Χάρτης αισιοδοξίας Week #5: εσωτερικότητα & άνθιση, της Άννας Σαρούκου

Επιτέλους Δευτέρα και μάλιστα πρώτη Δευτέρα του Μαρτίου! Ας ελπίσουμε ότι όλοι φοράτε το καθιερωμένο εθιμοτυπικό βραχιολάκι του πρώτου μήνα της άνοιξης και είστε έτοιμοι να απολαύσετε την υπέροχη άνθιση της φύσης που έχει ήδη ξεκινήσει. Νέα εβδομάδα ανοίγει τα φτερά της με νέες προοπτικές, την ίδια ακριβώς στιγμή που κι εμείς ετοιμαζόμαστε να ορίσουμε την πορεία που θέλουμε να διανύσουμε για τις υπόλοιπες εφτά ημέρες.

sol yoga

Είναι γεγονός πως ο χρόνος κυλάει με μεγάλη ταχύτητα και ίσως μας δυσκολεύει από το να εστιάσουμε και να οργανωθούμε απέναντι στην φρενήρη ροή της καθημερινότητας. Ήρθε, λοιπόν, η στιγμή να κάνουμε μία παύση απέναντι σε ότι και αν συμβαίνει και να αφιερώσουμε λίγο χρόνο στην προσωπική μας δημιουργική ενατένιση προτού κάνουμε το restart αυτής της εβδομάδας. Ένα από τα βασικά βήματα (και) της Forrest yoga είναι η συνειδητή αναπνοή – active breath και πιο συγκεκριμένα η τεχνοτροπία ujjayi, η λεγόμενη ανάσα ωκεανού. Ένα από τα οφέλη που μπορεί να μας προσφέρει αυτή η αναπνευστική τεχνική είναι η γείωση και ταυτόχρονα η συνειδητή ενεργοποίηση ολόκληρης της ύπαρξης μας. Συντελεί δηλαδή στο να αφουγκραστούμε και να εναρμονίσουμε με ηρεμία του νου, την αναπνοή και την κίνηση. Ακριβώς ότι χρειαζόμαστε για να κλείσουμε για λίγο τα βλέφαρα μας, να αποκοπούμε από τον απόηχο της ημέρας και να εστιάσουμε σε εμάς τους ίδιους. Μοιάζει σαν ένα μικρό ταξίδι μέσα στους κυματισμούς των σκέψεων και των όποιων διαθέσεων.

Απολαμβάνουμε λίγα λεπτά πλήρους σύνδεσης – deep connection-, γιατί άλλωστε αυτό που έχει τον σημαντικότερο ίσως ρόλο στην πρακτική της yoga είναι η σύνδεση. Σύνδεση ενέργειας, συναισθημάτων, αναπνοής, συνείδησης, πλήρους αγάπης για εμάς του ίδιους και για την υπόλοιπη πλάση. Η yoga είναι ένα βίωμα που μας ακολουθεί πάνω και κάτω από το yoga mat, φτάνει να δώσουμε στον εαυτό μας τον απαιτούμενο χρόνο να συνειδητοποιήσει όλα αυτά τα υπέροχα οφέλη που απολαμβάνει ολοκληρώνοντας ένα yoga session.

Αυτό που ακολουθεί το ταξίδι της εσωτερικότητας είναι η άνθιση των όσων δουλέψαμε, των όσων προσπαθήσαμε και επιδιώξαμε να μετατρέψουμε σε κάτι ουσιώδες και δημιουργικό. Όπως κάθε τι, έτσι και ο ίδιος μας ο εαυτός χρειάζεται φροντίδα και κάποιες φορές ακόμα και λίγο χρόνο παραπάνω για την υλοποίηση -ή για να είμαστε στο ανοιξιάτικο mood- για την άνθιση ορισμένων πραγμάτων. Εάν έχουμε κατορθώσει να βιώσουμε την ταύτιση της ίδιας μας της υπόστασης ξέρουμε εκ των προτέρων πως δεν χρειάζεται καμία καμία υπερβολική προσπάθεια. Εάν χρειαζόμαστε περισσότερο διάστημα ή γιατί όχι και κάποια διαλείμματα για να επανέλθουμε εισπνέουμε βαθειά, εντοπίζουμε την κατάδική μας ανάσα ωκεανού και αφηνόμαστε στην ομορφιά των παύσεων. Κάποιες φορές το καλύτερο είναι να αποφεύγουμε τις βιαστικές κινήσεις και να παίρνουμε τη ροή των πραγμάτων έτσι όπως έρχονται τη δεδομένη στιγμή. Φυσικά μπορεί να υπάρχουν deadlines και πιέσεις από εξωτερικούς παράγοντες, αλλά παρ’ όλα αυτά επιδιώκουμε να δίνουμε εμείς τον ρυθμό… no matter what!

