Τότε που τραγουδούσαν οι Θεοί: Κριτική του βιβλίου της Άννας Γαλανού, από την Αναστασία Κορινθίου

20140307_131238

Πότε τραγουδούν οι θεοί; Σαν ζηλεύουν τον άνθρωπο που μπορεί να αγαπά… Αυτό ένιωσα εγώ σαν διάβασα το υπέροχο βιβλίο της Άννας Γαλανού: « Τότε που τραγουδούσαν οι Θεοί». Οι ανήλικες μικροί θεοί, που παίζουν μαζί με μας και με τα θέλω μας, κυνηγητό και κρυφτό. Θέλω που πνίγονται στα πρέπει, στα μη που άλλοι επιβάλουν, στους ψιθύρους μιας κοινωνίας ακοινώνητης που δεν κοινωνά συγχώρεση για τα «αταίριαστα» τάχα μου ζευγάρια…

Τι είναι αταίριαστο σαν ταιριάζουν οι ψυχές; Η ψυχή έχει μνήμη και σ’ αυτό το βιβλίο θυμάται τις διαδρομές της στην Λέρο, με παραμύθια φτιαγμένα από ξύλο και… θάλασσα! Γυναίκα και άντρας… φτιαγμένοι από χώμα και νερό που σαν σμίξουν ζωή γεννιέται… Άνθρωποι που κρύβουν τον Θεό μέσα τους… και έχουν επιλογή ή να πετάξουν ψηλά ή να πέσουν. Όμορφα είναι και τα δυο, αθανασία χαρίζουν οι αγέραστες αγάπες. Μυστικά ή συνωμοσίες, θα διαλέξεις να ακούσεις σαν ψίθυρο σε αυτό το βιβλίο με τα βαθιά κοινωνικά θέματα, που θίγει η εξαίρετη πένα της Άννας Γαλανού; Της Άννας μας… που κεντά με τις λέξεις της ένα παραμύθι σαν τσιγγάνικη μελωδία. Αφέθηκα στους ήρωες να με πάνε όπου θέλουν αυτοί. Η Λένικα και ο Φίλιππος, ο σοφός παππούς (που αν εγώ έδινα μορφή σε έναν… σοφό θεό την μορφή του θα είχε) ο περιπλανώμενος μετανάστης του έρωτα, τσιγγάνος που ίδια χτυπά η καρδιά του με έναν μπαλαμό. Ίδια χτυπούν οι καρδιές και ναι, αφέθηκα να πέσω να χάσω τα φτερά μου με την ανάγνωση του βιβλίου αυτού, που οι ήρωες του δεν πετούν σαν σούπερμαν μα επιλέγουν την πτώση από τον όποιο Παράδεισο για να βρουν την μία Εδέμ! Την αγάπη!

Άνθρωποι της διπλανής πόρτας που κάνουν αυτό το βιβλίο των εκδόσεων Διόπτρα να μπαίνει πρώτη θέση στην βιβλιοθήκη της καρδιάς… ένα βιβλίο για τα θέλω που δεν πρέπει να γίνονται πρέπει… για την ζωή που δεν πρέπει να δανείζεις ή να χαρίζεις, παρά μονάχα να τραγουδάς δίπλα σε αυτόν που αγαπάς. Ένα βιβλίο που οι γιατροί πίνουν καφέ στο κυλικείο του καθωσπρεπισμού και λίγο μετά κάνουν επέμβαση στην ζωή τους την ίδια, παίρνουν οξυγόνο και ανάσα. Λενιώ της Άννας, Άννα της Λενικας, σας ευχαριστώ που ακόμη… τραγουδώ μετά την ανάγνωση!

Published by

Αναστασία Κορινθίου

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1971, αλλά επέλεξε την Ρόδο για να ζήσει και να δημιουργήσει τα ενήλικα παραμύθια της. Σπούδασε νηπιαγωγός αλλά ποτέ δεν άσκησε το συγκεκριμένο επάγγελμα μιας και την κέρδισε το ραδιόφωνο από πολύ νωρίς. Στον χώρο της συγγραφής μπήκε το 2004 με το βιβλίο της «Γυναίκες από πέτρα». Ακολούθησε η «Καρδιά ενός αγγέλου» που μεταφέρθηκε τηλεοπτικά από τον Στράτο Μαρκίδη, το «Βαρλίκι», «Χρονικό μιας απιστίας», «Η Αδελφότητα των Γκρίζων Κροτάφων» «Σου τηλεφώνησα για ένα αντίο». Παρουσιάστρια της εκπομπής καλώς τους στην τηλεόραση ΑΙΓΑΙΟ το 2014-2015, ραδιοφωνική παραγωγός στον ΠΑΛΜΟ. Για το καλοκαίρι του 2015 παρουσιάζει την εκπομπή "Για πάρτη σας" που ταξιδεύει στα νησιά του Ν.Αιγαίου από το κανάλι ΑΡΤ tv.
Prev Εις την Πόλιν! της Χριστίνας Καλογεροπούλου
Next Αστρολογικές προβλέψεις |5 έως 11Μαΐου 2014, από τον Πέρρη Κρητικό