Χριστουγεννιάτικες Υπουργικές Αναθυμιάσεις, του Παναγιώτη Σκευοφύλακα

human-rights-day-10thdecember_101212

Αυτή την περίοδο η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του ανθρώπου «τρέχει» μία καμπάνια που αφορά στην όλο και αυξανόμενη αδυναμία των πολιτών να έχουν πρόσβαση σε ικανοποιητικά αποδοτική και λειτουργικά ασφαλή θέρμανση.

Τόσο η παρατεταμένη οικονομική κρίση που έχει μειώσει δραματικά το διαθέσιμο εισόδημα όσο και η δυσβάσταχτη φορολογική επιβάρυνση του πετρελαίου έχουν οδηγήσει εξαιρετικά μεγάλα τμήματα του πληθυσμού στη στέρηση ενός βασικού αγαθού, εκείνου της θέρμανσης, το οποίο εδώ και δεκαετίες θεωρούταν ανεπίστρεπτα κατοχυρωμένο. Προσπαθώντας να κινητοποιήσει άπαντες, η εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης καταλήγει «Δεν μπορείς να κοιμάσαι ήσυχος όταν οι άλλοι κοιμούνται δίπλα σ’ ένα μαγκάλι», παραπέμποντας, κάτι που αργότερα κάνει κι ονομαστικά, στη μικρή Σάρα Πλέτσας, το κορίτσι που έχασε τη ζωή του, ακριβώς επειδή δεν μπορούσε ν’ απολαμβάνει το ελάχιστο, δηλαδή ένα ζεστό σπίτι μέσα στην «καρδιά» του χειμώνα.

Μέσα στην εβδομάδα, ο υπουργός Οικονομικών, κατόπιν σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε από τους συναρμόδιους πολιτικούς κυβερνητικούς φορείς με αφορμή την υπερσυγκέντρωση αιθαλομίχλης -ειρήσθω εν παρόδω φαινομένου που έχει παρουσιαστεί εξαιτίας της ίδιας αιτίας που οδήγησε στο παραπάνω τραγικό γεγονός, δηλαδή της έλλειψης ιδιωτικών πόρων ώστε η οικιακή θέρμανση να επιτυγχάνεται μέσω του πλέον διαδεδομένου και ασφαλούς μέχρι σήμερα τρόπου- δήλωσε στο πλαίσιο σχετικής συνέντευξης Τύπου ότι η ελάφρυνση της φορολογίας που βαραίνει το πετρέλαιο θέρμανσης είναι «εκτός πλάνου». Σύμφωνα με τον Γιάννη Στουρνάρα, δικαιολογητική βάση αυτής της απόφασης είναι η πεποίθηση ότι όποια μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης θα οδηγήσει σε μία οριζόντια επιδότηση, με αποτέλεσμα να επωφεληθούν, εν τέλει, όσοι θα έχουν μεγαλύτερη οικονομική ευχέρεια θέρμανσης για τις πισίνες τους.

Όπως προκύπτει από το συγκλονιστικό ως προς την ουσία του βίντεο της ΕΕΔΑ, στην Ελλάδα της κρίσης τέσσερις στους δέκα διαβιούν κάτω από το όριο της φτώχειας, έξι στους δέκα είναι ενεργειακά φτωχοί, ενώ οκτώ στους δέκα χρησιμοποιούν λιγότερη θέρμανση απ’ όση έχουν ανάγκη. Τέλος, κεντρική θέρμανση… προνόμιο που απολαμβανόταν σχεδόν καθολικά για δεκαετίες, χρησιμοποιούν μόνο οι μισοί απ‘ όσους το έκαναν στο παρελθόν. «Σήμερα η φτώχεια απειλεί τη ζωή και ορισμένες φορές σκοτώνει… μέσα στον ύπνο» αναφέρεται στο πλαίσιο της εκστρατείας αυτής, με σκοπό να καταστεί σαφές, μέσα στην οδυνηρότητά του, το πλαίσιο των συνθηκών μέσα στο οποίο καλούνται να επιβιώσουν συνεχώς περισσότεροι συμπολίτες μας.

Κατά κάποιο περίεργο τρόπο, ο επί της ουσίας υπερυπουργός της Κυβέρνησης, ο άνθρωπος που «κρατά το κλειδί» των οικονομικών αποφάσεων της δεν ενημερώθηκε ποτέ για το βίντεο αυτό ή έστω για τα στοιχεία που αυτό παρουσιάζει. Όπως μάλλον δεν έτυχε ποτέ ν’ ακούσει για το θάνατο ενός 13χρονου παιδιού από αναθυμιάσεις μαγκαλιού, όχι στη μετακατοχική Ελλάδα αλλά σ’ εκείνη του 2013. Η έγνοια του για τους ανίσχυρους είναι τόση που για να μην τους ευνοήσει από κοινού με τους κατόχους πισινών, επιλέγει, αδυνατώντας κατά πως φαίνεται να επινοήσει όποια εναλλακτική, να τους βλέπει (και) να πεθαίνουν από το κρύο.

Εάν τα Χριστούγεννα ιδεοτυπικά, ανάμεσα στους θρησκευτικούς συμβολισμούς τους, αποτελούν κι ένα χαρμόσυνο μήνυμα αισιοδοξίας, τότε φέτος το μήνυμα αυτό σίγουρα δεν εκπέμφθηκε με αφορμή κάτι που πριν από λίγα χρόνια δεν ήταν καν διαπραγματεύσιμο, την πρόσβαση στην οικονομικά προσιτή θέρμανση. Από την άλλη, η αίσθηση του μέτρου και ο σεβασμός, είναι δώρα που ποτέ δε μεταφέρει στο σάκο του ο Άγιος Βασίλης, ακόμα και αν οι παραλήπτες είναι υπουργοί.

Published by

Παναγιώτης Σκευοφύλακας

O Παναγιώτης Σκευοφύλακας σπούδασε πολιτικές επιστήμες κοινωνιολογία και ευρωπαϊκές σπουδές στην Αθήνα καθώς και media & επικοινωνία στο Λονδίνο. Άλλοτε γράφει για βιοπορισμό και άλλοτε από χόμπυ.
Prev Γιορτινές πίτες για κάθε τραπέζι! της Εμμανουέλας Κόκκαλη
Next Αστρολογικές προβλέψεις | 30 Δεκεμβρίου 2013 ως 5 Ιανουαρίου 2014, από τον Πέρρη Κρητικό