Το «Ισλαμικό Κράτος» με δυο λόγια, του Γιάννη Παγουλάτου

Τους τελευταίους μήνες, μέσω των δελτίων ειδήσεων, μπήκε στην καθημερινότητά μας η ονομασία «Ισλαμικό Κράτος» η οποία συνήθως συνοδεύεται με σκηνές απίστευτης βίας. Τι ακριβώς όμως είναι αυτοί οι άνθρωποι που κερδίζουν τη μια μάχη μετά την άλλη και εκτελούν στο όνομα του Αλλάχ όποιον διαφωνεί μαζί τους;

Ο άτυχος Αμερικανός δημοσιογράφος Τζέημς Φόλεϋ λίγο πριν τον αποκεφαλισμό του από άνδρα του Ισλαμικού Κράτους.
Ο άτυχος Αμερικανός δημοσιογράφος Τζέημς Φόλεϋ λίγο πριν τον αποκεφαλισμό του από άνδρα του Ισλαμικού Κράτους.

Το Ισλαμικό Κράτος είναι μια εξτρεμιστική ισλαμική ένοπλη οργάνωση που δρα στο Ιράκ και τη Συρία. Ακολουθεί μια ακραία ερμηνεία του σουνιτικού ισλαμικού δόγματος την οποία προσπαθεί να επιβάλλει με βίαιες μεθόδους. Σκοπός της οργάνωσης είναι η εγκαθίδρυση χαλιφάτου, δηλαδή ενός μουσουλμανικού κράτους που θα κυβερνάται από έναν πολιτικό και θρησκευτικό ηγέτη. Εντός των ορίων του θα εφαρμόζεται αυστηρά ο ισλαμικός νόμος της Σαρία. Πρόκειται ουσιαστικά για μια προσπάθεια αναβίωσης των μεσαιωνικών εμιράτων της Μέσης Ανατολής. Το Ισλαμικό Κράτος κατέχει μέχρι στιγμής εδάφη σε Ιράκ και Συρία αλλά φιλοδοξεί να επεκταθεί σε Ιορδανία, Λίβανο και Παλαιστίνη. Αρχηγός του είναι ο Ιρακινός Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι, ο επονομαζόμενος Χαλίφης Ιμπραήμ.

Η οργάνωση πρωτοεμφανίστηκε κατά τους πολέμους εναντίον των Αμερικανών στο Ιράκ και του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία. Αρχικά αποτελούσε παρακλάδι της Αλ Κάιντα του Ιράκ από την οποία αποσχίσθηκε την άνοιξη του 2013. Σήμερα οι δύο οργανώσεις βρίσκονται σε σύγκρουση. Η Αλ Κάιντα επιδιώκει να διατηρήσει το Ιράκ ως πεδίο δράσης, περιορίζοντας μόνο στη Συρία το Ισλαμικό Κράτος, ενώ το τελευταίο διεκδικεί και τις δύο χώρες. Το Ισλαμικό Κράτος έχει καταλάβει εδάφη σε Ιράκ και Συρία συνολικής έκτασης 40.000 τ.χλμ. (περίπου όσο η Ελβετία) ή, σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις 90.000 τ.χλμ. (περίπου όσο η Πορτογαλία). Στην επικράτεια αυτή κατοικούν γύρω στα 8.000.000 άνθρωποι διαφόρων εθνοτικών και θρησκευτικών ομάδων. Στις περιοχές που ελέγχει, το Ισλαμικό Κράτος επιβάλλει τη Σαρία με απάνθρωπες μεθόδους, όπως μαζικές εκτελέσεις, αποκεφαλισμούς, ακρωτηριασμούς και βασανιστήρια, σοκάροντας τη διεθνή κοινή γνώμη. Διώξεις δεν υφίστανται μόνο τα μέλη άλλων θρησκειών αλλά και οι μουσουλμάνοι διαφορετικού δόγματος, όπως οι Σιίτες και όσοι Σουνίτες απορρίπτουν την ακραία ερμηνεία του Ισλάμ που έχει υιοθετήσει η οργάνωση.

