Το Μελεκούνι και το Μουσείο Μέλισσας της Μελισοκομικής Δωδ/σου, της Κατερίνας Σταματελοπούλου

Το Μελεκούνι αποτελεί στη Ρόδο, εδώ και αιώνες, το γλύκισμα που προσφέρεται στους γάμους και στα βαφτίσια. Ένα γλύκισμα που έχει τις ρίζες του στην αρχαία Ελλάδα και περιέχει μέλι και σουσάμι συστατικά που από τότε θεωρούνταν υψηλής διατροφικής αξίας.

melekouni-500x500

Η Μελισσοκομική Δωδεκανήσου η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής και τυποποίησης προϊόντων Μέλισσας στα Δωδεκάνησα, είναι η μοναδική εταιρεία στην Ελλάδα που παράγει το παραδοσιακό γλυκό της Ρόδου το μελεκούνι. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1999 από τον Νικόλαο Μελισσουργό και τον Ρέτσα Νικόλαο. Όλες οι δραστηριότητες της εταιρείας είναι γύρω από την παραγωγή, τη συγκέντρωση, την τυποποίηση του μελιού και των άλλων προϊόντων κυψέλης καθώς και την παραγωγή Μελεκουνιού ενώ έχει στο ενεργητικό της πολλά βραβεία ανάμεσα τους και το βραβείο “πρωταθλητής γεύσης” στα Grate Taste Award 2013. Συνεργάζεται με περισσότερους από 70 μελισσοκόμους από τα νησιά της περιοχής στους οποίους παρέχει και τεχνολογική υποστήριξη. Στις εγκαταστάσεις της εταιρείας λειτουργεί επίσης και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Μέλισσας και Μελισσοκομίας, το οποίο είναι μοναδικό στην Ελλάδα. Ο κ. Νίκος Ρέτσας Διευθύνων Σύμβουλος, μας φιλοξένησε στις εγκαταστάσεις της εταιρείας και μας ξενάγησε στον ιδιαίτερο κόσμο της μέλισσας.

Βρισκόμαστε ανάμεσα σε πολλά Μελεκούνια τι είναι αυτό που κάνει το Μελεκούνι τόσο ιδιαίτερο και μοναδικό;
Είναι καθαρά τα συστατικά από τα οποία αποτελείται και ο τρόπος με τον οποίο φτιάχνεται. Τα συστατικά είναι 100% φυσικά, δηλαδή το σουσάμι που είναι μη αποφλοιωμένο, το μέλι μας το οποίο είναι υπέροχο, έχει τα αμύγδαλα, το πορτοκάλι του τα μπαχαρικά του, με μια παραδοσιακή συνταγή που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Το είχαμε ως παραδοσιακό γλύκισμα μόνο για τις χαρές μας στην εκκλησία στους γάμους και στα βαφτίσια. Τώρα όμως, ένα τέτοιο χρυσό προϊόν δεν μπορείς να το κρατήσεις μόνο σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις, οπότε, τα τελευταία χρόνια ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο ξεκινώντας βέβαια από όλη την Ελλάδα και πάει πάρα πολύ καλά γιατί το αξίζει.

Στην εταιρεία σας υλοποιείτε μια δράση τεχνολογικής υποστήριξης και εκπαίδευσης στους μελισσοκόμους. Με ποιο τρόπο γίνεται αυτό;
Οι μελισσοκόμοι είναι το κυριότερο παραγωγικό εργαλείο σε όλη αυτή την προσπάθεια. Οι μελισσοκόμοι είναι αυτοί οι οποίοι θα φέρουν το μέλι τους στην εταιρεία μας – το προϊόν η μέλισσα το κάνει δεν αναμιγνύεται ο άνθρωπος- από εκεί και πέρα εμείς κάνουμε μόνο ποιοτικό έλεγχο και το συσκευάζουμε στα βάζα για να βγει στα ράφια των καταστημάτων. Οι μελισσοκόμοι λοιπόν, με αγάπη, φροντίδα, μεράκι και με δύσκολες συνθήκες τις περισσότερες φορές, προσπαθούν να συντηρήσουν και να έχουνε τις μέλισσες τους στην καλύτερη κατάσταση ώστε να έχουνε μια καλή παραγωγή και να παράγουν ένα εξαιρετικό μέλι, που έτσι και αλλιώς η περιοχή μας βγάζει εξαιρετικό μέλι και μιλάω για όλα τα Δωδεκάνησα. Μετά, έρχεται το μέλι εδώ στην εταιρεία μας και εμείς είμαστε ο ενδιάμεσος φορέας για να πάει στον τελικό καταναλωτή.

