Το μαύρο χιούμορ της λευκής εβδομάδας, του Μιχάλη Παπαμιχαήλ

5066360096_413951a4f6_z

Αν η πρόταση για την λευκή εβδομάδα ήταν ιδέα του Υπουργείου Παιδείας ή της ΟΛΜΕ, τώρα όλοι θα κλείναμε εισιτήρια και δωμάτια. Αυτή είναι η αλήθεια. Η αλήθεια όμως δεν ήταν αρκετή για να εμποδίσει την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων και την πολιτική ηγεσία των Υπουργείων Παιδείας και Τουρισμού να εκτεθούν χαρακτηριστικά. Τα εκτός τόπου και χρόνου συμφραζόμενα της πρότασης μοιάζει να βγήκαν από εξαιρετικά πετυχημένο ανέκδοτο, από εκείνα που σε κάνουν να πιάνεις το τηλέφωνο για να τα μοιραστείς αμέσως μόλις τα ακούσεις, για να μην τα ξεχάσεις. Αν έχεις τέτοιους πολιτικούς, τι να τους κάνεις τους κωμικούς;

Ενώ μετράμε τις ώρες για να βγει η απόφαση των αρμόδιων Υπουργείων, έχει κοινοποιηθεί η επίσημη θέση της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ, την οποία έτσι κι αλλιώς συνοψίζει η αντανακλαστική αντίδραση του Προέδρου της ΟΛΜΕ, Θέμη Κοτσυφάκη, που αναφέρεται σε «πραγματική μεταρρύθμιση, όπου τα επιχειρηματικά συμφέροντα επικαθορίζουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα». Κάπου εδώ, τα μυαλά μου πονάνε… διότι πρόκειται για το «απανωτό» εξαιρετικό ανέκδοτο, εκείνο με τους εκπαιδευτικούς που ενδιαφέρονται(!) για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Το ιστορικό των απεργιακών κινητοποιήσεων των εκπαιδευτικών στην Ελλάδα καταδεικνύει ξεκάθαρα ότι το εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί προτεραιότητα.

Είναι προφανές, όπως αναφέρει και η ανακοίνωση της ΔΟΕ, ότι αυτό που λείπει για να λειτουργήσει το μέτρο τόνωσης του εσωτερικού χειμερινού τουρισμού, είναι τα χρήματα, όχι ο χρόνος. Πολύ λίγοι Έλληνες έχουν πλέον την οικονομική άνεση, ή νιώθουν την ασφάλεια, να δαπανήσουν οποιοδήποτε χρηματικό ποσό για να κάνουν διακοπές. Αντίθετα, χρόνος υπάρχει πάντα… Ο Έλληνας με λεφτά στην τσέπη, αν δεν βρει χρόνο για διακοπές, θα τον δημιουργήσει! Μου είναι εύκολο να δικαιολογήσω την εθνική τουριστική πολιτική της αρπαχτής, καθώς σε αυτή την περίπτωση εισάγουμε πλούτο. Εν προκειμένω, η πρόταση της λευκής εβδομάδας συνιστά μια «πατέντα» ανακύκλωσης και αναδιανομής έσωθεν πλούτου, και ως εκ τούτου πρόκειται ουσιαστικά για μια τρύπα στο νερό.

Στα πλαίσια μιας συνεπούς πολιτικής στάσης, θα έπρεπε να κλειστούμε στα σπίτια μας αν εφαρμοστεί η λευκή εβδομάδα. Αλλά αυτό δεν θα συμβεί. Όποιος δύναται να κάνει διακοπές, θα κάνει διακοπές γιατί αυτό είναι το σωστό, όχι επειδή το πρότειναν οι ξενοδόχοι. Έτσι κι αλλιώς, όσον αφορά στον τουρισμό γενικά, οι ξενοδόχοι αποτελούν μεγάλο μέρος του προβλήματος, είτε λόγω των εργασιακών σχέσεων στον κλάδο, είτε λόγω του θεσμού του all inclusive, ο οποίος συνεπάγεται σχέσεις εξάρτησης με τους μεγάλους tour operators και χαμηλής ποιότητας τουρισμό. Για την αποκωδικοποίηση των παραπάνω, οφείλω να παραδεχθώ ότι ανήκω σε αυτούς που αποκόμισαν ελάχιστα από τις τάξεις και τα μαθήματα, αλλά οφείλουν τα πάντα στο προαύλιο.

Published by

Μιχάλης Παπαμιχαήλ

Γεννήθηκα στην Ρόδο τον Νοέμβριο του 1983. Σπούδασα στην Αθήνα στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου με κύκλο σπουδών πολιτικής ανάλυσης. Εργάστηκα στην Αθήνα ως συντάκτης, μεταξύ άλλων, για το αδικημένο περιοδικό CENTRO και επέστρεψα στο νησί για να υπηρετήσω. Για ένα φεγγάρι βρέθηκα στην εφημερίδα ΠΡΟΟΔΟ και συνεργάζομαι ακόμα με το περιοδικό ΛΩΤΟΣ. Όταν μεγαλώσω θέλω να γίνω κειμενογράφος.
Prev Δεν πετάμε τίποτα!
Next Αφήστε το γόνο να γίνει...γονιός.