Τρώτε υγιεινά για καλύτερη ζωή, της Ευαγγελίας Ζευκιλή

Και ποιος δεν θέλει να ζήσει πολλά χρόνια μα πάνω από όλα καλά και υγιή; Πολλές συζητήσεις και πολύ μελάνι έχει χυθεί για τα υποτιθέμενα ελιξίρια της νεότητας που ο μύθος τους κρύβεται στα βάθη των χρόνων. Υπάρχουν ή όχι, δεν μας απασχολεί και πολύ αφού τα έχουμε στο ψυγείο μας, και στα ντουλάπια μας.

flust.gr

Μυστικά δεν υπήρξαν ποτέ στη φύση. Αντίθετα, αιώνες μας προσφέρει πλουσιοπάροχα και απλόχερα τα αγαθά της, ικανά να μας δώσουν παρατεταμένη νεότητα, καλής ποιότητας γεράματα και όσο το δυνατόν γίνεται λιγότερα προβλήματα ψυχικής ή σωματικής υγείας. Η υγιεινή διατροφή είναι το ισχυρότερο και κυριότερο μέσο που θα σας τα προσφέρει για να πετύχετε το στόχο αυτό.

Είμαστε ότι τρώμε

Καθημερινά οι αποφάσεις που παίρνετε για το τι θα βάλετε στο πιάτο σας επηρεάζουν καθοριστικά την ποιότητα και διάρκεια της ζωής σας. Τις περισσότερες φόρες αφορούν -όχι μόνο τη δική σας- αλλά και των παιδιών σας, μιας και είστε άμεσα υπεύθυνοι για τις καθημερινές τους ανάγκες.

Βάλτε στο διαιτολόγιο σας άφθονα φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως. Προτιμήστε το ψάρι, κρέατα φτωχά σε λίπος πουλερικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς, σαλάτες, ελαιόλαδο και γαλακτοκομικά χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.

Πίνετε άφθονο νερό και περιορίστε τo αλάτι, τη ζάχαρη, τα κορεσμένα ή τρανς λίπη, το αλκοόλ και το κάπνισμα. Φροντίστε να υπάρχει ποικιλία και μέτρο στο πιάτο σας.

αλλά… και το πως το τρώμε!

Πολλές φορές στα άρθρα μας έχουμε τονίσει τη σημασία της σωστής άσκησης αλλά και του ενδεδειγμένου τρόπου κατανάλωσης των φαγητών.
Διαβάστε σχετικά άρθρα παρακάτω να έχετε μια πιο σφαιρική άποψη
Το φαγητό είναι ιεροτελεστία
H σωστή μάσηση της τροφής και η σημασία της

Κατά τη διάρκεια του φαγητού προτιμήστε να μην απασχολείστε με οτιδήποτε άλλο. Μην εργάζεστε ή κοιτάζετε τηλεόραση, παράλληλα με το φαγητό. Υπάρχει και επιστημονικά τεκμηριωμένο πως τότε έχετε τάση να τρώτε περισσότερο. Αντίθετα, εάν είστε συγκεντρωμένοι στο φαγητό σας αντιλαμβάνεστε καλύτερα τι τρώτε και πόση ποσότητα καταναλώνετε. Με αυτό τον τρόπο το απολαμβάνετε καλύτερα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μαθαίνετε και να ελέγχετε τις ποσότητες που τρώτε κερδίζοντας καλύτερη υγεία και περισσότερα χρόνια ζωής.

Εκφράσεις της καθ’ ομιλουμένης όπως «τρώει σαν το πουλάκι», ή «τρώει σαν το γουρούνι» έχουν μεγάλη σημασία γιατί καθορίζουν τον τρόπο που μας βλέπουν οι άλλοι.

Η λαιμαργία και η υπερφαγία οδηγούν σε υπερβολική αύξηση του βάρους με μονόδρομο την παχυσαρκία. Παθήσεις όπως διαβήτης, καρδιοπάθειες αρθρίτιδες, υψηλή πίεση και πολλές μορφές καρκίνου είναι μόνο λίγα από αυτά που μπορεί να προκαλέσει το πλεονάζον βάρος στον οργανισμό μας.

