Το χρονικό ενός μικρού ηλεκτρικού εξερευνητή, του Αλέξανδρου Μιχαλόπουλου

Με έναν πλέον χιουμοριστικό τρόπο αποχαιρέτησε τον κόσμο, το μικροσκοπικό ρομπότ Philae, καθώς η διαστημική υπηρεσία ανέφερε μέσω Twitter, την απώλεια σήματος λόγω έλλειψης μπαταρίας του ρομπότ. Το συμβάν αυτό προέκυψε λόγω έλλειψης επαναφόρτισης των μπαταριών μέσω των ηλιακών πάνελ του ρομπότ λόγω του σημείου προσγείωσης.

Νωρίτερα, είχε ανακοινωθεί πως η επικείμενη προσγείωση στον κομήτη 67P ( που υπήρξε η πρώτη ρομπότ σε κομήτη, και έβαλε το μικρό μας φίλο στην ιστορία του διαστήματος) δεν υπήρξε απόλυτα επιτυχής, ελέω αδράνειας ενός ειδικού μηχανισμού που θα βοηθούσε στο ρομπότ να “γαντζωθεί” 100% πάνω στον κομήτη.

Το ρομπότ αυτό είχε αποσταλεί στο διάστημα στις 2 Μαρτίου 2004(!!) με σκοπό τη συλλογή δεδομένων από κομμητικό έδαφος, για να γίνουν καλύτερα κατανοητές οι ιδιότητες που έχουν οι κομήτες. Αποτελεί την πρώτη πετυχημένη προσπάθεια προσγείωσης πάνω σε κομήτη.

Δημιουργήθηκε με τη συμβολή συνολικά 17 χωρών (15 εκ των οποίων είναι Ευρωπαϊκές), χωρίς δυστυχώς η χώρα μας να συμπεριλαμβάνεται σε μια από αυτές.

Μετά την προσγείωση, το ρομπότ ξεκίνησε να συλλέγει πληροφορίες τις οποίες και έστειλε στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος.

Λόγω κάποιων λάθος υπολογισμών, η προσγείωση είχε κάποια προβλήματα καθώς, εκτός από το ότι το ρομπότ δεν μπόρεσε να “πατήσει καλά” το σημείο στο οποίο προσγειώθηκε δεν είναι σε αρκετά καλό σημείο ώστε να μπορεί να απορροφά ενέργεια από τον ήλιο για να ξαναγεμίζει τις μπαταρίες του.

Το μέλλον του μικρού μας φίλου είναι πλέον αβέβαιο, καθώς δε γνωρίζουμε ακόμα τι θα μπορέσει να συμβεί σε αυτόν από’κει και πέρα. Ένα είναι σίγουρο: Για άλλη μια φορά, ο άνθρωπος απέδειξε πως με συνεργασία και εφευρετικότητα, δεν έχει όρια. Αρκεί να το κατανοήσουμε αυτό και να σταματήσουμε να σκοτωνόμαστε μεταξύ μας.

Υ.Γ. Μακρινή σκέψη, έως και προβληματισμός: Αν πραγματικά υπήρχαν κι άλλα όντα εκεί έξω στο σύμπαν, και μας συναντούσαν και μάθαιναν για την ιστορία μας, θα ήμασταν περήφανοι γι’αυτό που θα δείχναμε;

Για το αναλυτικό προφίλ του μικρού ρομπότ : https://twitter.com/Philae2014

Published by

Αλέξανδρος Μιχαλόπουλος

Γεννημένος στα ξένα, αναθρεμμένος στο Ηράκλειο Κρήτης, ο Αλέξανδρος, πλέον κάτοικος Κερατσινίου είναι ένας 20χρονος φοιτητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στη σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Αγαπάει τη μουσική αρκετά ώστε να μην μπορεί να την αποχωριστεί, και πιστεύει πως τίποτα δεν μπορεί να σε χαλαρώσει περισσότερο απ'ό,τι η καλή παρέα των φίλων και η ηρεμία ενός Κυριακάτικου πρωινού. Η αγαπημένη του φράση είναι το Carpe Diem
Prev Νόστιμα νέα από την κάβα Faidon, της Εμμανουέλας Κόκκαλη
Next Η DUSK στην Αρχιτεκτονική! της Χριστίνας Καλογεροπούλου