Το είδωλο της Τέσσας Δουλκέρη και η κατασκευή της εικόνας, της Χάρις Κόντου

Αυτό το βιβλίο είναι κακός μπελάς! Και θα σας εξηγήσω αμέσως τι εννοώ… Όταν το πρωτοπήρα στα χέρια μου ένιωσα έναν ηλεκτρισμό… αλλά δεν έδωσα σημασία. Όταν το παρατήρησα από λίγο πιο κοντά είπα μέσα μου: ένα γλυκύτατο, άκακο, μικρό και ευσύνοπτο βιβλιαράκι! Από αυτά που είναι η αδυναμία μου! Το διαβάζεις… το ρουφάς και ανατέλλεις!

flust.gr-βιβλίο

Έτσι είπα. Πού να ξερα… Το άφησα στο κομοδίνο πλάι στο κρεβάτι μου με την προοπτική να το διαβάσω σε ένα μεσημέρι… άντε και λίγο από απόγευμα. Το άγγιξα… το εξώφυλλο, έτσι κάνω πάντα… Το άνοιξα… διάβασα το αριστερό του αυτί: το βιογραφικό της Τέσσας. Πρώτος άηχος πυροβολισμός. Εξαιρετικά ενδιαφέρον βιογραφικό. Στοχευμένο. Δεμένος ο ένας κύκλος σπουδών με τους άλλους. Πήγα στο δεξί αυτί. Το έργο της Συγγραφέως: Μελέτες, νουβέλες, θεατρικά έργα και ένα σενάριο – Σκηνοθεσία σε δύο ντοκιμαντέρ. Μου ξένισε λίγο το ετερόκλητο του πράγματος… αλλά… Συμβαίνει, έιπα . Σπανίζει ως περιστατικό αλλά…. Συμβαίνει. Πέρασα στα περιεχόμενα του βιβλίου: δεύτερος πυροβολισμός! Με ήχο αυτή τη φορά. Αυτή είναι η ζωή μου… είπα. Οι σκέψεις μου. Τα ερωτηματικά μου… Πότε τα κατέγραψα και πότε τα εξέδωσα; Όπως καταλαβαίνετε είμαι έτοιμη να πάρω το 11880, να ζητήσω το τηλέφωνο του Coelho για να του πω πως… επιτέλους! Κατάλαβα τι σημαίνει η φράση του: Το σύμπαν συνωμοτεί! Για αυτή τη συνωμοσία θέλω να γράψω σήμερα!

Χαρακτήρισα το βιβλίο «κακό μπελά»! Δεν το παίρνω πίσω. Προσθέτω μόνο πως είναι από αυτούς τους «κακούς μπελάδες» που εύχομαι ολόψυχα σε όλους σας! Το δεύτερο μεγάλο αδιέξοδο που είχα να αντιμετωπίσω ήταν και η ειδολογική κατάταξη του βιβλίου. Λογοτεχνία καθαρή… δεν το λες. Θέατρο αμιγώς… δεν το λες. Δοκίμιο! Αυτό είναι. Ούτε μόνο αυτό. Τι είναι τελικά “Το Είδωλο”; Όλα τα παραπάνω μαζί! Σε οργανική σύνθεση και παράλληλα σε πλήρη αντίθεση! Πρώτα από όλα, υπάρχουν ανά κεφάλαιο σαφείς σκηνοθετικές οδηγίες: Σκηνή πρώτη, Χώρος εσωτερικός, Δωμάτιο, πρωί… Υπάρχει επίσης αφήγηση. Καθαρή αφήγηση. Και υπάρχει και συνεντευξιακός διάλογος. Και υπάρχει και το πιο βασικό αντίδοτο επιβίωσης σε αυτή την αφήγηση, το απόλυτο δόγμα της υπονόμευσης του διαλόγου: Μια ερώτηση, δυο απαντήσεις! Μια ερώτηση… δύο εκ διαμέτρου αντίθετες απαντήσεις, που συγκλίνουν όμως στο ίδιο πρόσωπο, στην Αγνή… ο Θεός να την κάνει… Δηαγά.

Πόσο Αγνή είναι η Αγνή Δηαγά; Πόσο απέχει η ζωή της από το Θέατρο και πόσο παιχνίδι… τηλεοπτικό παιχνίδι αυτοδιασυρμού, λογοτεχνικό παιχνίδι αυτοπροσδιορισμού… είναι η ζωή της; Πόσο «φαίνεσθαι» είναι το είναι της; Πώς είναι δομημένο το «φαίνεσθαι» της; Και πάνω από όλα… πόσο καλά κρυμμένο είναι το μυστικό του δισυπόστατου…πολυδιάστατου εαυτού της; Και εδώ έρχεται ο Αναγνώστης… ο ανυποψίαστος αναγνώστης… ο Υποψιασμένος αναγνώστης… ο Καχύποπτος αν θέλετε εαυτός του κάθε ενός μας, του εν δυνάμει εαυτού…

Σε αυτό το βιβλίο η Τέσσα Δουλκέρη διαχωρίζει σαφώς από το εισαγωγικό της κιόλας σημείωμα πως ουδεμία σχέση έχει με το λογοτεχνικό υποκείμενο Αγνή Δηαγά. Και λέει την αλήθεια. Την υπογράφει. Αυτό όμως δεν την εμποδίζει… -τουναντίον την πυροδοτεί- να καταγράψει, σε ένα καθεστώς μιντιακής λαγνείας, τα πολλαπλά πρόσωπα του σύγχρονου, νευρωτικού, εγωτικού, κατακερματισμένου εαυτού. Καλή σας ανάγνωση με τον πιο ευχάριστο χάρτινο «κακό μπελά» σας! Το είδωλο… πάντα κατασκευάζεται με την προοπτική να ανασκευάζεται ή να ανά-κατασκευάζεται! Υπάρχει ελπίδα!

Published by

Χάρις Κόντου

Η Χάρις Κόντου γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Νέα Ελληνική Φιλολογία στο Α.Π.Θ. Ολοκλήρωσε με υποτροφία το μεταπτυχιακό της στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου με θέμα το παιδικό βιβλίο και το παιδαγωγικό υλικό. Αρθρογραφεί κατά διαστήματα στον εντόπιο περιοδικό τύπο και έχει βραβευθεί για τη συγγραφή παιδικού παραμυθιού από την Ε.Λ.Β.Ε. ( Ένωση Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος). Ασχολείται με τη μελοποίηση και τη μουσική καθώς και με την επιμέλεια κειμένων. Εργάζεται σε Φροντιστήριο Μέσης Εκπαίδευσης, είναι μητέρα δύο αγοριών και ζει στη Ρόδο.
Prev Αστρολογικές προβλέψεις | 15 έως 21 Σεπτεμβρίου 2014, από τον Πέρρη Κρητικό
Next Δεν είμαι ρατσιστής αλλά... είναι έτσι;