Φλογέρες με ξινό τυρί Ίου, της Εμμανουέλας Κόκκαλη

Tο τυροκομείο Ίου με τα υπέροχα τυριά του, θα μας απασχολήσει αρκετά, γιατί είχα την ευκαιρία να γνωρίσω καλύτερα τον παραγωγό, στην έκθεση Ελλάδα-Γιορτή-Γεύσεις του Αθηνοράματος. Εκεί δοκίμασα και όλα τα τυριά που φτιάχνουν οι ίδιοι με γάλα από κατσίκια και πρόβατα ελευθέρας βοσκής και με ενέπνευσαν για πολλές νόστιμες προτάσεις. Οι οποίες προτάσεις, φυσικά, μπορούν να σας δώσουν πολλές ιδέες και για τα γιορτινά τραπέζια που έρχονται!

aristonflogeres

Σήμερα ξεκινάω με το ξινό τυρί. Ένα ιδιαίτερο, μαλακό, βελούδινο στην υφή τυρί, μια πολύ ενδιαφέρουσα υπόξινη γεύση από γίδινο, πρόβειο και αγελαδινό γάλα. Oι παλαιότεροι, ανακάλυψαν αυτό το τυρί, όταν είδαν ότι δεν υπήρχε τρόπος να διατηρήσουν φρέσκο το γάλα, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Το ανακάτεψα με λίγες σταγόνες από το αρωματικό ελαιόλαδο Ariston με σαφράν και λίγο αλατοπίπερο. Διάλεξα φύλλο κρούστας Χρυσή Ζύμη που γίνεται πολύ τραγανή με το ψήσιμο και έφτιαξα μικρές φλογέρες ή μπουρεκάκια, όπως τα λένε μερικοί! Έκοψα το φύλλο σε παχιές λωρίδες και για κάθε φλογέρα, έβαλα διπλό φύλλο. Άλειψα σε κάθε ένα λίγο ελαιόλαδο, τα τύλιξα προσεκτικά με λίγη γέμιση μέσα, μαζεύοντας τις άκρες, τα άλειψα με έναν κρόκο αβγού, πασπάλισα με σουσάμι και έψησα στον φούρνο, στους 200 βαθμούς και αέρα, για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά. Φυσικά, οι φλογέρες τρώγονται και μετά από αρκετές ώρες, σε θερμοκρασία δωματίου. Αλλά γίνονται ακόμα πιο ενδιαφέρουσες με μια πικάντικη σος, όπως αυτή η BRAVA!

bravaflogeres

Στην έκθεση, στο περίπτερο της Ariston, σέρβιρα, μεταξύ άλλων, και καναπεδάκια με ξινό τυρί, ανακατεμένο με αρωματικό ελαιόλαδο θυμάρι και φρέσκια ντομάτα!

Εύκολες συνταγές με ελληνικά προϊόντα, για κάθε τραπέζι!

*Info Το τυροκομείο Ίου ξεκίνησε τη δραστηριότητά του το 2007, με σκοπό τη διατήρηση της παράδοσης του τόπου τους και την αξιοποίηση της τοπικής παραγωγής. Τα προϊόντα τους έκαναν αίσθηση πολύ γρήγορα και κέρδισαν τις καλύτερες εντυπώσεις, ακόμα και σε διεθνείς εκθέσεις στην Ιταλία. Το τυροκομείο βρίσκεται στη θέση Διασέλια και γύρω-γύρω βόσκουν τα ζώα τους, ώστε το γάλα τους να τυροκομείται αμέσως μετά το άρμεγμα. Επόμενο τυρί που θα μας απασχολήσει είναι το σκοτύρι. Μείνετε συντονισμένοι!

Published by

Εμμανουέλα Κόκκαλη

Γράφει με μεγάλη χαρά κείμενα με συνταγές που η ίδια μαγείρευε καθημερινά στο σπίτι της.Ένα απόγευμα, τον Φεβρουάριο του 2010, καθώς διαβάζει ένα blog, ακολουθεί τα βήματα δημιουργίας ενός δικού της και βρίσκεται μπροστά σε μια χαρούμενη σελίδα με το όνομα Εating Αround, ένα blog φαγητού. Παράλληλα, δίνει κείμενα στο trome.gr, το lovecooking.gr και το lifezone.gr, το AthinoramaUmami.gr, το exostispress.gr και φυσικά στο Flust.gr. Μαγειρεύει επίσης στην εκπομπή Join Us του Σκαι και είναι ραδιοφωνική παραγωγός στο amagiradio.com
Prev Λάθη γονέων...«παχαίνουσι» τέκνα, της Ευαγγελίας Ζευκιλή
Next Bazaar αγάπης για τα παιδιά της Κιβωτού, της Εμμανουέλας Κόκκαλη

Leave a comment

Για προστασία της εργασίας μας, έχουμε απενεργοποιήση το δεξί κλικ! Αν επιθυμείτε να μοιραστείτε το περιεχόμενό μας, χρησιμοποιείστε τα κουμπιά κοινοποίησης.