Όσκαρ (α)Πιστόριους, του Κωστή Α. Μακρή

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 σύνδεσες θριαμβευτικά τα άτομα με αναπηρία και τους αρτιμελείς. Έγινες πρότυπο για τους πρώτους και αντικείμενο θαυμασμού (μπορεί και ζήλειας) για τους δεύτερους.

Και τώρα; Το είδωλό σου γκρεμίζεται με πάταγο. Χειρότερο κι από κροκοδείλου το αμφίστομο δάγκωμα της δόξας. Χειρότερο κι από του Οδυσσέα το παλούκι τής φήμης που θα σε τυφλώσει. Δεν έμαθες τι σημαίνει Πολύφημος… Κακό του κεφαλιού σου.
Και μέσα στη σκόνη που σηκώνεται, θολώνουν όλα. Τα ολυμπιακά μετάλλια. Ο θαυμασμός. Η κρίση μας για σένα.

«Ε, όχι, κύριε Πιστόριους! Δεν δικαιούσαι να μας καταστρέφεις το ίματζ, την πλαστική γκλαμουριά!».
Μην προσπαθείς να μιλήσεις. Είναι μάταιο. Η ετυμηγορία του κοινού είναι αμείλικτη.
Αλήθεια; Ποιός είχε πει «κάτσε κάτω, κουλοχέρη» και σε ποιόν;
Κάτι ανάλογο και με σένα, (α)Πιστόριους.
Κάτσε κάτω, Όσκαρ! Δεν είσαι πια ίνδαλμα. Δεν δικαιούσαι «δια να ομιλείς».

Ένα ανθρωπάριο είσαι, χειρότερο κι απ’ αυτούς που σε χειροκροτούσαν, σε θαύμαζαν, σε τηλέβλεπαν σε όλα τα σημεία του πλανήτη. Πιο άχρηστος απ’ τους κοιλαράδες τηλεθεατές με το κουτί της μπίρας. Πιο ασήμαντος κι από τις τηλεθεάτριες που σιδερώνουν πουκάμισα με γαριασμένους γιακάδες. Απλά, έχεις λάμες αντί για πόδια. Ε, και; Δεν μας νοιάζει τόσο που σκότωσες την όμορφη σύντροφό σου. Δεν μας νοιάζει που είπες ―ίσως― ψέματα ότι πυροβόλησες κάτι που πέρασες για διαρρήκτη.
Μας πειράζει που μας χάλασες τη σούπα της τηλεθέασης. Που μέσα στον όμορφο και με πνεύμα αθάνατο αγνού πατέρα παίγνιον των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, εσύ, ο Όσκαρ (α)Πιστόριους, απίστησες στην υπόσχεση που δεν μας έδωσες ποτέ: ότι θα είσαι το ίνδαλμά μας στο διηνεκές. Να βλέπουμε τις λάμες σου και να μας πιάνουν ρίγη συγκίνησης και τρεμούλες περηφάνιας, κάτι σαν Ολυμπιακή ελονοσία. Εσύ, το παραβάν της κακομεταχείρισης των αναπήρων του κόσμου. Εσύ, το άλλοθι των υποκριτών της κρατικής απονιάς. Εσύ, το αγλάισμα της σύγχρονης χρυσοπληρωμένης ορθοπεδικής. Ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στους αρτιμελείς και στους ανάπηρους. Αυτός που καμιά αναπηρία δεν τον εμποδίζει να είναι Ολυμπιονίκης.

Μας ρήμαξες το θέαμα. Εδώ σκεφτόμαστε να καταργήσουμε την πάλη επειδή δεν έχει τηλεθεατές. Κι ας λέει ο ύμνος για πάλεμα, τρέξιμο και λιθάρι. Δεν έχει τηλεθέαση; Δεν υπάρχει! Με την έννοια του ανύπαρκτου κι όχι με τη σύγχρονη έννοια του «δεν υπάρχει», τη συνώνυμη του «κουλ», του «γαμάτου», του «ε, ρε, μαγκιά!»

«Κάτθανε, Πιστόριους! Ουκ εις Όλυμπον αναβήση!».

Ναι! Να χαθείς! Αφού δεν θέλησες να το κάνεις όταν ήσουνα στον κολοφώνα της δόξας σου. Ποτέ πια… Ποτέ πια δεν θα είσαι αυτό που υπήρξες για λίγα χρόνια. Μας ξεγέλασες όλους. Μας είπες ψέματα για την αναπηρία σου. Όντως δεν είσαι ανήμπορος. Μια χαρά ικανός είσαι για όλα. Ακόμα και για το έγκλημα.

Ακόμα και τώρα, που τίποτα δεν έχει αποδειχθεί τελεσίδικα, εγώ, ο θεατής της αρένας, σε έχω καταδικάσει αμετάκλητα.
Θα δεις τον αντίχειρά μου να δείχνει προς τα κάτω. Θέλω αίμα στην αρένα. Κάτθανε, (α)Πιστόριους! Όχι τόσο γιατί εγκλημάτησες αλλά γιατί γκρέμισες τον παγκόσμιο τηλεοπτικό μύθο μου. Τον μύθο του «καλού κ’ αγαθού» Ολυμπιονίκη.
Πώς θα χάφτω αμάσητα τα προϊόντα που διαφήμιζες εσύ και οι αγαθοί σου συνάδελφοι; Πώς θα καταναλώνω τα παπούτσια, τις κάλτσες, τα ρολόγια, τα σώβρακα, τις κάμερες που στολίζονται με τα μετάλλιά σου;

Και έτσι, τώρα αλλάζουν όλα.

Πάλι θέαμα θα γίνεις, αλλά η δόξα θα είναι όλη δική μου. Εγώ θα σε εξοντώνω, καθώς θα ψιθυρίζω χαιρέκακα στις παρέες μου «καλό καθίκι ήταν τελικά κι αυτός», καθώς θα ουρλιάζω να σε κρεμάσουν, να σε γδάρουν, να πετάξουν τις λάμες σου στην ανακύκλωση, να σε δω να σέρνεσαι πιο χαμηλά από μένα που δεν αξιώθηκα ―κι ας έχω δυο ολόγερα πόδια― ούτε τη δόξα σου ούτε την ομορφιά του θύματός (;) σου. Ναι, θέλω να σε καταστρέψω, να σε διαγράψω από την ιστορία μου, να σε κάνω ντιλίτ. Όχι τόσο για τον φόνο (αν και όταν αποδειχθεί η ενοχή σου). Αλλά γιατί φάνηκες άπιστος.

Άπιστος απέναντι σε μένα, τον παγκόσμιο τηλεθεατή και τελικό κριτή σου.

19 Φεβρουαρίου 2013

Published by

Prev H 20η μου Φεβρουαρίου, της Τζίνας Δαβιλά
Next Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου στο Νεστορίδειο Μέλαθρο Ρόδου

One Comment

Leave a comment

Για προστασία της εργασίας μας, έχουμε απενεργοποιήση το δεξί κλικ! Αν επιθυμείτε να μοιραστείτε το περιεχόμενό μας, χρησιμοποιείστε τα κουμπιά κοινοποίησης.