image

Εκτός από τις λιχουδιές κατασκευάζετε και καλλυντικά με βάση το μέλι. Ποιο συστατικό του μελιού κάνει καλό στο πρόσωπο;
Το καλό με την μέλισσα είναι ότι όλα τα προϊόντα της τα οποία είναι 6 στον αριθμό είναι φανταστικά και έχουνε υπέροχες καλλυντικές ιδιότητες. Το μέλι, όχι μόνο μπορούμε να το φάμε μπορούμε και να το λουστούμε. Το κερί έχει φανταστικές ιδιότητες ο βασιλικός πολτός, η πρόπολη που είναι εξαιρετικό προϊόν με ιδιότητες μοναδικές, μέχρι και το δηλητήριο της μέλισσας είναι εξαιρετικό φάρμακο για ορισμένες παθήσεις, επίσης και η γύρη είναι ένα φανταστικό προϊόν. Είπαμε λοιπόν, εφόσον έχουμε τα προϊόντα της μέλισσας να ασχοληθούμε λίγο και με τα καλλυντικά, οπότε κάναμε μια καινοτόμο σειρά, παντρέψαμε το μέλι και τα προϊόντα της μέλισσας το κερί ή το βασιλικό πολτό, το ελαιόλαδο που είναι άλλο ένα υπέροχο προϊόν της ελληνικής φύσης και βγάλαμε τη σειρά Honey+Olive η οποία πάει εξαιρετικά καλά. Βασίζεται σε αγνά συστατικά που από μόνα τους έχουν καλλυντικές ιδιότητες. Επιλέξαμε στο δίκτυο διανομής μας να βγούμε με χαμηλό τιμοκατάλογο και αυτό έγινε για να έχουνε πρόσβαση όσο περισσότεροι άνθρωποι σε φυσικά προϊόντα με κρέμες και προϊόντα και καλλυντικά, που θα μπορούσε κανείς μέχρι και στο σπίτι του να τα φτιάξει με λίγη προσπάθεια.

Άτιτλο1

Πότε κατασκευάστηκε το μουσείο μέλισσας και ποιος είναι ο στόχος του μουσείου;
Το «μουσείο» μέλισσας ξεκίνησε περισσότερο επειδή είχαμε κάποια παλιά εργαλεία μελισσοκομίας τα οποία υπήρχαν στην αρχή σε μια γωνία, μετά υπήρχε περισσότερο η ανάγκη να γνωστοποιήσουμε τη δουλειά και το έργο της μέλισσας στον άνθρωπο και να γνωρίσει ο κόσμος τι είναι αυτό το έντομο και τι προϊόντα φτιάχνει και είπαμε να το κάνουμε μέσα από αυτό το μουσείο μέλισσας, οπότε, στον ελεύθερο χρόνο μας και με τα χρήματα που μας περισσεύουν, έχουμε κάνει φέτος μια πολύ δυνατή προσπάθεια. Το μουσείο μέλισσας, αυτή τη στιγμή, έχει μια εικόνα που δεν έχει σχέση με τις παλαιότερες εγκαταστάσεις, μιας και πλέον, η εμπειρία είναι πολύ δυνατή στον επισκέπτη και αυτό το θέλαμε, γιατί μετά το μουσείο μέλισσας ο επισκέπτης βλέπει με άλλο μάτι τα προϊόντα της μέλισσας. Στηρίζουμε πάλι, έτσι, τον πρωτογενή τομέα και τους τοπικούς παραγωγούς γιατί προκαλούμε πωλήσεις στο μέλι και στα υπόλοιπα προϊόντα της μέλισσας

Η συνέντευξη μεταδόθηκε τηλεοπτικά από την εκπομπή καλώς τους του Αιγαίο TV εδώ

Published by

Κατερίνα Σταματελοπούλου

Σπούδασε Marketing, Αποτελεσματική Διοίκηση Επιχειρήσεων και Οργανισμών (MBA), Marketing and Communication Management, Marketing Research & Social Media Analytics. Εμπνευστής και chief editor του flust.gr. Είναι Brand & Communications Strategist.
Prev Ζάπινγκ: μια μικρή ολομέλεια με έντονες συζητήσεις
Next Ειρηνευτική διαδικασία/ Συμφωνία Σύνδεσης με τη Μολδαβία/ Expo 2015 / Τουρκικοί ελιγμοί