Το τηλεσκόπιο Newall στο Αστεροσκοπείο Πεντέλης

Στο Αστεροσκοπείο Πεντέλης στεγάζεται το Κέντρο Επισκεπτών του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης το οποίο εγκαινιάστηκε το 1995 και από τότε το έχουν επισκεφτεί πάνω από 300.000 επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το Κέντρο Επισκεπτών στοχεύει στην διάχυση αστρονομικών γνώσεων και την πληροφόρηση για τα επιτεύγματα και τις ανακαλύψεις της Αστρονομίας, διοργανώνοντας σεμινάρια, διαλέξεις και νυχτερινές παρατηρήσεις με το τηλεσκόπιο Newall ενώ παράγει και ταινίες αστρονομικού περιεχόμενου προβάλλοντας τις σε διαμορφωμένη αίθουσα του αστεροσκοπείου.

Το τηλεσκόπιο Newall κατασκευάστηκε το 1869 και ήταν το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο της εποχής του. Το Πανεπιστήμιο του Cambridge δώρισε το τηλεσκόπιο το 1955 στον Αστρονομικό Σταθμό Πεντέλης, όπου ειδικά γι’ αυτό κατασκευάστηκε ένα κτίριο εξ ολοκλήρου από πεντελικό μάρμαρο και πάτωμα που κινείται ώστε να είναι εύκολη η παρατήρηση. Μετά από ένα χρόνο συντήρησης εξαιτίας προβλημάτων στον μηχανισμό του τηλεσκοπίου αλλά και γενικά στο κτίριο, εδώ και λίγο καιρό επαναλειτουργεί και είναι ξανά επισκέψιμο.

Published by

Editor-in-Chief

Με τη σημασία στο περιεχόμενο και την χρήσιμη πληροφορία, το flust.gr ασχολείται με ό,τι μπορεί να εμπνεύσει και να αλληλεπιδράσει με τους χρήστες που το επιλέγουν. Μέσα από ένα ευρύ φάσμα θεμάτων της καθημερινότητας από όλο τον κόσμο, μέσα από την τεχνολογία, την κοινωνική ζωή και τους ανθρώπους με θετική διάθεση και έμπνευση!
Prev Παίζοντας… με τους πολιτικούς
Next Περί πανεπιστημίων και άλλων τινών βασάνων, της Χριστίνας Καλογεροπούλου