Φτιάχνοντας ένα πάζλ, της Φλώρας Χατζημανώλη

Τι κοινό έχει η ανάπτυξη μας με τη συναρμολόγηση ενός παζλ; Εκ πρώτης όψης καμία…Όμως, αν το σκεφτώ λιγάκι καλύτερα, καταλήγω στο συμπέρασμα πως «Από πολλές απόψεις είμαστε ένα παζλ»…

flust.gr

Είμαστε κομμάτια διαφορετικά και διάσπαρτα, τα οποία καλούμαστε να συνδυάσουμε “σωστά” ώστε να βγει ένα πετυχημένο “όλον”, μια ξεκάθαρη εικόνα. Και βέβαια, διαφέρουμε μεταξύ μας. Ενίοτε μας λείπουν και μερικά κομμάτια, τα οποία ψάχνουμε να βρούμε, ενίοτε τα ήδη υπάρχοντα κομμάτια μας μπερδεύονται και χωρίζουν και πρέπει να τα ενώσουμε ξανά…

Ποια είναι τώρα αυτά τα κομμάτια σε μας;

Όλοι δεν είμαστε ένα πρόσωπο. Πέρα από τα αντιθετικά στοιχεία που περιέχουμε- τα “θετικά” και τα “αρνητικά”- έχουμε τουλάχιστον τρεις διαφορετικές “υποστάσεις”. Κρύβουμε ένα παιδί: ένα παιδί που ενώ τις περισσότερες φορές είναι πληγωμένο και θυμωμένο, κουβαλώντας ένα φορτίο πόνου και αναμνήσεων, ξέρει να παίζει, να γελάει και να εξερευνά τον κόσμο.

Κουβαλάμε μέσα μας έναν γονέα: έναν γονέα που ξέρει από κανόνες, κώδικες συμπεριφοράς, από απαιτήσεις και προσδοκίες, λογική και κάποτε αγάπη. Αποτελεί όσα διαδαχθήκαμε, υιοθετήσαμε, εσωτερικεύσαμε από τους γονείς μας και τους “σημαντικούς άλλους”, στη διάρκεια των παιδικών μας χρόνων.

Τέλος, όλοι έχουμε μέσα μας έναν σοφό: έναν υγιή ενήλικα που ξέρει πώς να αποφασίζει, πώς να διαχειρίζεται τις καταστάσεις, πώς να προφυλάσσεται και να προφυλάσσει το μικρό παιδί και πώς να οριοθετεί και να συμμαχεί με τον γονέα. Αυτές οι τρεις “υποστάσεις” χρειάζεται να ενωθούν, με τον τρόπο που θα ενώναμε τα κομμάτια ενός παζλ: με προσοχή και μαεστρία.

Υπάρχουν κι άλλα κομμάτια που πρέπει να ενώσουμε…

Σου ζητάω να σκεφτείς ένα κύκλωμα με 4 ασφάλειες, στο οποίο μόλις πέσει η μία τάση, μπλοκάρει όλο το κύκλωμα και παύει να τροφοδοτείται το ρεύμα. Ποιες είναι αυτές οι ασφάλειες; Οι σκέψεις μας, τα συναισθήματα μας, τα σωματικά μας σημεία και η συμπεριφορά μας. Όταν οι σκέψεις μας δεν είναι “υποστηρικτικές” της συμπεριφοράς μας και της κατάστασης που βιώνουμε ή όταν χρωματίζουν αρνητικά το παρόν και το μέλλον μας, τότε και τα συναισθήματα μας χάνουν με την σειρά τους το απαλό και ήρεμο χρώμα τους, το σώμα μας νιώθει ταραχή και τελικά η συμπεριφορά μας γίνεται μια κινούμενη άμμος, πάνω στην οποία όσο και να κινούμαστε, κινδυνεύουμε…

Έχουμε κι άλλα κομμάτια…

Η ψυχαναλυτική θεωρία υποστηρίζει πως η ψυχική μας λειτουργία αποτελείται από τρία κομμάτια: το συνειδητό κομμάτι, το προσυνειδητό και το ασυνείδητο. Το τελευταίο είναι στο μεγαλύτερο μέρος του ανεξερεύνητο: περιέχει υλικό που έχουμε απωθήσει, καθώς θεωρήθηκε μη αποδεχτό (π.χ φαντασιώσεις, επιθυμίες, επιθετικά ένστικτα). Αντίθετα, το συνειδητό κομμάτι περιέχει κάθε ψυχικό στοιχείο που βρίσκεται στην επίγνωση μας: συνειδητές σκέψεις και συναισθήματα, αισθητηριακές αντιλήψεις κτλ. Τέλος, το προσυνειδητό κομμάτι περιλαμβάνει κάθε ψυχικό στοιχείο που βρίσκεται στο ενδιάμεσο των δύο προαναφερθέντων: δεν βρίσκεται στην άμεση επίγνωση μας, αλλά μπορεί να ανακληθεί αν εστιάσουμε σε αυτό.

