Χαρισματικά Παιδιά ανάμεσα μας, της Μαριλένας Καραφώτη

9230157834_aea76f98a1_z

Όταν ακούμε για άτομα με ειδικές ανάγκες, ή για ειδική αγωγή γενικότερα, εκείνα που μας έρχονται στο μυαλό είναι σίγουρα οι μαθησιακές δυσκολίες, οι αναπτυξιακές διαταραχές, οι κινητικές δυσκολίες κ.α. Θα σκεφτόμασταν ποτέ ότι ένα παιδί εξαιρετικά ευφυές, με άλλα λόγια με πολύ υψηλό δείκτη νοημοσύνης, θα μπορούσε ποτέ να ανήκει σε αυτήν την ομάδα; Κι όμως κάτι τέτοιο ισχύει.

Στην Ελλάδα η έννοια της χαρισµατικότητας ήταν µέχρι πρόσφατα σχεδόν άγνωστη, όχι µόνο στο ευρύ κοινό αλλά και στην ακαδημαϊκή κοινότητα. Σύμφωνα με το νόμο 3699/2008, «μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες είναι και οι μαθητές που έχουν μία ή περισσότερες νοητικές ικανότητες ή ταλέντα ανεπτυγμένα σε βαθμό που υπερβαίνει κατά πολύ τα προσδοκώμενα για την ηλικιακή τους ομάδα». Ωστόσο, στο νόμο αυτό δεν γίνεται σαφής λόγος για τις ικανότητες, τον τρόπο αξιολόγησης και τις ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών αυτής της.

Χαρισματικά παιδιά είναι εκείνα που έχουν τη δυνατότητα για ψηλές επιδόσεις σε έναν ή περισσότερους τομείς. Αυτοί οι τομείς αφορούν στη θεωρία του Γκάρντνερ, ο οποίος αναφέρεται σε οκτώ νοημοσύνες, τη λογικομαθηματική, τη λεκτική, τη μουσική, τη χωρική, την κιναισθητική, την ενδοπροσωπική, τη διαπροσωπική και τη φυσιογνωστική νοημοσύνη. Πολλοί γονείς και εκπαιδευτικοί όμως, πιστεύουν πως ένα παιδί είναι χαρισματικό όταν μία δοκιμασία στο σχολείο αποδείξει πως είναι. Η αλήθεια βρίσκεται στο γεγονός πως τα χαρακτηριστικά χαρισματικότητας μπορούν να είναι εμφανή από την παιδική ηλικία, κάποια ακόμα και από τη νεογνική ηλικία.

Συχνά τα χαρισματικά παιδιά εντοπίζονται από σημάδια στη συμπεριφορά που παρατηρούν οι γονείς, οι δάσκαλοι ή οι φίλοι. Μερικά τέτοια σημάδια σύμφωνα με την NAGC μπορεί να είναι τα παρακάτω:

Μπορεί να μάθει γρήγορα, εύκολα και αποτελεσματικά.
Το λεξιλόγιο είναι αρκετά πλούσιο για την ηλικία του.
Βαριέται την απομνημόνευση αλλά έχει ασυνήθιστα ισχυρή μνήμη.
Διαθέτει επαρκή αυτοέλεγχο.
Επιδεικνύει μια σπάνια ικανότητα να εκλογικεύει. κ.α.

Παρ’ όλα αυτά, έρευνες έχουν δείξει ότι έως και 50% των χαρισματικών παιδιών εγκαταλείπουν τις σπουδές τους μέχρι την εφηβεία. Διότι όλα ξεκινούν από την οικογένεια, η οποία πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση, ώστε να εντοπίσει εγκαίρως την ιδιαιτερότητα του παιδιού και να ζητήσει τη βοήθεια των ειδικών. Ακόμη και στην περίπτωση που οι γονείς έχουν τις καλύτερες προθέσεις, είναι το ίδιο το σύστημα και το σχολείο που μπορούν να αφήσουν στην αφάνεια τα χαρισματικά παιδιά. Το χρέος πέφτει φυσικά στους γονείς, που πρέπει να επιτρέψουν στο χαρισµατικό παιδί να ζήσει την παιδική του ηλικία. ∆εν χρειάζεται υπερφόρτωση µε δραστηριότητες, ούτε όµως αδιαφορία. Κάθε παιδί πρέπει να έχει το χρόνο να παίξει και να ανακαλύψει µόνο του τα ενδιαφέροντά του δίχως πίεση και άγχος.

Επίσης, τα χαρισµατικά παιδιά πολύ εύκολα περιθωριοποιούνται από τους συνομήλικούς τους, νιώθουν να µην ανήκουν στην συνομήλικη κοινωνική οµάδα και συχνά επιλέγουν να υποβαθμίζουν δηµόσια τις ικανότητές τους, προκειμένου να γίνουν αποδεκτά από τον περίγυρο. Ευθύνη έχουμε φυσικά και όλοι εμείς, διότι τα ταλαντούχα αυτά παιδιά βρίσκονται ανάμεσα μας, και η δική μας ευαισθητοποίηση στην ύπαρξη τους, στην κατανόηση από μέρους μας των αναγκών τους , στην κάλυψη αυτών των αναγκών και στην αποδοχή τους είναι αυτά που θα δημιουργήσουν ένα καινούργιο πλαίσιο στην μεθοδολογία που η κοινωνία μας πρέπει να υιοθετήσει για να τα βοηθήσει.

Published by

Μαριλένα Καραφώτη

Γεννήθηκε στην Μυτιλήνη το 1988. Φοίτησε στο 3ο Ενιαίο Λύκειο Μυτιλήνης (2006), Λέσβος. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών, Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών (Κατεύθυνση Γλωσσολογίας) όπου αποφοίτησε το 2011. Συμμετείχε στο Πρόγραμμα Erasmus University of Konstanz, Department of linguistics, KONSTANZ – ΓΕΡΜΑΝΙΑ μέχρι το Μάρτιο του 2010. Γνωρίζει Αγγλικά,Γερμανικά και Τούρκικα
Prev Ούτε η Υγεία προσφέρεται για πολιτική σύγκρουση; του Παναγιώτη Σκευοφύλακα
Next Μαθήματα λογιστικής και διαπραγμάτευσης, του Μιχάλη Παπαμιχαήλ