρισε στη παλαβή λέγοντας σε συνέντευξη ότι οι Έλληνες «δεν αισθάνονται ακόμα ούτε φιλία ούτε συγγένεια προς τους Ευρωπαίους είτε διότι πίστευαν ότι δεν βοηθήθηκαν όσο ήθελαν από τους Ευρωπαίους στο παρελθόν, είτε γιατί κατέχονται από σύμπλεγμα κατωτερότητας απέναντί τους». Κοινώς, ότι να΄ναι…

3. Στάλιν

Άτιτλο

Κατά την διάρκεια επίσκεψης του Τσόρτσιλ στην Μόσχα το 1944 ανέφερε στον οικοδεσπότη του Στάλιν ότι το ζήτημα της Πολωνίας, μιας Καθολικής χώρας, θα μπορούσε να περιπλέξει τις σχέσεις των Συμμάχων με το Βατικανό. Τότε ο μουστάκιας Στάλιν τσατισμένος και αθεόφοβος ρώτησε με ύφος τον συνομιλητή του: «Πόσες τεθωρακισμένες μεραρχίες έχει το Βατικανό»; Για έναν άνθρωπο που είχε στις διαταγές του πάνω από 25.733.407 εμπειροπόλεμο στρατό και άνω των 100.000 τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης (ισοδυναμεί με τον αριθμό που παρήγαγε η σοβιετική βιομηχανία το διάστημα 1941-1945) ίσως δικαιολογείται η αφελής αυτή έπαρση.

4. Albert Beneridge

Άτιτλο

Ο Άλμπερτ πήρε ένα διδακτορικό στην Ιστορία Indiana Asbury University και το χρησιμοποίησε ωφέλιμα για την ευημερία της χώρας του, των ΗΠΑ, όταν χρημάτισε γερουσιαστής την πρώτη δεκαετία του 20ου αιώνα. Ήταν από τα μεγαλύτερα ιμπεριαλιστικά τομάρια του δυτικού ημισφαιρίου που υποστήριζε ότι «δεν είναι αληθές ότι κάθε φυλή χωρίς εκπαίδευση και καθοδήγηση έχει το δικαίωμα να αυτοδιοικείται. Εάν έχουν έτσι τα πράγματα, οι Ινδιάνοι είχαν δικαίωμα να αυτοδιοικηθούν. Η Αμερική τους ανήκε, είτε μπορούσαν είτε δε μπορούσαν να αυτοδιοικηθούν. Εάν ήταν ικανοί να γι αυτό τότε δεν ήταν μόνο λάθος αλλά και εγκληματικό να εγκαθιδρύσουμε την ανεξάρτητη δημοκρατία μας πάνω στη γη τους, χωρίς τη συναίνεσή τους». Άλλο ένα PhD που πήγε χαμένο…

5. Andrew Jackson

Άτιτλο

Η δεκαετία του 1820 ήταν η περίοδος περισυλλογής και μεγάλων πολιτικών ανακατατάξεων στις ΗΠΑ. Κάποιοι πλεύρισαν ένα ένδοξο στρατηγό τον Andrew Jackson να τον πείσουν να διεκδικήσει την Προεδρία αλλά αυτός ήταν βράχος απαντώντας τους: Νομίζουν ότι είμαι τόσο ηλίθιος ώστε να πιστεύω ότι είμαι κατάλληλος για Πρόεδρος των ΗΠΑ. Όχι κύριε! Ξέρω για τι είμαι κατάλληλος. Μπορώ να διοικήσω αμείλικτα ένα στρατιωτικό σώμα αλλά δεν κάνω για Πρόεδρος». Από τον Μάρτιο του 1829 θα κοιμόταν για 9 χρόνια στον Λευκό Οίκο ενώ σήμερα θα τον βρείς στο 20δόλαρρο με τυπωμένη την μούρη του ως 7ο Πρόεδρος των ΗΠΑ.

6. Άντε Πάβελιτς
Άτιτλο

Στα τέλη Απριλίου του 1941 ο Ιταλός δημοσιογράφος Alfio Russo κατά την διάρκεια συνέντευξης από τον Πάβελιτς άκουσε τον Κροάτη ηγέτη να του λέει ότι οι Σέρβοι επαναστάτες θα έπρεπε να εκτελεστούν. Ο δημοσιογράφος τότε έκπληκτος των ρώτησε «..και αν είναι όλοι οι Σέρβοι επαναστάτες;» παίρνοντας την απάντηση «..τότε θα πρέπει να τους σκοτώσουμε όλους». Από τους διαπρεπέστερους εθνοκτόνους, ο Άντε κατάφερε να εξαφανίσει έως και 290.000 Σέρβους κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου υπό τις ευλογίες των Συμμάχων του Χίτλερ και Μουσολίνι.