Ταυτόχρονα, η ψυχαναλυτική θεωρία διακρίνει σε μας τρία τμήματα- τρία συστήματα:
το Εκείνο που είναι υπεύθυνο για τις ενστιτώδεις μας ανάγκες (για τροφή, νερό, αναπαραγωγή, κτλ) και τις ενορμήσεις μας (ένστικτο της ζωής- σεξουαλικότητας και ένστικτο του θανάτου), λειτουργώντας με βάση την αρχή της ευχαρίστησης
το Εγώ που είναι υπεύθυνο για την οργάνωση και τη διαμόρφωση της αλληλεπίδρασης μας με το περιβάλλον, όπως και την ισορροπία ανάμεσα στο Εκείνο και το Υπερεγώ και λειτουργεί με βάση την αρχή της πραγματικότητας. Το Υπερεγώ που αποτελείται από τον κριτικό έλεγχο που ασκούμε στον εαυτό μας (επιταγές, κανόνες που εσωτερίκευσαμε από τους γονείς μας και τους “σημαντικούς άλλους”), και τα ιδανικά, τις φιλοδοξίες, την ιδανική εικόνα που έχουμε για μας.

Όλα αυτά τα κομμάτια χρειάζονται αρμονία..

Τέλος, υπάρχουν κι άλλες συσχετίσεις με μας και ένα παζλ… Όταν φτιάχνουμε ένα παζλ, προετοιμαζόμαστε για αυτό, σωστά; Χωρίζουμε τα κομμάτια μας με βάση τις γωνίες, το χρώμα και το σχήμα. Πρώτα, ενώνουμε τα κομμάτια που μας συνθέτουν το πλαίσιο και στη συνέχεια ψάχνουμε για κομμάτια που μας είναι πιο χρήσιμα- πιο ξεκάθαρα- πιο εύκολα. Στο τέλος, βρίσκουμε τα πιο δυσδιάκριτα και λεπτομερή κομμάτια του παζλ.

Με ένα τέτοιο τρόπο, χρειάζεται να φτιάχνουμε τη ζωή μας. Δηλαδή χρειάζεται να βρούμε τα κομμάτια που αποτελούν τη βάση μας και μας οριοθετούν, προσφέροντας μας κάποιο νόημα. Στη συνέχεια, να ψάξουμε και να βρούμε τον τρόπο, με τον οποίο μπορούμε να εξελίξουμε την εικόνα μας και αφού την εξελίξουμε, να τις δώσουμε τελικές λεπτομέρειες.
Ακόμη, αν φτιάχνω ένα παζλ, έρχομαι πιο κοντά στην έννοια του χρόνου. Αν το παζλ που φτιάχνω είναι πάνω από κάποια κομμάτια και δεν μπορώ να το τελειώσω άμεσα, συναντώ στην εικόνα του το παρελθόν μου (τα κομμάτια που ήδη βρήκα), το παρόν μου (τα κομμάτια που βρίσκω τώρα) και το μέλλον μου (τα κομμάτια που με περιμένουν να τα βρω).

Κάποιες φορές στη ζωή μας, είναι καλό να σταματάμε και να σκεφτόμαστε το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον μας, εστιάζοντας στην αρμονική σύνδεση αυτών των τριών “σημείων”.

Καλή συναρμολόγηση!!

Published by

Φλώρα Χατζημανώλη

Γεννήθηκε μεγάλωσε ζει και εργάζεται (ιδιωτικά) στη Ρόδο. Σπούδασε Ψυχολογία στη Φιλοσοφική Αθηνών και αργότερα ειδικεύτηκε στο Γνωσιακό Συμπεριφοριστικό Μοντέλο Ψυχοθεραπείας, το οποίο υποστηρίζει πως δεν είναι τόσο τα γεγονότα που μας ταράζουν στη ζωή μας, όσο οι σκέψεις μας που γεννιούνται από αυτά τα γεγονότα (Επίκτητος). Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια επιμόρφωσης κι άλλων κατευθύνσεων (Συστημική Θεραπεία, Θεραπεία Gestalt και Θεραπείες Μέσω Τέχνης: (παιγνιοθεραπεία,δραματοθεραπεία).
Prev Η έρευνα σε ταξιδεύει παντού στη Βραδιά του ερευνητή
Next Διαφωνίες και από τις δυο μεριές του Ατλαντικού για την ανταλλαγή δεδομένων