1η Αρχιτεκτονική έκθεση Δωδεκανήσου: Σκέψεις και έργα αρχιτεκτόνων, της Μαριλένας Καραφώτη

Η πόλη αλλάζει για να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες. Εφευρίσκει νέους τρόπους για να ασχοληθούμε μαζί της. Δημιουργεί τάσεις Αρχιτεκτονικής που αντιστοιχούν στις ανάγκες της εποχής, αποκαλύπτοντας θησαυρούς και αναδεικνύοντας νέα ταλέντα στην επιστήμη της.

Αυτή ήταν η αρχική ιδέα των δημιουργών της 1ης Αρχιτεκτονικής έκθεσης Δωδεκανήσου που θα λάβει χώρα στην πόλη της Ρόδου, από 4 έως 11 Οκτώβριου. Στον προμαχώνα του Carretto στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, ο ΣΑΔ (Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου), σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, θα επιχειρήσει για πρώτη φορά να παρουσιάσει στο ευρύ κοινό, σκέψεις και έργο αρχιτεκτόνων από τη Δωδεκάνησο, με την υποστήριξη του Δήμου Ρόδου, της 4ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου. Ο κεντρικός στόχος είναι η συγκέντρωση ενός αντιπροσωπευτικού δείγματος της αρχιτεκτονικής πραγματικότητας στη Δωδεκάνησο, την ανάδειξη νέων δημιουργών και την ουσιαστική γνωριμία του κοινού με την αρχιτεκτονική.

Πιο συγκεκριμένα για την έκθεση, ο επιμελητής Παντελής Καμπουρόπουλος αναφέρει : “Αυτήν ακριβώς την εποχή, του πολιτικού εκμηδενισμού και της οικονομικής κρίσης, η συλλογική δουλειά και η προώθηση και προβολή του πολιτισμού μας είναι πιο απαραίτητη από ποτέ.
Με αυτήν την έκθεση και παρ’ όλες τις ελλείψεις και τα λάθη που κάναμε όλους αυτούς τους μήνες της οργάνωσης της εκδήλωσης αυτής, ευελπιστώ σε δύο πράγματα. Το πρώτο, να δούμε εμείς οι αρχιτέκτονες, την αρχιτεκτονική απ’ έξω. Να καταλάβουμε μέσω της δουλειάς των συναδέλφων μας, σαν εξωτερικοί παρατηρητές, λάθη και επιτυχίες και να γίνουμε τελικά καλύτεροι, όχι μόνο για εμάς αλλά και για την κοινωνία στην οποία επεμβαίνουμε και την οποία δημιουργούμε. Και δεύτερο, να έρθουμε πιο κοντά στους ανθρώπους που μας παρατηρούν. Γι’ αυτούς δημιουργούμε και απ’ αυτούς πρέπει και να μάθουμε.”

Στα πλαίσια της έκθεσης, τις απογευματινές ώρες, θα γίνονται διαλέξεις από αρχιτέκτονες οι οποίοι θα παρουσιάσουν το ερευνητικό τους έργο και κάποιες μελέτες δημόσιου ενδιαφέροντος.

Οργάνωση | Μαρία Ιωάννου, Παντελής Καμπουρόπουλος, Μιχάλης Σοφός
επιμέλεια | Παντελής Καμπουρόπουλος

Την επιλογή των έργων έκαναν οι: Μυρτώ Δεσποτίδη (αρχιτέκτων μηχανικός – πρόεδρος ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ), Τάσης Παπαϊωάννου (αρχιτέκτων μηχανικός – καθηγητής στο ΕΜΠ), Νίκος Σμυρλής (αρχιτέκτων μηχανικός – καθηγητής στο Π. Πατρών), Γιώργος Καρυδάκης (αρχιτέκτων μηχανικός προϊστάμενος της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων), Claudio Conenna (αρχιτέκτων μηχανικός – καθηγητής στο ΑΠΘ).

Στη φωτογραφία του εξωφύλλου: «Η Αρχιτεκτονική, η Γλυπτική και η Ζωγραφική», αλληγορικό έργο του Πομπέο Μπατόνι.

Published by

Μαριλένα Καραφώτη

Γεννήθηκε στην Μυτιλήνη το 1988. Φοίτησε στο 3ο Ενιαίο Λύκειο Μυτιλήνης (2006), Λέσβος. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών, Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών (Κατεύθυνση Γλωσσολογίας) όπου αποφοίτησε το 2011. Συμμετείχε στο Πρόγραμμα Erasmus University of Konstanz, Department of linguistics, KONSTANZ – ΓΕΡΜΑΝΙΑ μέχρι το Μάρτιο του 2010. Γνωρίζει Αγγλικά,Γερμανικά και Τούρκικα
Prev Μπλογκάρω με φθινοπωρινό γλυκάκι, της Εμμανουέλας Κόκκαλη
Next Νύχτες πρεμιέρας, της Χριστίνας Καλογεροπούλου