10.000 κηδείες για έναν γάμο, Μέρος Α’, του Βαγγέλη Γεωργίου

Εκατοντάδες καλεσμένοι από τις ισχυρότερες οικογένειες της γαλλικής φεουδαρχίας ήταν συγκεντρωμένοι στην γαλλική πρωτεύουσα εκείνο τον Αύγουστο για το σημαντικότερο γεγονός των τελευταίων χρόνων. Ύστερα από χρόνια σφαγών και δολοφονιών, που βλέπει κανείς στην τριλογία «Νονός», οι Γάλλοι άρχοντες πίστεψαν ότι βρήκαν την ειρηνική φόρμουλα με ένα γάμο: η ντελικάτη και όμορφη πριγκίπισσα Μαργκό αδελφή του Βασιλιά από την πλευρά των καθολικών θα παντρευότανε τον Ερρίκο της Ναβάρας το καμάρι των προτεσταντών.

Ήταν η εποχή που στρατεύματα, κρετίνοι μισθοφόροι, παπάδες, δολοφόνοι, νταβατζήδες, πόρνες και κόμισσες κυνηγιόντουσαν απ’ άκρη σε άκρη σε όλη την Ευρώπη υπηρετώντας τον καθολικισμό και τον προτεσταντισμό αντίστοιχα, ή τουλάχιστον έτσι καμουφλάριζαν τα πολιτικά συμφέροντα στην Γαλλία του 16ου αιώνα.

Η καθολική Αικατερίνη γόνος της ισχυρότερης και πλουσιότερης ιταλικής οικογένειας στην Ευρώπη, τους Μεδίκους, ήταν η μητέρα της νύφης που πίστευε ότι με τον γάμο αυτό θα λύνονταν τα προβλήματα του οίκου της και του γιού της του Βασιλιά.

Κάτι πυροβολισμοί όμως ήρθαν να χαλάσουν το «γλέντι». Ο σημαντικότερος ίσως καλεσμένος του γάμου και ο ισχυρός άντρας από την πλευρά των προτεσταντών, ναύαρχος Κολινί, έπεφτε σοβαρά τραυματισμένος από τις σφαίρες του πυροβόλου αγνώστου. Αμέσως οι προτεστάντες άρχισαν να κατηγορούνε τους καθολικούς. Ο Βασιλιάς που συμπαθούσε τον Κολινί εγγυήθηκε μαζί με την μητέρα του Αικατερίνη, να αποδοθεί δικαιοσύνη επαναλαμβάνοντας ότι οι Καθολικοί δεν είχανε καμία σχέση με την απόπειρα.

Την επόμενη μέρα το βράδυ, και ενώ το Παρίσι ζούσε ακόμα το γαμήλιο κλίμα, χτυπήσανε οι καμπάνες και κλείσανε οι πύλες του Παρισιού. Μέσα σε λίγα λεπτά δεκάδες χιλιάδες καθολικοί βρεθήκανε με όπλα στα χέρια –ποιος τους τα έδωσε άραγε- οργώνοντας τους δρόμους της πόλης και κόβοντας το λαρύγγι σε όποιον προτεστάντη βρίσκανε. Ακόμα και προτεστάντισσες μητέρες με τα παιδιά τους κόβονταν στα δύο από τα ξίφη καθολικών. Οι προτεστάντες ευγενείς, οι καλεσμένοι από την πλευρά του γαμπρού, σφαγιάστηκαν πρώτοι και καλύτεροι. Δεν πρόλαβαν ούτε καν να πιάσουν τα ξίφη τους ή τα αρκεβούζιά τους. Τον αβοήθητο τραυματισμένο Κολινί τον πήρε ένας παλικαράς καθολικός στην αγκαλιά του και τον πέταξε στο παράθυρο όπου εκεί το πλήθος του ακρωτηρίασε τα γεννητικά όργανα και στη συνέχεια τον έσφαξε.

Το βιολί αυτό συνεχιζότανε επί μέρες αλλά αλήθεια ο γαμπρός που βρισκότανε, τι του συνέβη;

Published by

Βαγγέλης Γεωργίου

O Βαγγέλης Γεωργίου είναι ερευνητής δημοσιογράφος. Είναι δημιουργός του ιστότοπου δημόσιας διανόησης greeklish.info. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Ιστορία (Πάντειο Παν/μιο), Δημοσιογραφία στο Εργαστήρι Δημοσιογραφίας ενώ είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών. Έχει εργαστεί στο Ινστιτούτο Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών και αργότερα στην τηλεόραση (εκπομπή "Πρωταγωνιστές"). Είναι αρχισυντάκτης στο slpress.gr του Σταύρου Λυγερού.
Prev Εμείς οι γυναίκες και εσείς οι άντρες… της Αναστασίας Κορινθίου
Next Ο «Ιπτάμενος Ολλανδός» δεν κάνει αποκλεισμούς, του Βαγγέλη Γεωργίου