Η επαγγελματική εξουθένωση είναι κάτι συνηθισμένο, ειδικά σε όσους εργάζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες χωρίς σταθερό ωράριο, με πολλές ευθύνες και με την επαγγελματική πίεση στα ύψη. Υπάρχουν λοιπόν 5 τρόποι που βοηθούν να διατηρηθεί η δημιουργικότητα και η παραγωγικότητα στη δουλειά και διώχνει την κούραση και το άγχος.
1. Μάθε καινούργια πράγματα, ανανεώσου: Όσο οι καιροί εξελίσσονται, τόσο πρέπει να προσαρμοζόμαστε. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Να καταφέρνεις να αφομοιώνεις τις αλλαγές που συμβαίνουν και να τις εντάσεις στη δουλειά σου. Για να μπορέσεις όμως να το καταφέρεις, θα πρέπει να αφιερώσεις και τον απαιτούμενο χρόνο και ενέργεια. Για παράδειγμα, το να μάθεις να χειρίζεσαι αποτελεσματικά κάποιο πρόγραμμα οργάνωσης της καθημερινότητάς σου (όπως το Orbi) μπορεί να σου προσφέρει και μακροπρόθεσμα κέρδος, καθώς θα έχεις εξελίξει τον τρόπο που διαχειρίζεσαι τον χρόνο σου, αλλά και τις τεχνολογικές σου γνώσεις.
2. Διαχώρισε την προσωπική και επαγγελματική ζωή σου: Για να μπορέσεις να χαλαρώσεις και να ξεφύγεις από το επαγγελματικό περιβάλλον σου, ακόμα και στον ελεύθερο χρόνο σου, θα πρέπει να ξεχωρίσεις τις εργασιακές και επαγγελματικές σου υποχρεώσεις. Κάτι ακόμα που θα πρέπει να έχεις κατά νου είναι να μη μεταφέρεις τα προβλήματα της δουλειάς στο σπίτι και το αντίστροφο, όσο αυτό είναι εφικτό.
3. Προστάτευσε την υγεία σου: Θα πρέπει να φροντίσεις την υγεία σου περισσότερο απ’ όλα. Αν δεν νιώθεις καλά, δεν θα μπορέσεις να συνεργαστείς με κανέναν, ούτε και να παραδόσεις όσα σου έχουν ζητηθεί εγκαίρως. Γι’ αυτό δώσε μεγάλη σημασία στη διατροφή σου, στην άσκηση και σε τακτικούς ελέγχους. Επιπλέον, επειδή η δουλειά του ελεύθερου επαγγελματία δεν έχει ωράριο απαραίτητα θα ήταν καλό να ορίσεις, όσο μπορείς, συγκεκριμένες ημερήσιες ή εβδομαδιαίες ώρες εργασίας.
4. Κάνε διακοπές: Σε συνέχεια του παραπάνω, για να μπορέσεις να είσαι αποδοτικός, θα πρέπει να υπολογίσεις τον χρόνο που χρειάζεσαι για να χαλαρώσεις απο τις επαγγελματικές ανησυχίες.
5. Θέσε τους στόχους σου: Πέρα απ’ την οργάνωση που έχεις προγραμματίσει για την καθημερινότητά σου, θα ήταν ιδιαίτερα βοηθητικό για σένα να ορίσεις και τους μηνιαίους ή ετήσιους επαγγελματικούς στόχους σου. Για παράδειγμα, τι θα ήθελες να έχεις επιτύχει 6 μήνες μετά; Πώς βλέπεις τον εαυτό σου σ’ ένα χρόνο; Αυτά είναι κάποια ερωτήματα που μπορούν να σε βοηθήσουν να οργανωθείς καλύτερα.