Και όπως έχουμε ξαναπεί (και το έχει τραγουδήσει ακόμα καλύτερα ο Tom Waits) you can never hold back spring… Ότι κι αν συμβεί η άνοιξη είναι εδώ και οι αμυγδαλιές γεμίζουν χρώμα στους δρόμους. Απολαύστε αυτήν την υπέροχη έκρηξη της φύσης και βρείτε τη δική σας κατάλληλη στιγμή για να ανθίσετε σκορπίζοντας χρώμα και χαμόγελα.

Week number #5: εσωτερικότητα και άνθιση… Let’ s bloom all together yoginis ~ Namaste

Published by

'Αννα Σαρούκου

H Άννα Σαρούκου γεννήθηκε το 1990 και από πολύ μικρή ηλικία ασχολήθηκε με τον κλασικό αθλητισμό και τις παραστατικές τέχνες. Τα τελευταία χρόνια ασκείτε συστηματικά στη yoga, ενώ τον Φλεβάρη του 2015 ολοκλήρωσε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Δασκάλων Hatha Yoga RYT 200 (Yoga Alliance) και τον Ιούνιο του 2016 πιστοποιήθηκε ως kids yoga instructor (Flower Kids Yoga - module I). Μέσω της ενασχόλησής της με τη yoga ανακάλυψε πως οι προηγούμενες σπουδές της πάνω στις κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες μπορούν να συνδυαστούν σε πλήρη αρμονία με την αγάπη, τη μαθητεία και τη διδασκαλία της yoga. Συνεργαζόμενη κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι ετών με εταιρίες και ανεξάρτητους οργανισμούς εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά θεωρεί ότι η πηγή της έμπνευσης και της δημιουργικότητας τόσο σε ένα πλήρες μάθημα yoga, όσο και σε απλές καθημερινές ενασχολήσεις προκύπτει από απλά βλέμματα και ειλικρινή χαμόγελα. Παρακολουθεί όσο συχνότερα μπορεί workshops, μαθήματα και σεμινάρια γύρω από την πρακτική και τη διδασκαλία της yoga, ενώ αναζητά διαρκώς νέες γνώσεις και εμπειρίες γύρω από αυτό το μονοπάτι. Έχει σπουδάσει Επικοινωνία, Μέσα & Πολιτισμό στο Πάντειο Παν/μιο, έχει παρακολουθήσει συνέδρια που αφορούν στην εξέλιξη των τεχνών μέσα από τη σύγχρονη εποχή και τα νέα μέσα, ενώ έχει εργαστεί στο ραδιόφωνο και τον ηλεκτρονικό τύπο. Στις κύριες ενασχολήσεις της συνυπάρχουν οι αγάπες για τις πολυπολιτισμικές κουλτούρες, η διαρκώς μετακινούμενη κοινωνία και ο τρόπος που εν τέλει όλα αυτά εκφράζονται και αποτυπώνονται επάνω στο κάθε σώμα… Εκεί εισέρχεται και η yoga ολοκληρώνοντας αυτό το συνεχές ταξίδι…
Prev Χάρτης αισιοδοξίας Week #4: Letting go... σταθερότητα & γαλήνη, της Άννας Σαρούκου
Next Το προφίλ της εβδομάδας 6 έως 12 Μαρτίου 2017, από τον Πέρρη Κρητικό