Όποιος –φοιτητής και μη- δεν ξέρει την AIESEC, καιρός είναι να τη μάθει! της Χριστίνας Καλογεροπούλου

Roll_call_at_AIESEC_France's_Spark_2013

Ξέρετε, άραγε, όλοι ποια είναι η AIESEC; Ξέρετε πως είναι το μεγαλύτερο παγκόσμιο δίκτυο νέων που επηρεάζει θετικά τον κόσμο μέσα από την ενδυνάμωση των προσωπικών χαρακτηριστικών των συμμετεχόντων της; Ο μεγαλύτερος μη κυβερνητικός οργανισμός στον κόσμο, με χιλιάδες φοιτητές ως μέλη από πάνω από 124 χώρες; Εάν όχι, τότε ευτυχώς διαβάζετε αυτές τις σειρές!

Προλαβαίνετε ακόμη να συμμετάσχετε κι εσείς στα προγράμματά της κερδίζοντας αναρίθμητες εμπειρίες και δημιουργώντας βαθιές σχέσεις με ανθρώπους άλλων λαών.
Η AIESEC διοικείται από φοιτητές και απευθύνεται σε φοιτητές. Σε αυτή μπορούν να συμμετέχουν όσοι θέλουν, αρκεί να πληρούν δύο κριτήρια: να είναι κάτω από τα 30 τους χρόνια και να έχουν περάσει μέχρι 2 χρόνια από τότε που πήραν το πτυχίο τους.

Το όραμα όλων των προγραμμάτων της συμπυκνώνεται σε έναν στόχο, την παγκόσμια ειρήνη. Δεν είναι όραμα μερικών αιθεροβαμόνων νέων, αλλά μια γενικότερη προσπάθεια για κινητοποίηση. Ο οργανισμός υπάρχει στην Ελλάδα εδώ και 57 χρόνια περίπου, αφού είχε ιδρυθεί μετά τον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο, μια περίοδο που καθετί φιλειρηνικό αποτελούσε μεγάλη ανάγκη. Σήμερα, στο πλαίσιο της ευημερίας και της επικοινωνίας ανάμεσα στους λαούς, η AIESEC βρίσκεται πάλι στο προσκήνιο στοχεύοντας στην ενδυνάμωση των σχέσεων των ανθρώπων πέρα από χωρικά σύνορα και άλλα όρια. Μέσα από τα προγράμματα που «τρέχουν», έχει ως στόχο την ενδυνάμωση των χαρακτηριστικών των νέων, στοχεύοντας ιδιαιτέρως στη δημιουργία μιας διεθνούς πλατφόρμας φοιτητών.

website-cover

Τώρα, όσον αφορά συγκεκριμένα στα φοιτητικά προγράμματα:

Είναι 3 το ACT, το explore και το Global Talent. Το explore και το Global Talent προσφέρουν εμπειρίες στο εξωτερικό. Το explore διαρκεί 6-8 εβδομάδες και είναι το πρόγραμμα κοινωνικής δράσης του οργανισμού, το οποίο σκοπό έχει να δώσει την ευκαιρία σε φοιτητές να αναπτύξουν τις ικανότητες και τα προσωπικά τους χαρακτηριστικά, βιώνοντας μια πρακτική εμπειρία στο εξωτερικό και αποσκοπεί σε ένα θετικό κοινωνικό αντίκτυπο μέσω της δράσης του. Χωρίζεται στα explore education, explore entrepreneurship και explore world issues  aiesec.gr/explore

Το Global Talent, είναι πρόγραμμα διεθνούς πρακτικής άσκησης που διαρκεί το λιγότερο ένα εξάμηνο και χωρίζεται στο eduTalent, που αφορά σε πρακτική σε θέσεις εκπαίδευσης, και στο iTalent, που σχετίζεται με τομείς πληροφορικής. aiesec.gr/global-talent

Όσον αφορά στο ACT, σχετίζεται περισσότερο με την εγχώρια δράση των φοιτητών σε ομάδες που έχουν σκοπό την ανάπτυξη και τη λειτουργία του οργανισμού. Στην ουσία οι φοιτητές διαχειρίζονται τα δύο προηγούμενα προγράμματα και ταυτόχρονα καλλιεργούν και τις προσωπικές τους δεξιότητες aiesec.gr/act
Αλλά στην AIESEC μπορεί να συμβάλλει με διαφορετικό τρόπο και ο καθένας από εμάς!

Σχολεία, κατασκηνώσεις, Μη Κυβερνητικοί Οργανισμοί μπορούν να αποτελέσουν συνεργάτες του Οργανισμού για το πρόγραμμα κοινωνικής δράσης. Με πιο απλά λόγια, όπως οι φοιτητές της Ελλάδας μπορούν να ζήσουν μια εμπειρία στο εξωτερικό, έτσι και φοιτητές άλλων χωρών μπορούν να αποκομίσουν τα ίδια οφέλη από μια ανάλογη εμπειρία στη χώρα μας.

Αλλά και οι εγχώριες επιχειρήσεις μπορούν εξίσου να προσφέρουν πολλά! Είτε θέσεις πρακτικής άσκησης για φοιτητές του εξωτερικού, είτε χορηγίες και περαιτέρω συνεργασία με τον Οργανισμό.

Πώς μπορεί κάποιος να επικοινωνήσει με την AIESEC.

Αναλόγως σε ποιο Πανεπιστήμιο υπάγεται κάθε φοιτητής μπορεί να απευθυνθεί στην τοπική ομάδα της AIESEC.

Γενικές πληροφορίες μπορεί κανείς να βρει στο site της AIESEC και συμπληρώνοντας την αίτηση για όποιο πρόγραμμα επιθυμεί, η αντίστοιχη ομάδα επικοινωνεί μαζί του.

Το ίδιο ισχύει και για τα σχολεία, τις κατασκηνώσεις, τους ΜΚΟ, τις επιχειρήσεις ή τους χορηγούς που ενδιαφέρονται να συμβάλλουν στο έργο.

Γενικότερα, η AIESEC, αν και μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένας πολυσήμαντος οργανισμός, δεν είναι ευρέως γνωστή στο ευρύ κοινό ή ακόμη και στους φοιτητές. Αν και πάμπολλα προγράμματά της υλοποιούνται από μήνα σε μήνα, η κοινοποίηση του έργου της φαίνεται να μην φτάνει στα μάτια και τα αυτιά όλων. Παρόλα αυτά, δεν παρέχει μόνο πρακτικά οφέλη σε όποιον την γνωρίσει, αλλά εν τέλει αυτό που ο κάθε συμμετέχων κερδίζει, είναι μια εμπειρία άνευ προηγουμένου!

Μην χάσετε την ευκαιρία… Διαδώστε το!

Published by

Χριστίνα Καλογεροπούλου

Γεννήθηκε ένα ανοιξιάτικο πρωινό του Μαΐου. Ήταν 5 χρόνια πριν τη νέα χιλιετία. Αποφοίτησε από την Ελληνογερμανική Αγωγή και προσώρας φοιτά –προσπαθεί τουλάχιστον- στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, στο τμήμα Φιλοσοφίας , Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας. Μιλάει στα Αγγλικά, στα Γερμανικά και στα Γαλλικά. Λατρεύει τη λογοτεχνία, τον κινηματογράφο, τα ταξίδια και το κόκκινο κρασί. Τα υπόλοιπα, μέσα από την πένα της.
Prev Κλείνοντας online κρατήσεις... υπάρχει ρίσκο;
Next Η ομάδα BABUSHKA στην παράσταση «ΣΩΠΑ»