7. Παναγιώτης Κανελλόπουλος

Άτιτλο

Τον Μάρτιο του 1949, ο τότε υπουργός Στρατιωτικών Παναγιώτης Κανελλόπουλος σε μια έκρηξη πνεύματος βεβαίωνε τους δημοσιογράφους ότι “Το φαινόμενον της Μακρονήσου είναι μοναδικόν εις τον κόσμον ολόκληρον. Πρόκειται περί θαυμαστού συνδυασμού της παιδείας με τον στρατόν. Οι εμπνευσθέντες οργανώσαντες και διαχειριζόμενοι με τόσον επιτυχίαν το έξοχον αυτό έργον είναι άξιοι βαθειάς εθνικής ευγνωμοσύνης”. Λίγους μήνες μετά, αυτά τα πρότυπα «εκπαιδευτήρια» Μακρονήσου θα «φιλοξενούσαν» 10.000 εξόριστους και θα τους άλλαζαν τα φώτα στο ξύλο και στα βασανιστήρια. Τέτοια του μάθανε να λέει του Παναγιωτάκη όταν έκανε το διδακτορικό του στην Φιλοσοφική του Πανεπιστημίου του Μονάχου.

8. Ronald Reagan

Άτιτλο
Το Δεκέμβριο του 1982 ο Ρέιγκαν αφού επέστρεψε από ταξίδι του στην Λατινική Αμερική έδειξε τον ενθουσιασμό του στους συμπατριώτες λέγοντάς τους ότι «Έμαθα πολλά, πήγα εκεί κάτω για να μάθω γι’ αυτούς τους ανθρώπους και να ακούσω τις απόψεις τους. Θα μένατε έκπληκτοι. Είναι όλα τους ανεξάρτητα κράτη». Σκέψου τι τρομάρα θα πήραν οι πρέσβεις των λατινοαμερικανικών χωρών στις ΗΠΑ όταν κατάλαβαν με τι ηλίθιο Πρόεδρο θα συνομιλούσαν τα κράτη τους.

9. Τζέραλντ Φόρντ
Άτιτλο

Το Σεπτέμβριο του 1976 οι τηλεορασάκηδες πολίτες των ΗΠΑ θα πληροφορούνταν από τηλεοπτικό διάγγελμα του Προέδρου τους Τζέραλντ Φόρντ ότι «Δεν υπάρχει ίχνος σοβιετικής κυριαρχίας στην Ανατολική Ευρώπη και δεν θα υπάρξει ποτέ υπό την προεδρία Φόντ». Βρισκόμαστε στα μέσα της δεκαετίας του 1970 και ο σιδηρούν παραπέτασμα έπεσε αρχές δεκαετίας 1990. Τι σκεφτόταν εκείνη την ώρα ο Φόρντ κανείς δεν ξέρει. Πάντως η εξήγηση της βλακείας του ίσως κρύβεται στην άποψή ενός άλλου Προέδρου για τον Φόρντ : “είναι ωραίος τύπος αλλά περνάει πολύ ώρα παίζοντας αμερικανικό ποδόσφαιρο χωρίς κράνος”.

Published by

Βαγγέλης Γεωργίου

O Βαγγέλης Γεωργίου είναι ερευνητής δημοσιογράφος. Είναι δημιουργός του ιστότοπου δημόσιας διανόησης greeklish.info. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Ιστορία (Πάντειο Παν/μιο), Δημοσιογραφία στο Εργαστήρι Δημοσιογραφίας ενώ είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών. Έχει εργαστεί στο Ινστιτούτο Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών και αργότερα στην τηλεόραση (εκπομπή "Πρωταγωνιστές"). Είναι αρχισυντάκτης στο slpress.gr του Σταύρου Λυγερού.
Prev Αστρολογικές προβλέψεις|8 έως 14 Ιουνίου, από τον Πέρρη Κρητικό
Next Σταμάτης Μαρμαρινός, νόστιμος περιπλανώμενος, της Εμμανουέλας Κόκκαλη