Σύμφωνα με τις ΗΠΑ το Ισλαμικό Κράτος διαθέτει περίπου 15.000 μαχητές, ενώ ιρακινοί ειδικοί ανεβάζουν τον αριθμό στους 30.000 με 50.000. Υπολογίζεται ότι μόνο το 30% αυτής της δύναμης αποτελείται από γνήσιους τζιχαντιστές ενώ οι υπόλοιποι έχουν στρατολογηθεί βίαια. Στις τάξεις της οργάνωσης μάχονται εθελοντές από πολλές χώρες, ακόμα και από το δυτικό κόσμο. Το Ισλαμικό Κράτος έχει να επιδείξει θεαματικές στρατιωτικές επιτυχίες καταλαμβάνοντας πολλά και σημαντικά εδάφη μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα. Εκτεταμένες περιοχές της δυτικής Συρίας και αρκετές πόλεις κοντά στα σύνορα της χώρας με την Τουρκία, όπως η επαρχιακή πρωτεύουσα Ράκα, κατακτήθηκαν σε λιγότερο από ένα χρόνο. Αυτό που θορύβησε όμως τη διεθνή κοινότητα ήταν η θυελλώδης προέλαση του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ. Από τον Ιανουάριο του 2014 μέχρι το Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς ένα μεγάλο μέρος του δυτικού και του βόρειου τμήματος της χώρας πέρασε στον έλεγχο της οργάνωσης. Σημαντικές πόλεις όπως η Φαλούτζα, το Τικρίτ και η πετρελαιοπαραγωγός Μοσούλη κατελήφθησαν από τους τζιχαντιστές του Χαλίφη Ιμπραήμ, παρά τη σθεναρή αντίσταση του ιρακινού στρατού και των Κούρδων μαχητών που τον συνδράμουν.

 Άρμα μάχης των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους
Άρμα μάχης των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους

Αυτή τη στιγμή το Ισλαμικό Κράτος είναι σε μεγάλο βαθμό αυτοχρηματοδοτούμενο καθώς κατέχει εδάφη πλούσια σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, ενώ παράλληλα επιβάλλει φορολογία στους κατοίκους των περιοχών που ελέγχει. Ένα μέρος των εσόδων του προέρχεται από παράνομες δραστηριότητες όπως λαθρεμπόριο και λεηλασίες τραπεζών. Εκτιμάται ότι έχει αναδειχθεί στην πλουσιότερη ένοπλη οργάνωση παγκοσμίως, διαθέτοντας περίπου δύο δισεκατομμύρια δολάρια.

Αν και ζουν στο μεσαίωνα, τα μέλη του Ισλαμικού Κράτους έχουν πλήρη επαφή με τη σύγχρονη εποχή, όσον αφορά τα επικοινωνιακά παιχνίδια. Αυτό φανερώνει τόσο η χρήση του twitter όσο και οι αποτρόπαιοι βιντεοσκοπημένοι αποκεφαλισμοί δυτικών αιχμαλώτων, που συνοδεύονται με απειλές κατά των χωρών τους.

Published by

Γιάννης Παγουλάτος

Γεννήθηκε στο Αιγάλεω από Κεφαλονίτες γονείς το 1977. Σπούδασε νομικά στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και δημοσιογραφία στο Εργαστήριο ΜΜΕ του Αντέννα. Ερασιτεχνικά ασχολήθηκε με την Ιστορία, τη μουσική και τη σκιτσογραφία. Έχει δουλέψει ως δικηγόρος στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα και έχει αρθρογραφήσει στο περιοδικό "Στρατιωτική Ιστορία" καθώς και στην εφημερίδα "'Ελευθεροτυπία"
Prev Άννα Γαλανού: “Τότε που τραγουδούσαν οι Θεοί …”, της Χάρις Κόντου
Next To Λονδίνο άνοιξε τα... σπίτια του