Όταν λεφτά δεν υπάρχουν, ευτυχώς υπάρχει η μητέρα φύση, της Κικής Τσακίρη

Ας θυμηθούμε μερικές παλιές χρήσιμες συνταγές για όλες τις χρήσεις, ειδικά τώρα που τα ταμεία δεν πληρώνουν, και λεφτά δεν υπάρχουν, θα μας φανούν χρήσιμες. Γιατροσόφια φάρμακα της μητέρας φύσης που μας βοηθούν πρακτικά και μπορούν να αντικαταστήσουν άνετα, τα συνηθισμενά φάρμακα.

Πολλά τα εφαρμόζω από παιδί. Το κοπανισμένο κρεμμύδι πάνω στον πρησμένο μου αστράγαλο, ήταν το φάρμακο της μάνας μου. Με έλουζε με βρασμένη δάφνη, έλαμπαν τα μαλλιά με χαμομήλι, κι άλλα πολλά. Εξάλλου όλα τα φυτά και βότανα υπάρχουν ακόμα στην ελληνική ύπαιθρο, αντίθετα η πλειονότητα των ειδών που έχουν στα φαρμακεία, είναι από ξένες πολυεθνικές. Μπορούμε να τις αποφύγουμε λοιπόν δημιουργώντας τα δικά μας φάρμακα και καλλυντικά.

Για τον πυρετό λοιπόν, βράζουμε ρίγανη και κανέλα και φτιάχνουμε το τέλειο αντιπυρετικό.
Ενόψει και του καλοκαιριού για κορμί χωρίς κυτταρίτιδα, το κατακάθι του ελληνικού καφέ το χρησιμοποιούμε για peeling στο σώμα.
Ένα κομματάκι μαύρη σοκολάτα «ζωντανεύει»την διαύγεια μας.
Για τον πόνο του αυτιού μερικές σταγόνες κρεμμύδι και ακούμε τα πάντα.
Πιτυρίδα τέλος με λούσιμο από αφέψημα δεντρολίβανου.
Για να μην γυρίζουν όλα από την ζαλάδα, χυμό λεμονιού με λίγη σόδα.
Μάσκα ντομάτας για πρόσωπο χωρίς σπυράκια.
Βράστε μαρούλι και κάντε με αυτό πλύσεις στα μάτια για να πάψουν να είναι πρησμένα… από οτιδήποτε.

Άπειρα τα «γιατροσόφια» με υλικά από τη φύση που τα περισσότερα τα έχουμε στο σπίτι μας ή αν όχι τα βρίσκουμε εύκολα παντού, και ευκαιρία να μάθουμε να τα χρησιμοποιούμε αντί άλλων φαρμάκων στην καθημερινότητα μας.

Published by

Κική Τσακίρη

Σπούδασα στο Πανεπιστήμιο Φρανκφούρτης, Τμήμα Οικονομικών Πολιτικών Επιστημών – Διπλωματούχος Οικονομολόγος. Εργάστηκα στην Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Δ/νση Περιβάλλοντος. Σήμερα ζω τελείως ανάπηρη, με τραχειοτομή διασωληνωμένη, επικοινωνώ γράφοντας με τα μάτια μέσω ενός μηχανήματος που αγόρασα με λεφτά φίλων και συναδέλφων. Η ευημερία των ανθρώπων όταν προϋποθέτει την ανθρώπινη εξαθλίωση – να το πω λαικά, μόλις έμαθα τον γάιδαρο μου να μην τρώει αυτός ψόφησε – οδηγεί στην απόλυτη φτώχεια και ξεφτιλίζει τον άνθρωπο.
Prev Δημιουργικότητα στις επιχειρήσεις, μέσω του εθελοντισμού
Next «Αιματολογικές» ερμηνείες της ελληνικότητας, της Μαρίας Τσόγκα