101 σημειώσεις για τα ανατολικά καπνά, σε μια έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη

00422_02000422

Ένα από τα πιο πολύτιμα εξαγώγιμα γεωργικά προϊόντα αποτελεί μέχρι και σήμερα ο καπνός. Η βιομηχανική παραγωγή του καπνού αποτέλεσε καθοριστικό παράγοντα οικονομικής ανάπτυξης αρκετών πόλεων όπως η Θεσσαλονίκη, η Καβάλα, η Δράμα, η Ξάνθη.

Ο καπνός υπήρξε ένα εμπορικό αγαθό ιστορικά και αυτό φιλοδοξεί να φωτίσει η έκθεση που ξεκινά στις 11 Ιουνίου στο μουσείο Μπενάκη. Σπάνια αντικείμενα συλλογών, αρχεία, φωτογραφικό υλικό από ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές. Από τις βελόνες του μπουρλιάσματος και τα σαρίκια της χωρικής επεξεργασίας του καπνού, στην τόγκα και το σεντούκι της εμπορικής επεξεργασίας. Από τις επιβλητικές καπναποθήκες της βόρειας Ελλάδας στις περίτεχνες ταμπακιέρες και τα πακέτα τσιγάρων στα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, η έκθεση διατρέχει την ιστορία του καπνού και μαζί της ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της Ελλάδας.

Διάρκεια
11/06/2014 – 31/08/2014 (Εγκαίνια: 10/06/2014, 20:00)
Μουσείο Μπενάκη
Κεντρικό Κτήριο

Εισιτήρια
€ 5, € 3

Διοργάνωση
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Aρχιτεκτονικό Γραφείο flevaarch και Μουσείο Μπενάκη

Published by

Editor-in-Chief

Με τη σημασία στο περιεχόμενο και την χρήσιμη πληροφορία, το flust.gr ασχολείται με ό,τι μπορεί να εμπνεύσει και να αλληλεπιδράσει με τους χρήστες που το επιλέγουν. Μέσα από ένα ευρύ φάσμα θεμάτων της καθημερινότητας από όλο τον κόσμο, μέσα από την τεχνολογία, την κοινωνική ζωή και τους ανθρώπους με θετική διάθεση και έμπνευση!
Prev Τα πιο όμορφα θερινά σινεμά είναι εδώ και είναι ελληνικά, της Χριστίνας Καλογεροπούλου
Next Κάνουμε καναπέ το αυτοκίνητο, όταν σταματήσει να... τσουλάει