Ο μεταβολικός έλεγχος είναι η καλύτερη και πιο ακριβής μέθοδος για να διαπιστώσει ένα άτομο -τις καύσεις που κάνει- πόσες θερμίδες μπορεί προσωπικά να μεταβολίσει ο οργανισμός του.

Φανταστείτε τον οργανισμό σας σαν μια «μηχανή» της οποίας αντίγραφο δεν υπάρχει στον κόσμο, είναι μια και μοναδική. Συμπεριφέρεται αποκλειστικά με τους δικούς της κανόνες, γι’ αυτό και οι διατροφικές συνήθειες είναι ξεχωριστές από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Ο μεταβολικός έλεγχος σας βοηθά να γνωρίζεται μέχρι πόσες θερμίδες μπορεί να μεταβολίσει ο οργανισμός σας. Όταν λαμβάνετε παραπάνω θερμίδες από αυτές που μπορεί να μεταβολίσει ο οργανισμός σας, τις αποθηκεύει με τη μορφή λίπους. Περιορίστε τις θερμίδες στο ελάχιστο διότι αυτό βελτιώνει την ποιότητα και διάρκεια της ζωής.

Η υγιεινή διατροφή σε συνδυασμό με καλής ποιότητας και διάρκειας ύπνο, η καθημερινή σωματική άσκηση -τουλάχιστον 30 λεπτών-, η ψυχική ηρεμία, η αποφυγή του στρες, η αποφυγή του καπνίσματος, της κατάχρησης αλκοόλ και άλλων ουσιών, δρουν πραγματικά ευεργετικά και συνεργάζονται για το καλό σας.

Όπως είπαμε και στην αρχή, δεν υπάρχουν μαγικά ραβδάκια και υπέρ-όπλα από το μέλλον να μας δώσουν καλή υγεία και μακροζωία. Η αλλαγή ξεκινά πρώτα από εμάς τους ίδιους. Θυμηθείτε κάθε φορά που γεμίζετε το πιάτο σας να φέρνετε στο μυαλό σας τις βασικές αρχές της υγιεινής διατροφής.

Συζητήστε με την/τον διαιτολόγο σας τις καθημερινές σας ανάγκες και εκείνη/νος με τη σειρά της/του θα σας δημιουργήσει εξατομικευμένα προγράμματα αποκλειστικά για εσάς σύμφωνα με την ηλικία, το φύλο, τη σωματική σας κατάσταση και δραστηριότητα.

Τότε μπορείτε να είστε απολύτως σίγουροι πως θα έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα είτε αφορά αύξηση, μείωση ή διατήρηση βάρους. Ρωτήστε μας.
Είναι για το καλό σας, για την ευτυχία σας.
Είναι στάση ζωής.
Αλλάξτε! Συν Αθηνά και χείρα κίνει

Published by

Ευαγγελία Ζευκιλή

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος. Σπούδασε στο τμήμα Διατροφής-Διαιτολογίας του Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης .Μετά από 13 χρόνια εμπειρίας και παρακολούθησης πολλών περιστατικών, αποφάσισε να δημιουργήσει τη δική της «ελαφριά ζωή», που την ονόμασε –πως αλλιώς-Light Life, η οποία σήμερα μετρά 5 χρόνια ζωής, και η Ευαγγελία –πλέον- 18 χρόνια εμπειρίας . Πρόκειται για ένα Πρότυπο Κέντρο Διατροφής & Μεταβολικού Ελέγχου ( www.lightlife.gr ) ένα ιδιαίτερο project, που δημιουργήθηκε με πολύ αγάπη, κέφι και ατελείωτες ώρες δουλειάς.
Prev Ο πύργος του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου άνοιξε
Next Οι πολύπλευρες εργασίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου