7 πράγματα που απαγορεύεται να κάνεις μετά τα 30, του Μιχάλη Παπαμιχαήλ

flust.gr- απόψεις

Με σεβασμό στην φαντασία και την διαφορετικότητα του καθενός, θεωρώ άτοπο να εισηγηθώ τι πρέπει να κάνει κανείς, διότι τα άρθρα που το κάνουν αυτό δεν είναι τίποτε παραπάνω από φτηνά εργαλεία ομογενοποίησης του πληθυσμού σύμφωνα με ένα συγκεκριμένο καταναλωτικό πρότυπο. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, εισηγούμαι αυτά που απαγορεύονται για να αποδεχθούμε ότι πιάσαμε πάτο και, κυρίως, για να σταματήσουμε να σκάβουμε. Μετά τα 30, λοιπόν:

Απαγορεύεται να σε ενδιαφέρει ένα και μοναδικό σπορ. Για πολλούς άνδρες, αυτό το σπορ είναι συνήθως το ποδόσφαιρο και σημαίνει ότι είναι πιο βαρετοί από φιλικό παιχνίδι της Εθνικής μας. Πρέπει κανείς να ανοίγει τους ορίζοντές του με σκοπό α) κάποια στιγμή να εμπνευσθεί και να σηκωθεί από τον καναπέ και β) η ελληνική αθλητικογραφία και η ελληνική τηλεόραση εν γένει -συνδρομητική ή όχι- να πάψουν να αποτελούν την ντροπή της σύγχρονης Ελλάδας. Εξαίρεση: το Τένις.

Απαγορεύεται να πηγαίνεις σινεμά. Το εισιτήριο είναι πανάκριβο, το ποπ-κορν είναι μέτριο και το 3D είναι άθλιο. Επιπλέον, α) αν δεν έχεις υπομονή ή δεν ξέρεις τι είναι το torrent, παρακαλείσαι όπως μεταναστεύσεις άμεσα… και β) αν στην ηλικία των 30 και άνω δεν έχεις χρήματα για μια τηλεόραση της προκοπής, τότε σίγουρα δεν έχεις χρήματα «για πέταμα» στα σινεμά. Εξαίρεση: βραδιά στο σινεμά με παρέα «Ούννων», η οποία προσφέρεται για να χαλάσεις -κυριολεκτικά- τη βραδιά των υπολοίπων «σινεφίλ» που νομίζουν ότι περνάνε καλά.

Απαγορεύεται το email σου να είναι «κωδική» ονομασία-παρατσούκλι. Το email που διάλεξες πριν 10 ή 15 χρόνια για να φτιάξεις λογαριασμό στο msn messenger και στο hi5 πρέπει άμεσα να παροπλιστεί, όπως ακριβώς παροπλίστηκαν το msn messenger και το hi5. Ο λόγος γι’ αυτή την απαγόρευση δεν είναι η δημιουργία ενός στιβαρού «επαγγελματικοφανούς» προφίλ, αλλά η αποφυγή της αμήχανης στιγμής που ένας συνεργάτης βλέπει το email σου και ζηλεύει την παιδική σου αθωότητα. Εξαίρεση: το όνομά σου είναι μακρύ και δύσχρηστο, ενώ το παρατσούκλι εύκολο και σύντομο.

Απαγορεύεται να μην έχεις χρέη. Με τη λέξη «χρέος» ο νους πάει αμέσως στα οικονομικά, όμως εδώ αναφέρομαι σε κάτι γενικότερο και ουσιαστικότερο. Αν δεν χρωστάς τίποτα σε κανέναν, τότε είσαι αχάριστος ή δεν έχεις καταφέρει απολύτως τίποτα εδώ και τριάντα χρόνια… Όσον αφορά στο οικονομικό, προτείνω μικρά χρέη προς το Δημόσιο και τεράστια χρέη προς τις Τράπεζες, διότι μόνο σε αυτή την περίπτωση οι πιστωτές σου σε αντιμετωπίζουν με ευγένεια και αξιοπρέπεια. Εξαίρεση: το χρέος ύπνου.

Απαγορεύεται να ψάχνεις και να κοινοποιείς άρθρα και video, των οποίων ο τίτλος ξεκινάει με τη λέξη «Απίστευτο!» ή «Απίθανο!». Εάν μετά από 30 χρόνια εξακολουθούν να υπάρχουν πράγματα που σου φαίνονται απίστευτα, τότε πρέπει να αφαιρέσεις τουλάχιστον 20 κεράκια από την επόμενη τούρτα γενεθλίων σου. Εξαίρεση: «Ο Απίθανος Κόσμος του Wayne».

Απαγορεύεται να απαντάς «διάφορα…» όταν σε ρωτάνε τι μουσική ακούς. Αυτή η απάντηση σημαίνει ότι δεν ακούς καθόλου μουσική, ή ακόμα χειρότερα, θεωρείς ότι ακούς μουσική στα μαντριά που θεωρείς ότι διασκεδάζεις. Πρέπει κανείς να ανοίγει τους μουσικούς του ορίζοντες με σκοπό α) κάποια στιγμή να εμπνευσθεί και να σηκωθεί από τον καναπέ και β) να πάψει η ελληνική μουσική βιομηχανία να είναι -επίσης- η ντροπή της σύγχρονης Ελλάδας. Εξαίρεση: όταν δεν θες να πιάσεις κουβέντα.

Τέλος, απαγορεύεται να σπάζεσαι και να αποφεύγεις τις ευθύνες σου. Υπάρχει μια Σχολή που σε εκπαιδεύει σ’ αυτό, αλλά δεν είναι ανοιχτή σε όλους… άρα δεν είναι της παρούσης. Αυτή η απαγόρευση σημαίνει, για παράδειγμα, ότι αν αγνοήσεις κάτι από τα παραπάνω, εγώ μπορώ να εμφανιστώ από το υπερπέραν και να σε κρίνω «με το γάντι». Στη συνέχεια, εσύ έχεις δικαίωμα να μην απαντήσεις στην κριτική μου, καθώς και την υποχρέωση να με στείλεις στο διάολο! Έτσι, θα αναλάβω κι εγώ τις ευθύνες μου επειδή ανακατεύομαι…

Published by

Μιχάλης Παπαμιχαήλ

Γεννήθηκα στην Ρόδο τον Νοέμβριο του 1983. Σπούδασα στην Αθήνα στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου με κύκλο σπουδών πολιτικής ανάλυσης. Εργάστηκα στην Αθήνα ως συντάκτης, μεταξύ άλλων, για το αδικημένο περιοδικό CENTRO και επέστρεψα στο νησί για να υπηρετήσω. Για ένα φεγγάρι βρέθηκα στην εφημερίδα ΠΡΟΟΔΟ και συνεργάζομαι ακόμα με το περιοδικό ΛΩΤΟΣ. Όταν μεγαλώσω θέλω να γίνω κειμενογράφος.
Prev Το Κοινοβούλιο καλωσορίζει τους νέους ευρωβουλευτές
Next Δικός Της, του Νίκου Χατζηκάλφα